IMG 9977
Bransjefest! Mediefondet Zefyr v/ Magnus Thomassen og Vestnorsk filmsenter v/ Stine Tveten 

Biff er godt i gang og filmformidlingskonvent, festpremiere med «John - den siste cowboy» og en rekke andre premierer og arrangement er gjennomført.

IMG 9914
Festpremiere med Frode Fimlands nye dokumentarfilm, «John - den siste cowboy»

Mange vestnorske perler har blitt vist i de ulike programmene. Vi har også fått stiftet bekjentskap med unge filmskapere som har hatt premierer på filmer som er produsert gjennom RØST-prosjektet og den første filmen som nådde det store lerretet fra BAKOM.

Tradisjonen tro ble det bransjefest i forbindelse med BIFF. I år invitererte BIFF, Filmfondet Zefyr og Vestnorsk filmsenter til Kulturhuset lørdag 23. oktober.

kulturhuset fin ramme rundt BIFF
Kulturhuset i Vaskerelven

Siden 2005 har Vestnorsk filmsenter delt ut talentpriser og stipender til filmarbeidere i vår region i forbindelse med BIFF. Prisvinnerne velges blant kandidater nominert av bransjen og ble delt ut på bransjefesten.

Talentstipend
Årets talentstipend pålydende 15 000,- ble tildelt Benjamin Garcia Langeland

arets talent Benjamin Garcia Langeland
Daglig leder Vestnorsk filmsenter Stine Tveten og Benjamin G. Langeland

Begrunnelse
Vestnorsk filmsenters Talentstipend 2021

Talentstipendet tildeles en filmarbeider med høye ambisjoner og som er i særlig utvikling av egen posisjon og muligheter.

Årets stipendmottaker er en klipper og regissør som høster stor annerkjennelse hos bransjekollegaer.

Etter endt utdannelse ved Norges Kreative Fagskole i Bergen startet han sin profesjonelle karriere med å fotografere og klippe en lang rekke reklamefilmer og musikkvideoer, før han tok steget inn i dokumentarens verden hos Flimmer Film i 2015. Siden den gang har det blitt mange dokumentarprosjekter tilknyttet flere sentrale filmselskaper i Bergen.

Han beskrives som en drømmekollega i et hvert kreativt team. Han er idérik og inspirerende, det finnes ingen oppgaver han ikke kan løse og ingen utfordringer han ikke vil gå inn i med hud og hår.

Årets stipendmottaker har jobbet med en rekke prisbelønte dokumentarfilmer og hans første helaftens dokumentar ”En gang Aurora” som han og Stian Servoss regisserte, fotograferte og klippet, vant prisen for Beste Nordiske Dokumentarfilm under Nordisk Panorama i 2019. Nylig klippet han serien ”Märtha” for Mothership Entertainment, en serie som har gjort suksess både i inn- og utland, og han er nå blant annet i gang med å utvikle prosjektet ”Haus of Friele” hos Screen Story.

Kollegaer omtaler årets stipendmottaker som utrolig kreativ og intelligent, en menneskekjenner som forstår dramaturgi, tempo og følelser og som har store evner som historieforteller. –En ballettdanser av en klipper!

 

Lyskasteren
Årets Lyskaster pålydende 25 000,- ble tildelt Elisabeth Kleppe

Elisabeth Kleppe arets lyskaster
Elisabeth Kleppe

Begrunnelse
Vestnorsk filmsenters Lyskaster 2021

Lyskasteren tildeles en filmarbeider som på ulike vis har markert seg og som gjennom sitt arbeid har gitt verdifulle bidrag til den profesjonelle filmbransjen i vår region.

Årets stipendmottaker har et genuint engasjement langt ut over eget virke og eget selskap og prosjekter, det er svært tydelig for både Vestnorsk filmsenter og hennes bransjekollegaer. Hun involverer seg i diskusjoner om filmpolitikk og taler filmbransjen i vår regions sak. Hun er en lagspiller, en som deler og inkluderer. Hun er opptatt av å bruke lokale ressurser, løfte fram talenter og ta sjansen på prosjekter med nye stemmer.

Årets stipendmottaker er en svært dyktig produsent som nyter stor respekt i bransjen. Hun velger kunstnerisk sterke prosjekt med en sosial, politisk eller samfunnsorientert retning og hun jobber med anerkjente kunstnere og filmskapere over hele Europa.

Det simpelthen hagler med lovord blant bransjekollegaer; Hun er en kriger med temperament og hun er lojal. Hun har den perfekte kombinasjonen for å jobbe med dokumentar; stor utålmodighet og vilje til å skape, kombinert med enorm utholdenhet. Hennes ferdigheter som både driftig, konstruktiv og en vært kreativ produsent tilfører prosjektene utrolig mye.

Det eneste minus må være at alle vil ha en bit av henne og hun har ikke så lett for å si nei....

Stipendmottakeren har bakgrunn som journalist og i tillegg til lang fartstid i produsentrollen jobber hun også som manusforfatter og regissør. Sammen med sine kollegaer i Aldeles har hun produsert den til nå mest sette norske kinodokumentaren det siste året og denne høsten kan hun også legge podcast til sin lange merittliste.

Vi gratulerer begge så mye!