Følgende prosjekter fikk støtte:

Utviklingsstøtte dokumentarfilm


«Amundsen klarte aldri dette », 90 min
Aldeles as ved Elisabeth Kleppe (tlf: 922 46 985)

Tildelt: 150 000

Polarhelten Amundsen mislyktes i to ekspedisjoner: Han klarte ikke å krysse Hardangervidda midtvinters. Han klarte aldri å leve i et kjærlighetsforhold. Regissør Gunnar Hall Jensen lever i et kjærlighetsforhold, men forstår likevel ikke kjærlighet. For å finne ut av det samler han en gruppe menn for å klare det Amundsen mislyktes : Å krysse vidda i snøstorm for å forstå hva kjærlighet er.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Gunnar Hall Jensen
Produsent: Elisabeth Kleppe


«There will be water », 58 min
Rebel Unit as ved Mats Andersen (tlf: 922 69 400)

Tildelt: 150 000

”There Will Be Water” er en film som fokuserer på verdens vannmangel og konsekvenser det har, samtidig som den går helt under huden på et prosjekt som kan vise seg å være en løsning.

Hovedkarakteren i filmen er Bill Watts, en ingeniør og zoolog med et oppdrag: Å lage en infrastruktur i ørkenen som gjør saltvann om til ferskvann.

Nøkkelpersoner:
Regi: Per Liebeck
Produsent, Norge: Mats Andersen
Co-produsent: Copenhagen Film Company ved Ulrik Gutki


«Den store flukten », dokumentarserie, 225 min
Pandora Film as ved Morten Offerdal (tlf: 901 69 081)

Tildelt: 150 000

Ikke siden andre verdenskrig har det vært flere mennesker på flukt i verden. De risikerer livet for å redde livet. Deres møte med Norge vil forme deres, og Norges, framtid.

I «Den store flukten» treffer vi menneskene som utgjør den dystre statistikken som diskuteres i norske medier.

Dokumentarserie i fem deler, produseres med tanke på visning på NRK1.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Lars Petter Gallefoss
Produsent: Morten Offerdal


«Maher midt i dalen », 50 min
Puffin Production as ved Guro Sollie Hansebakken (tlf: 971 73 681)

Tildelt: 100 000

Maher er 20 år gammel og bor i Meldal, en liten bygdekommune midt i Norge. For litt over et år siden var Maher flyktning. Nå jobber han i kassa på Coop Prix og drømmer om å spille trompet i korpset på 17. mai. Det viktigste for ham er å begynne på videregående skole til høsten slik at han kan oppnå drømmen om å bli pilot. Men både indre og ytre krefter gjør det vanskelig for han å nå målet

Filmskaperne ønsker å lage ”feel good”-dokumentar om en ung, energisk gutt som bor i en fraflytningskommune med 4000 innbyggere.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Øystein Frøyland
Produsent: Guro Sollie Hansebakken


Utviklingsstøtte kortfilm

«Delete Beach », 10 min
North Sea Productions as ved Trond Gullaksen (tlf: 478 41 212)

Tildelt: 250 000

«Delete Beach» er en animert kortfilm i japansk animé-stil, en kombinasjon av realisme og fantasy. Filmen er en oppveksthistorie satt til Bergen og Hardangerfjorden i nær framtid. Filmen ønsker ved nyskapende visuell og eksperimentell estetikk å vise endringene i det norske samfunnet som vil inntreffe etter avviklingen av oljesamfunnet. I vid forstand vil filmen undersøke menneskets forhold til naturen etter oljen.

Filmen får premiere ved filmvisninger på kunsttrienalen Bergen Assembly høsten 2016, som en del av deres End of Oil-utstilling.

Nøkkelpersoner:
Regi: Phil Collins
Produsenter: Kasper Synnevåg og Trond Gullaksen


«Vill », 5 min
Raindog Studios as ved Ole Herigstad (tlf: 980 89 111)

Tildelt: 50 000

En animasjonsfilm om det å bli kastet av sporet, fortalt gjennom skiftende visuelle og musikalske uttrykk.

Vill (arbeidstittel) skal være en animert kortfilm som vil prøve å kommentere samholdet mellom estetiske utrykk og menneskets forståelse av omverdenen. En persons reise fra begynnelse til slutt, uten bikarakterer. Som en glidende skala skal filmen gå fra det stiliserte og kontrollerte over i det organiske og kaotiske, fra det digitale over i det analoge og til slutt det rolige. Filmen vil fortelle en historie i hovedsak gjennom teknikkskifter og estetiske kontraster. 

