KRIGSSEILEREN Kristoffer Joner. Mer Film kopi
("Krigsseileren"/ Mer Film/ regi: Gunnar Vikene)

På loftet på USF Verftet i Bergen holder produksjonsselskapet Mer Film til. Her koker det for tiden med mange prosjekter, og ikke bare på loftet. Selskapet har avdelinger i både Tromsø og Bergen - og Mer Filmdistribusjon holder til i Oslo. Dessuten er det stor reiseaktivitet i disse dager!

Innspillingen av spillefilmen "Krigsseileren", med Gunnar Vikene på regi, er godt i gang. Filmen forteller historien om sjømannen Alfred, en arbeiderklassegutt og nybakt trebarnsfar i Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut er han og barndomskameraten på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir beordret til fronten i en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Der kjemper mennene for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve - for å komme hjem.
Parallelt følger vi Alfreds kone og barna hjemme i Bergen og deres tilværelse gjennom krigsårene.

Vi er heldig og får en prat med produsent Maria Ekerhovd etter noen dager på opptak i Hamburg.

Gratulerer med å være i gang! Hvordan har det gått til nå, og hvordan var dagene i Hamburg?
- Jeg er på vei hjem, men Tysklandsopptakene er jo absolutt ikke over for resten av gjengen. Det gikk først utrolig bra på Malta. Der var vi fra påske og filmet så i nesten tre uker på sjøen. Det er så inspirerende at det gikk så bra, noen av de mest teknisk utfordrende scenene ble jo spilt inn der, med både stunt og dykkere. I Hamburg er det mer variert. Her har vi startet i studio, inne i en leilighet, de intime scenene og familiescenene. Bare juks - i filmen er vi faktisk aldri i Tyskland, selv om karakterene reiser over store deler av verden. Vi er i Bergen, Liverpool, New York, på sjøen - ja, i det hele tatt. Det går veldig bra i Hamburg også, så langt. Produksjonen er jo veldig stor. Mye større enn noe vi har gjort før! Siden «Krigsseileren» er en periodefilm er det mye forarbeid og arbeid med scenograf og så videre. Vi er ambisiøse og vil selvsagt at det skal være mest mulig tidsriktig fra tidsperiodene som skildres. Grunnen til at vi gjør ting i Tyskland, er at vi fant, etter mye leting, et «perfekt» skip der, og at vi har en co-produsent som vi har et svært godt samarbeid med.

Hva med Bergen?
- Størstedelen av opptakene er faktisk i Bergen, det er satt av seks uker. Da filmes primært det som foregår her i byen, og en god del ute på sjøen. Og det skal filmes masse på Laksevåg!

Hva har vært de største utfordringene underveis?
- At alt naturligvis blir veldig dyrt når det er en periodefilm som også er på sjøen med store skip og actionsekvenser. Dette krever masse ressurser, både faglig og økonomisk, og er et løft i seg selv. Det har aldri før vært laget store filmer på sjøen i Norge, sannsynligvis nettopp fordi det er dyrt og komplekst. Og så gir jo selvsagt pandemien både utfordringer og uforutsigbarhet.
Fordelen er likevel at dette er den tredje filmen Gunnar (Vikene) og meg gjør sammen. Et langt og godt samarbeid er en ekstra styrke i denne produksjonen. Dessuten har vi som selskap mer erfaring generelt. Vi har jo 10-års jubileum i år og har på disse årene vært hovedprodusent for minst 10 spillefilmer. I tillegg har vi co-produsert like mange.

Vi kjenner dere som et selskap som har langvarige samarbeid med et knippe regissører. I tillegg samproduserer dere internasjonalt, både via Sørfond og via andre konstellasjoner. Fortell litt om strategien deres og hvilke valg dere har tatt.
- Vi ser fremdeles verdien av langsiktig samarbeid og gjør alt vi kan for at regissørene skal kunne fullføre sine mest ambisiøse prosjekter. Strategien vår er å lage gode filmer som er representative og relevante, og som oppleves tilgjengelige og unike. Gjennom co-produksjon har vi fått anledning til å jobbe med en rekke fantastisk spennende mennesker. Vi er alltid på søken etter nye talenter både i Bergen, Norge og verden. Nå har vi i tillegg en ambisjon om å treffe et enda større publikum, for eksempel med denne filmen og «La elva leve» - som skal spilles inn senere i år. Selv om vi nå også vil gjøre større filmer og mer komplekse filmer, har vi samme kjerne i strategien vår. Og vi ønsker å etablere noe som er bærekraftig i regionene (Tromsø og Bergen)

Og så har dere også satset på distribusjon?
- Det har vi. Kontoret har flyttet til Oslo. Dette er personavhengig, vår kjære Øystein ville tilbake dit. Det er forresten noe som kom positivt ut med pandemien - verden er blitt mindre ved at vi ble vant til å sitte å kommunisere på hver vår tue uansett. Men: Vi liker å kalle det vårt distriktskontor!

Får dere mange henvendelser fra filmskapere med prosjekter?
- Ja, det vil jeg si. Og jeg synes det er bra at terskelen virker lav for nye folk med å ta kontakt! Vi har også laget flere kortfilmer med debutanter rett fra filmutdanningen.

Er det noen andre prosjekter enn "Krigsseileren" som du vil "reklamere" for per nå?
- Absolutt! «Gritt» kommer på kino 18. juni og har førpremiere i Bergen allerede 15. juni. Det er en virkelig sterk debutantfilm som allerede har rukket å være på flere internasjonale filmfestivaler (verdenspremiere i konkurranse i Rotterdam) og vunnet flere priser. Det er en både morsom og kompleks film, som tar tiden vi lever i veldig på kornet- og et must for alle som noen gang har arbeidet med kultur.

Ellers har vi barnefilmene «Vilja - den rampete skogsfeen» og «Apestjernen» som går på kino nå, og til høsten kommer Eskil Vogts «De uskyldige» som det er enorme forventninger til.

Er det andre spennende planer du kan røpe litt av nå?
- Vi har en sterk tv-serie med Ina Therese Lerner Grevstad som vi virkelig håper å få opp og stå til neste år, og som også vil være et kjempeløft for Bergen. Det er forresten utrolig kjekt at det skjer så mye i Bergen nå, med Einar Loftesnes og Kjersti Rasmussens innspilling av «Marerittet» og serien «Verden er din» til høsten, for eksempel.

Har du ellers en hilsen du vil komme med til filmskapere og andre relatert til filmfeltet?
- Nå er bransjen i Bergen i utrolig bra flyt, og det må vi fortsette med. Vi må samarbeide og bygge hverandre gode - det er en av fordelene vi har med den størrelsen det er på miljøet i Bergen, at det er mulig. Nå må vi passe på å holde på det!

Du kan besøke Mer Film sin hjemmeside her