Prosjekter tildelt støtte til kort- og dokumentarfilm

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Baldurs Draumar"
(lengde 52 min)
Ekko Film ved Heidi Sandberg (tlf: 48217373)
Tildelt: 70 000,-

Om filmen:
I år 2008 er det 100 år siden Geirr Tveitt ble født og dette vil bli markert både nasjonalt og internasjonalt (gjennom Hauge/Tveitt jubileet). Denne dokumentaren vil bli den første filmen om komponisten som levde til tider et voldsomt liv.

Balletten "Baldurs Drømmer" er den røde tråden i filmen som gjennom sitt skiftende temperament og dramatiske historie speiler sinnet til Geirr Tveitt. Denne balletten følger Tveitt fra han som 24 åring begynner å skrive den til den forsvinner i et bombeangrep i London, blir rekonstruert av Tveitt på 40 tallet men går opp i flammer da hans hjem i Hardanger brenner ned i 1970. Etter Tveitts død i 1981 blir balletten rekonstruert og fremført i Grieghallen 2002.

Historien blir drevet fremover av fortellerne i filmen; Geirr Tveitts to barn Gyri og Haoko, biograf Reidar Storaas, dirigent Ole Kristian Ruud og musikkhistoriker August Albertsen.

Produsenten Heidi Sandberg om sitt prosjekt: "Målet med filmen er ikke å forklare hvem Geirr Tveitt var, men å vise ulike sider ved ham som et skapende, impulsivt og destruktivt kunstnersinn på godt og vondt."

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er Sondre Bjørgum som er utdannet dokumentarfilmregissør fra Høgskolen på Lillehammer. Han er registrert i Norheimsund, men oppholder seg mye i Oslo. Han underviser i film i Norheimsund.
Produsent er Heidi Sandberg som er utdannet prosjektleder ved Høgskolen på Lillehammer og bor i Trondheim.
Pianist og hovedrolleinnehaver er Torgeir Kinne Solsvik som bor i Norheimsund.
Reidar Storaas er biograf, bosatt i Bergen og skal ha voice på filmen.
Foto er Caroline Woie som er utdannet dokumentarfilmfotograf ved Høgskolen på Lillehammer. Vinner av Terje Vigen prisen på kortfilmfestivalen i Grimstad 2007.
Lyd er Joachim Sandvik er utdannet ved fjernsynsteknikk på Høgskolen på Lillehammer.
Klipp/grafikk er Fredrik Hygen Gudesen er utdannet ved fjernsynsteknikk på Høgskolen på Lillehammer og jobber fast som klipper hos Ekkofilm.


Utviklingsstøtte dokumentarfilm
"Jakten på Hardangersaumen"
(lengde 24 min)
Sundal Media ved Egil Sundal (tlf: 92213444)
Tildelt: 40 000,-

Om filmen:
Det er få ting som er så norsk som Hardangersaumen. Nasjonalromantikken i malerier og dikt gjorde Hardangerbunaden til selve symbolet på Norge og fikk navnet "Nasjonalen". Man har alltid trodd at sømmen kom fra Hardanger, men det skulle vise seg at det ikke stemmer helt!

Jakten på hvor denne "helnorske" kunstarten har sitt utspring tar oss til landsbyen Lefkara på Kypros, katedralen i Milano, Venecia og selveste Leonardo da Vinci dukker opp underveis.

Dette blir en tv dokumentar som vil forandre og berike vår kunnskap og bilde av den helnorske Hardangersaumen. Tenke seg til at vi pynter oss med persiske symboler og broderier fra Venecia på mange bunader! Denne filmens intensjon er å spore opp opprinnelsen til Hardangersaumen, og på den måten gi oss et helt nytt syn på den "helnorske" sømmen.

Nøkkelpersoner:
Produsent, regi og foto er Egil Sundal som har jobbet som fotograf, redigerer, teknisk sjef og journalist for Tv Hordaland, TV Bergen, TV Haugaland. Han etablerte Sundal Media i 1999 og har jobbet freelance på flere store produksjoner ("Big Brother").
Programleder er Eli Kari Gjengedal kjent fra TV2.
Fagansvarlig er Museumsdirektøren på Hardanger Folkemuseum Solveig Jordal.


Utviklingsstøtte dokumentarfilm
"D/S OSTER"
(lengde 50 min)
Bergen Filmutvikling ved Cecilie Paulsen (tlf: 92043228)
Tildelt: 50 000,-

Om filmen:
D/S Oster er et flytende kulturminne og går under navnet "Gamle Dampen" og har fått sin faste kaiplass i Bergen tilbake. I 2005 stod dampskipet ferdig restaurert. 30 000 dugnadstimer var lagt ned og 13 millioner tilskuddskroner var brukt. Det er den eneste gjenværende av de mindre dampdrevne fjordbåtene og fyller 100 år i 2008.