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Ole Herigstad
Produsent: Johannes Hildre Spilling


Produksjonsstøtte dokumentar

«Søsken til evig tid -Amerikareisa », 80 min
FIMFILMas ved Frode Fimland (tlf: 916 03 739)

Tildelt: 300 000

Søskenparet Magnar (75) og Oddny (72) har levd på gården Kleiva i Sunnfjord hele sitt liv. De driver gården på tradisjonelt vis, som flere generasjoner før dem. En vårdag kommer det et brev fra Amerika. Slektninger fra Minnesota inviterer dem til å komme for å se hvor deres felles forfedre bosatte seg da de kom til USA på 1800-tallet. Tør Magnar og Oddny å ta sjansen på det store eventyret?
Søskenparet er allerede kjent for et stort publikum gjennom dokumentarfilmen ”Søsken til evig tid”.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Frode Fimland
Produsent: Elisabeth Kleppe/Frode Fimland


«Inn i stillheten », 12 min
IBIS FILM as ved Skule Eriksen (tlf: 911 05 148)

Tildelt: 330 000

Inn i stillheten er en kortfilm om å lengte bort fra hverdagens larm. En lengsel etter stillhet, vind, natur og en fordringsløs frihet. Filmen er en jeg-fortelling om en reise bort fra det maskinpregete inn i det organiske, gjennom bevegelse og rytme, som ved å padle, ro eller gå langsomt.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Skule Eriksen
Produsent: Skule Eriksen


«Kvalfangst », 50 min
Bergefilm – Trygve Berge ved Trygve Berge (tlf: 900 60 067)

Tildelt: 274 000

Kan voksende kvalbestander forsyne seg så mye av det maritime matfatet at det forstyrrer balansen i havet? Og kan dèt i sin tur true fiskeressursene? Kan vi i fremtiden derfor ta opp langt mindre kvanta fisk enn vi gjør i dag? Fiskere, kvalfangere og forskere stiller seg slike spørsmål. Med dette som utgangspunkt vil Bergefilm produsere et TV-program om kvalfangst.

Filmen har avtale og skal sendes på NRK

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Trygve Berge
Produsent: Trygve Berge


«Little Yellow Boots », 57 min
Sjau as ved Elisabeth Kleppe (tlf: 922 46 985)


Tildelt: 150 000

Filmskaper John Webster drar avgårde på en road-trip med sitt imaginære tippoldebarn i et forsøk på å forstå de moralske og atferdsmessige valgene som gjør det så vanskelig å takle klimaforandringene. En dokumentarfilm med humoristiske undertoner om det grunnleggende spørsmålet: Hva er vårt ansvar overfor fremtidige generasjoner?

Sjau sin del av produksjonen vil hovedsakelig være opptak av sluttscene i Bergen med John og
Dorit, komposisjon og innspilling av filmmusikk og design.

Prosjektet har avtale med NRK ved Tore Tomter. 

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: John Webster
Lyd: Jorunn Børve Eriksen
Komponist: Olav Øyehaug
Produsent, Norge: Elisabeth Kleppe
Co-produsent: Millennium Film Ltd ved Kristiina Pervilä-Andersson


«Mirakelet i Moldova », 68 min
Flimmer film as ved Johnny Holmvåg (tlf: 976 89 881)

Tildelt: 430 000

Mirakelet i Moldova er en film om Moldovas eneste optiker. Han er norsk og har en enkel løsning på et stort helseproblem i landet, men på grunn av korrupsjon og vanstyre møter han mye motstand. Hva betyr det egentlig å se og hvorfor er det så viktig? I Mirakelet i Moldova møter vi en liten nordmann som på sitt eget vis vil endre Moldova - ved å gi innbyggerne briller. Hans Bjørn Bakketeig skyr ingen midler for å nå sitt store mål. I filmen får vi også ta del i livet til barn og voksne som sliter med å se, men som opplever mirakelet som et par briller på nesen kan være.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Stian Indrevoll
Produsent: Johnny Holmvåg


«Aurland Heartbeat », 35 min
Sjau as ved David Alræk (tlf:994 59 027)

Tildelt: 100 000

Aurland Heartbeat er et kunstprosjekt som kombinerer film, musikk, idrett og natur på samme scene. Utgangspunktet er et ønske om å formidle hvordan det er å gjennomføre en ekstrem idrettsprestasjon gjennom bilde og lyd, med fokus på utøvernes hjerte og puls. Pulsen setter tempo og intensitetsgrad for fremføring av et musikkstykke og en musikkvideo/dokumentar på 35 min.

