ON A TIGHTROPE - SNIKPREMIERE (FILMEN HAR ORDINÆR KINOPREMIERE 30. MARS.)

Regi: Petr Lom, Norge, 2006.  1 t 24 min

Om filmen
Xinjiang provinsen i Kina er ett av de verste stedene i verden for menneskerettigheter. De muslimske Uighurene blir systematisk undertrykket og minst 10.000 er for tiden fengslet mistenkt for separatisme. Hundrevis har blitt henrettet og it tillegg er flere tusen personer forsvunnet, mange av disse er trolig drept av myndighetene. Filmen ”On a tightrope” følger fire barn på et statlig barnehjem som lærer den gamle uighurske tradisjonen Dawaz, å gå på line. De vokser opp innenfor et muslimsk samfunn hvor de samtidig blir presset til å bli gode kommunister. 

Om regissøren
Regissør Petr Lom er født i Tsjekkia i 1968, og har en doktorgrad i politisk filosofi fra Harvard University. I 2004 forlot han foreløpig den akademiske karrieren og debuterte med filmen Brudekidnapping i Kirgisistan - en film som umiddelbart vekket internasjonal oppsikt. 

Trilogi om menneskerettsspørsmål

On a Tightrope er den første i en serie filmer om menneskerettigheter i totalitære og autoritære regimer, initiert av Rafto-stiftelsen i Bergen. Filmen vil bli distribuert i Norge av Tour De Force. De neste filmene i serien er Belarusian Waltz (Hviterussland) og Yodok Story (Nord-Korea). Begge filmene produseres av Piraya Film as og vil være ferdige vinteren 2007. 

Suksess på dokumentarfilmfestivaler 

On a Tightrope vant første prisen på festivalen Watch Docs Film Festival i Warzaw. Juryen begrunnet prisen med filmens subtile fokus på temaer som religion og nasjonal identitet i en avsides del av Kina. On a tightrope fikk også en sidepris på IDFA, nemlig €5000 til sikkerhetsutstyr til barna i filmen slik at de kan fortsette å gå på line uten å risikere livet. 

Møt Piraya film ved Torstein Grude og Bjarte Mørner Tveit.