I den anledning vil Bergen Filmutvikling markere dette ved å lage en dokumentar der samspillet mellom samfunnsutviklingen og dampskipet gjennom tidene blir synliggjort. Bergen Filmutvikling sitter selv på unikt arkivmateriale med båten og miljøet. Nordhordland Veteranbåtlag som eier D/S Oster har vedtatt å gi full tilgang til båten, arkivene sine og assistanse der det trengs. Gjennom historiske tilbakeblikk i form av autentiske arkivopptak fra en rekke kilder vil skipets historie og hverdagsliv visualiseres på en levende og annerledes måte.

Ved siden av å markere 100 års jubileet er hovedmålet med dokumentaren også å knytte den tradisjonelle hverdagskulturen fra fortiden sammen med nåtid og fremtid. Sette det i relieff. Det levende kulturminnet og tekniske museum som denne dampbåten er egner seg veldig bra som arena for en slik tematikk.


Nøkkelpersoner:
Regi og manus er Hans Kr. Bukholm.
Produsenten er Cecilie Bundgaard Torgersen.
Fotograf er Hans Kr. Bukholm og Helge Sunde
Dramaturg og klippekonsulent er Jan Erik Paulsrud fra NRK.
Klipp er Carl E. Johannessen fra Filmkollektivet i Bergen.


Produksjonsstøtte kortfilmen
"Tørt og Kjølig"
(lengde 8 min)
Spillefilmselskapet Odin as ved Bjørn Arne Odden (tlf: 930 67 530)
Tildelt: 100 000,-

Om filmen:
Torstein frysetørret forbrytere og vanskeligstilte mennesker, for å oppbevare dem til en gang i fremtiden hvor løsningene på deres problemer er funnet. Torstein opplever at det ikke er bare forbrytere og vanskeligstilte som har problemer, så praksisen blir utvidet til både gamle, syke og folk som rett og slett er lei av å vente på fremtiden.

Etter hvert som mennesker tar til frysetørring for å få sine problemer løst en gang i fremtiden, tynnes befolkningen rundt Torstein ut og en dag oppdager han at han er alene. Han er den eneste igjen som skal skape den nye fremtiden alle venter på. Torstein begynner å innse at han muligens har et problem...

Filmen er Kristoffer Joners debut som regissør og er særdeles original. Joners erfaringer med skuespill og instruksjon kombinert med et brennende samfunnsengasjement og en ukuelig entusiasme for film, gjør dette til en spennende start på hans "nye" karriere.

Nøkkelpersoner:
Produsent er Bjørn Arne Odden som har gått på produsentlinjen på Lillehammer og har inntil 2007 jobbet på Alligator Film i Bergen. I 2008 har han etablert selskapet Spillefilmselskapet Odin as sammen med Kristoffer Joner.
Regissør er Kristoffer Joner som er medeier i Spillefilmselskapet Odin. Han har flere store filmer bak seg som skuespiller.
Manusforfatter er Per Schreiner som har skrevet flere spillefilmer og hørespill med gode omtaler (Den Brysomme Mannen, Lønsj).
Foto er Sjur Aarthun som er bosatt i Bergen og har flere store produksjoner bak seg. (Ran, Villmark).


Produksjonsstøtte kortfilm
"Liten Knute"
(lengde 10 min)
Flimmer Film ved Lars Løge (tlf: 41514180)
Tildelt: 250 000,-

Om filmen:
Torstein blir født og mor og far er stolte. Men det er et problem, navlestrengen lar seg ikke bryte over. Torstein blir ubrytelig knyttet til sin mor for resten av livet. Han vokser opp med sin mor konstant 2 meter unna. Far orker ikke mer og reiser. Hele livet er de sammen, til en dag hvor mor dør. Men navlestrengen vil ikke gi slipp da heller.

Filmen er adaptert fra novellen "Liten Knute" av Gunnhild Øyehaug som er kjent for sitt merkelige univers og absurde originale historier.

