Dette er ny rekord for antall bergensproduserte filmer på denne festivalen. Vi gratulerer og berømmer filmskaperne og alle andre som har har vært med dem på veien.

8 kortfilmer

”5 grøss” fra Alligator, med Maria Ekerhovd som produsent, ble vist i august under Den Norske Filmfestivalen i Haugesund til stor begeistring. Fem regissører på Vestlandet ble invitert til å lage hver sin skrekkvisjon og lagde fem veldig forskjellige korte grøss. ”Oppvåkningen” av Susanne Falkum Løvik, ”Audition” av Marius Soma, ”Du skal få en dag i morgen” av Pål Jackman, ”Nain” av Therese Jacobsen og ”Down Under” av Bobbie Peers. Nå er turen kommet til premiere i Bergen hvor man kan se filmene fredag den 19. oktober kl 21.00. De som ikke når denne forestillingen har ingenting å frykte, filmene har kinopremiere den 3.november over hele landet.

”Lykke til Pappa” fra Filmkollektivet, med Elin Sander som produsent og Stian Forgård som regissør, ble nylig vist under Nordisk Panorama i Finland. Erlend er 9 år og på besøk hos pappa. I løpet av noen dager skal kjærligheten mellom far og sønn settes på prøve. ”Lykke, til pappa” er en dramatisk og vakker fortelling der realisme og illusjon, glede og fortvilelse går hånd i hånd. Filmen vises under kortfilmprogrammet.

”Bo Jo Cie Kochom” (Fordi jeg elsker deg) er produsert og regissert av Gine Therese Grønner og vises i kortfilmprogrammet. Andrej møter barnebarnet sitt en julaften og konfronteres med sitt eget svik av familien. Vakker kortfilm om de vanskeligere sidene av livet.

”Tanakh Bibelen al-Quran” fra Enkeltmannsforetaket Ole Mads Vevle, med produsent Ingvild Hellesøy, har laget den første fullstendige filmatisering av de Hellige Skriftene. Den hebraiske Bibel (Tanakh), Bibelen og den arabiske Koran (al-Quran) presenteres for første gang sammen. Filmen presenterer Skriftene i den rekkefølgen som de er blitt overlevert. Intet er lagt til og intet er trukket fra. Den vises som forfilm den 20.oktober til dokumentaren ”1/2 demon, 1/2 engel”.

 

3 dokumentarer

Den 18. oktober har ”Belarusian Waltz” verdenspremiere under Bergen Internasjonale Filmfestival. Filmen er laget av Piraya Film og handler om den modige performancekunstneren Alexander Pushkin, og hans mange stunts for å utfordre makthaverne i Hviterussland. "On a Tightrope" var den første i en serie sterke, kreative filmer om menneskerettigheter i totalitære og autoritære regimer, initiert av Rafto-stiftelsen i Bergen. Den hadde kino premiere den 30.mars. ”Belarusian Waltz” er andre filmen og den tredje filmen i serien er "Yodok Story" (Nord-Korea). Alle filmene produseres av Piraya Film.

”Nigerfloden” av Amehn Production og Norsk Dokumentar vises onsdag 24.oktober. National Geographic har gitt ut boken “The cruelest journey” om reisen nedover Nigerfloden i Vest Afrika. Nå har den norske eventyrer Helge Hjelland tatt utfordringen og filmet sin reise ned Nigerfloden med gummibåt. Helge Hjelland om hva som driver ham til slike ekstreme reiser : ”Hvis jeg skulle hatt et budskap ved siden av det å respektere andre og dele slikt som oljeressurser på en anstendig måte, så måtte det være at man skal leve ut sin egen drøm, selv om det noen ganger blir farlig.”

”1/2 demon, 1/2 engel” fra Filmkollektivet og Feber Film med Elin Sander som produsent er en kaotisk roadmovie som følger Enkeltmannsforetaket Ole Mads Vevle og hans band på turné til Nord-Norge for å kapre sjeler. Ole Mads Vevle er mer som en romanfigur enn en virkelig person – eller kanskje han er en tegneserie-antihelt? Det er ikke lett å bli klok på den kroppen, en mann som prøver å uttrykke sin forvirring over livet, døden og kjærligheten ved ikke minst å granske sitt forhold til Gud og det skrevne ord. Filmen vises lørdag 20. oktober kl. 20:10 i MB4 og kortfilmen ”Tanakh Bibelen al-Quran” blir vist som forfilm.

BIFF