133359621 428425475191030 7891542198582049985 o

Tirsdag kveld var det prisutdeling for BAKOMs romjulskonkurranse! Rød løper, statuetter og stort publikumsoppmøte skapte en magisk ramme for premierevisningen av alle filmene og - ikke minst - kåringen av vinnerne! 

I romjulen inviterte BAKOM unge talenter til å delta i filmkonkurranser i tre kategorier; manus (fiksjon), animasjon og dokumentar. Hver kategori fikk et tema og rammer for tidsbruk, utstyr mm. Det ble også tilbudt veiledning fra profesjonelle innen de ulike sjangrene. Hele 25 prosjekter kom inn og på prisutdelingen ble alle filmskaperne og manusforfatterne presentert og filmene vist for publikum for alle første gang. Det ble en festaften og en skikkelig imponerende framvisning av skaperkraft og kreativitet! 

Og vinnerne er:

Beste manus: Isabel Furhovde for "Nyttårsbarn"
Beste dokumentarfilm: Mathilde Austegard Ypsøy for "Karantenehotellet"
Beste animasjonsfilm: Kristoffer Foss Søfteland for "2020 - Hundre år senere" 

Vi gratulerer alle de unge filmskaperne med fantastiske bidrag! 

-----

Mer om vinnerne: 

Førsteplass i BAKOMs manuskonkurranse - "Nyttårsbarn" av Isabel Furhovde.

Juryens begrunnelse:

«Nyttårsbarn» er en tydelig og effektivt fortalt historie om en gammel mann som ønsker å gjenoppta kontakt med sine barn før det er for sent. Manusforfatter skriver en sterk og flertydig subtekst, samtidig som hun på imponerende måte gir oss innsikt i karakterens indre gjennom en ensidig telefonsamtale. Manusforfatter viser stor forståelse av seernes forventninger når det banker på døren og det viser seg at det kun er hjemmesykepleieren som kommer på besøk, og med en tydelig karakter og enkel og effektfull historiefortelling klarer hun å berøre leseren og samtidig sette fokus på et universelt og ikke minst brennaktuelt tema: ensomhet. 

Andreplass i BAKOMs manuskonkurranse - "Lengselen" av Simon Nilsen.

Juryens begrunnelse:

I «Lengselen» kommer vi inn i en mørk stue, der det sitter en ensom mann med en gul post-it-lapp og et glass whisky. Han vurderer å sende en melding til en vi skjønner kan være hans sønn, men blir grepet av tvil. Manus tillater oss å danne vår egen versjon av hva bakgrunnshistorien er, uten at det fortelles for vagt eller på en forvirrende måte. Visuelle virkemidler er tatt i bruk for å få fram hovedkarakterens usikkerhet, så vel som tyngden av konflikten i historien. Manusforfatter forteller historien på en effektivt og effektfullt måte, helt uten dialog. Han setter fokus på tapt fortid og vanskelige familierelasjoner, samtidig som historien gir håp for det nye året. 

Tredjeplass i BAKOMs manuskonkurranse - "Dødeligste dagen i året" av Malin Hannesdatter Sunde.

Juryens begrunnelse:

I «Dødeligste dagen i året» settes vi som seere umiddelbart inn i en svært dramatisk tematikk, da en ung kvinne ringer til hjelpelinjen for selvmord og selvskading, for bare å bli møtt av en telefonsvarer. Når en mystisk mann deretter dukker opp av det blå og inviterer henne til å være med på et fascinerende ritual, endrer situasjonen seg gradvis, og vi begynner å øyne håp. Manusforfatter viser en moden og engasjerende måte å snakke om et alvorlig og tungt emne på, og på en frisk og original måte klarer hun å sette fokus på hvor viktig det er å se sine medmennesker og viser hvordan en enkel handling kan bety alt. 

Juryen for manuskonkurransen bestod av Sigrid Clementine Kolbjørnsen, Nina Knag og Steffen Kristiansen. 

Førsteplass i BAKOMs dokumentarkonkuranse - "Karantenehotellet" av Matilde Austegard Ypsøy

Juryens begrunnelse:

Filmen har den mest originale idéen, og er fortalt på en nær måte som tyder på god tilgang til objektene. Det er en god balanse i fortellingen, og regissøren kan være stolt som en hane av det endelige produktet. 

Andreplass i BAKOMs dokumentarkonkurranse - "Aleina i lag" av Johannes Vang 

Juryens begrunnelse:

Den andre av filmene vi ønsker å hedre forteller på en visuell måte hvordan det er mulig å være alene, men samtidig sammen med andre. Filmen er godt bygget opp, og gir et lite innblikk i livet til regissørens lillebror.

Tredjeplass i BAKOMs dokumentarkonkurranse - "SOLITUDE" av Alexander Ophaug

Juryens begrunnelse:

Denne filmen utmerker seg ved å snu litt på begrepet ensomhet. På en nennsom måte møter vi en dame som forklarer oss det engelske ordet SOLITUDE.

Juryen for dokumentarkonkurransen bestod av Thorvald Nilsen, Elin Andersson, Håkon Tveit og Leandra Valencia.

Førsteplass i BAKOMs animasjonskonkurranse - "2020 Hundre år senere" av Kristoffer Foss Søfteland

Juryens begrunnelse:

Et animert tilbakeblikk fra fremtiden og en hyllest til eventyrfilmen som sjanger. 

Andreplass i BAKOMs animasjonskonkurranse -  "Houselife" av August Eliassen 

Juryens begrunnelse:
En subtil, kort og morsom liten film om livet på kjøkkenet under nedstengning. 

Tredjeplassen i BAKOMs animasjonskonkurranse - "2020 Et underlig år sett fra spiseborde"! av Sondre Breivik Benjaminsen og Anne-Liv Seim 

Juryens begrunnelse:

En fint animert stop motion årsrevy - rundt spisebordet. 

Juryen for animasjonsfilm bestod av Bjørn Bugge, Eli Kristin Muriaas og Jeanett Pechtel.

138201555 10159374143801842 8202163066474142527 o