Støtten skal gå til ferdigstilling av filmen.

Nøkkelpersoner:
Regi: Henrik Angermund og David Alræk
Produsent: David Alræk


Utviklingsstøtte spillefilm og serier

«Fønix », spillefilm
DUOFilm as ved Linda Bolstad (tlf: 451 81 131) og Marie Fuglestein (tlf: 451 81 132)

Tildelt: 30 000

Luna er født i teateret noe som har gitt henne helt spesielle evner: hun kan både se og kommunisere med ”skyggene” til avdøde skuespillere som har hatt sine glansdager på teateret i fordums storhetstider. Når teaterets fremtid står i fare henvender Luna seg til dem for hjelp og sammen med skyggene redder hun det tradisjonsrike teaterets fremtid.

Nøkkelpersoner:
Manus: Anne Helene Søyseth
Produsenter: Marie Fuglestein Lægreid og Linda Bolstad
Co-produsent: Ingrid Lill Høgtun


«Finn Paa », tv-serie for barn
Cindy Hanson Productions ved Cindy Hanson (tlf: 458 19 535)

Tildelt: 150 000

Detektiven Finn Paa (12) og hans livvakt, Wilma Wonder (12), åpner døren til den forunderlige verdenen som skjuler seg bak Bergens ordinære småbyfasade. Spennende møter med besynderlige karakterer står i sterk kontrast til trivielle hverdagsproblemer de må håndtere. Sakene de etterforsker avdekker en stor politisk konspirasjon, og setter dem på sporet av Finns forsvunnede mor.

Nøkkelpersoner:
Manus: Cindy Hanson og Jørn Kvist
Produsent: Cindy Hanson


«Tunnelen », spillefilm
Handmade Films in Norwegian Woods as ved Einar Loftesnes (tlf: 911 40 529)

Tildelt: 70 000

Tunnelen er en katastrofefilm om en tunnelbrann i verdens lengste biltunnel.

Lærdalstunnelen er verdens lengste bilveitunnel og strekker seg 24 km gjennom fjellet. Tunnelen har ingen nødutganger. Filmen utspiller seg i løpet av et døgn, fra tunnelbrannen starter til den er under kontroll. Vi følger flere karakterer parallelt både inne og utenfor tunnelen. På innsiden kjemper de mot kvelende røyk og ekstrem varme. På utsiden øker desperasjonen etter å kunne gå inn. De forskjellige personlighetene reagerer svært ulikt; noen vil vente på hjelp, andre vil løpe ut og noen tapre sjeler tar opp kampen mot flammene.

Vedlagt søknaden er et arbeidsdokument fra regissøren, som filmskaperne ønsker å utvikle videre i en gruppe bestående av produsent, regi, manus og foto. De ønsker med denne utviklingen å forske seg frem til de originale karakterene som gir en grundig og motivert bakgrunn for hendelsene som utspiller seg i tunnelen.

Nøkkelpersoner:
Manus: Kjersti Helen Rasmussen
Regi: Pål Øie
Foto og klipp: Sjur Aarthun
Produsent: Einar Loftesnes


«Skatten på Alnes », spillefilm for barn
Tindefilm as ved Hilde Nerland (tlf: 414 89 045)

Tildelt: 80 000

Dette skal bli en film for hele familien om hva man er villige til å gjøre for dem man elsker, koste hva det koste vil.

Søsknene Emma og Lukas må tilbringe sommeren hos sin bestefar på Alnes på Sunnmøre fordi foreldrene har kjøpt et råtten hus og befinner seg i økonomisk ruin. Søsknene kommer på sporet av en skatt og ser muligheten for å redde sin familie, men det er flere som vil ha skatten – og de må sette alt på spill for å finne og vinne "Alnesskatten". Vi følger også den dramatiske historien om skattens opprinnelse fra syttenhundretallet, som kulminerer i nåtidsfortellingens klimaks.

Filmskaperne baserer fortellingen på forliset av det Nederlandske handelsskipet Akerendam som gikk ned utenfor naboøya Runde i 1725. Det var lastet med gull og sølv, deler av verdiene ble funnet på syttitallet, men fremdeles ligger mye igjen på havets dyp.

Nøkkelpersoner:
Manus: Kristofer Hivju
Produsent: Hilde Nerland


___________________________________________________________________
For ytterligere kontakt:
Vestnorsk filmsenter ved
Filmkonsulent Lars Skorpen – 928 19 335
Daglig leder Stine Tveten – 400 69 149