3. mai 1999 blir Tove Johansen fra Bergen tatt med 8 kilo kokain innkokt i ullklær på flyplassen i Lima, og får en dom på 15 år uten mulighet for prøveløslatelse. Norge og Peru har heller ingen utleveringsavtale. Tove kom tidlig på kant med tilværelsen og inn i rusens verden. Hun ble utsatt for overgrep som barn, og har vært rusmisbruker siden hun var 12 år.

Første gang regissør Anne Gullbjørg Digranes møtte Tove (da 28) var i 1996 da hun laget en informasjonsvideo om Floen-kollektivet. Tove hadde søkt seg til Floen frivillig for å få bukt med sine problemer. Hun var en glad og optimistisk person med evne til å vise mye omsorg og som det var lett å bli glad i.

Regissør Anne Gullbjørg Digranes reiser i 2002 til Peru for å finne ut hva som er hendt med den optimistiske Tove hun trodde hun var blitt kjent med.

Dokumentarfilmen «Fengslet i Peru» forteller om Toves opp- og nedturer etter de valg hun tar i livet sitt, og hvilke konsekvenser disse valgene får for henne og hennes forhold til de menneskene som har stått henne nærmest.

Selv med en dom på 15 år, er det ingen knekket person eller ”taper” Anne Gullbjørg møter i Tove i kvinnefengselet St. Monica. Hun møter en person med stor selvinnsikt og erkjennelse av egen skyld. Spesielt mye skyldfølelse har hun for de belastningene hun gir sin datter som fremdeles er i fosterhjem. Tove har mer selvrespekt og verdighet her i fengselet enn hun noen gang hadde mens hun gikk og ruset seg i Bergen. Hun har nå klart å holde seg rusfri for første gang i sitt voksne liv.

Det var et kjærlighetsforhold som ledet til det skjebnesvangre smuglerforsøket og fengslingen i Peru. Det skal bli en ny kjæreste som får henne ut i frihet...

Filmskapere på vei starter kl. 19.00, regissør Anne Gullbjørg Digranes vil være tilstede i salen.

Manus/Regi/Foto: Anne Gullbjørg Digranes
Klipp: Jacob Risdal Otnes
Lydetterarbeid: Hugo Ekornes/Norsk Filmstudio as
Online: Christian Berg-Nielsen/Sement&Betong
Produsent: Screen Stories v/ Elisabeth O. Sjaastad
Opptaksformat: DV
Lengde 50 min.