Nøkkelpersoner:
Produsent er Lars Løge fra Filmmer Film i Bergen. Han har produsert flere kortfilmer og dokumentarfilmer.
Regi og manus er Kjersti Steinsbø som nettopp har spilt inn Fuzz grøssen "Forlat oss vår skyld" og har jobbet som manusforfatter i Bergen i flere år. Hun er også tilknyttet Flimmer Film.
Fotograf er Anna Myking som har gått på Lillehammer og jobbet som fotograf i Oslo i flere år. Hun driver Filmmer Film i Oslo.
Regiassistenten er Alexander Nordaas som er et ungt regitalent i Bergen.
Produksjonsleder er Tor Kristian Liseth som vant ung talentpris under BIFF 2007.
Scenograf er Trygve Hov som bor i Bergen.


Produksjonsstøtte kortfilmen
"Bak lukkede dører"
(lengde 10 min)
Yesbox Productions ved Bendik Heggen Strønstad (tlf: 99625756)
Tildelt: 150 000,-

Om filmen:
"Bak lukkede dører" er en alternativ skildring av hvordan realiteten fortoner seg for mennesker som er i koma. Hovedhandlingen foregår på et geografisk udefinert sted, i en motell lignende bygning som ligger i en destruert og ødelagt by. Her prøver hovedpersonen å finne ut hvor hun er, samtidig som hun prøver å komme seg vekk fra de tilsynelatende grønnkledde som bedøver og drar mennesker med seg til en ukjent skjebne.

Denne filmen tar i bruk virkemidler som sterk surrealisme og har et tydelig definert formspråk. Det er dette som er regissørens styrke og han kommer til å kunne utforske filmens univers samt skuespillerne med denne filmen. Han har allerede planlagt en novellefilm og en serie i samme sjanger og univers.

Nøkkelpersoner:
Produsenten er Bendik Heggen Strønstad som startet Yesbox sammen med Alexander Nordaas. Bendik produserte nullbudsjetts spillefilmen "Sirkel" som vant publikumsprisen under BIFF 2006. Regissør, manus og klipp er Alexander, som hadde regi på "Sirkel" og flere musikkvideoer. Rekvisitør er Trygve Hov som har solid bakgrunn og er en viktig kompetanse å ha på denne filmen.


Produksjonsstøtte dokumentarfilm
"Smeltaren"
(lengde 50 min)
Tellusworks Television ved Tor Karlsen (tlf: 95732002)
Tildelt: 30 000,-

Om filmen:
Dette er en film om de vanskeligste fem årene i Oddas historie. Kampen om Odda sin videre skjebne pågår og en folkeavstemning blir holdt i Odda. Den store konflikten står om det nedlagte smelteverket skal bevares eller rives for å gi rom for ny utvikling. Hvem vinner slaget om Odda?

Vi følger mange enkeltskjebner og et samfunn som uansett må gå videre. Hva skjer i et samfunn når livsgrunnlaget og dermed identiteten forsvinner?

Frode Grytten som selv er fra Odda er tilknyttet prosjektet og hans tekster er ment til å binde de forskjellige kapitlene i filmen sammen. Frode Grytten vil selv lese tekstene sine som voice i filmen.

Nøkkelpersoner:
Regissør og manus er Robert Reinlund som bor i Bergen og jobber i TV2 (men tar permisjon for å jobb på denne filmen).
Tekster og voice er Frode Grytten som bor i Bergen.
Fotograf og klipper er Pål Schaatun som bor i Bergen og jobber i TV2 (men tar permisjon for å jobbe på denne filmen).
Produsent er Tor Karlsen med virke i Oslo.


Prosjekter tildelt støtte til utvikling av langfilm og serier
(Bergen Kommune)

Utviklingsstøtte spillefilmen
"Bjeff"
Filmkollektivet ved Elin Sander og Erlend Harr Eriksen (tlf: 55327408)
Tildelt: 70 000 ,-


Om filmen:
"Bjeff" handler om en guttegjeng, eller mannegjeng om du vil. Moppa, Rod og Snorre henger sammen i tykt og tynt og gjør som oftest om det minste spørsmål til den største diskusjon, den enkleste oppgaven til uoverkommelige hindringer. De står plutselig ansikt til ansikt til ansikt med en situasjon hvor ord må bli til handling ellers går det gale. Skikkelig gale. I mangel av en plan dukker det opp en gris...

Det er en svart komedie hvor språk, detaljer og persongalleri er de viktigste byggesteinene. Det er en film om flaks, stahet og tilfeldigheter men fremfor alt lojalitet.

Nøkkelpersoner:
Produsent er Elin Sander som har produsert en rekke kort og langfilmer.
Regissør og manus er Erlend Harr Eriksen som har laget flere kortfilmer og jobbet som klipper.
Klipper er Carl Eugeen Johannessen som er utdannet klipper fra Lillehammer, har laget flere kortfilmer og debuterte i fjor på kino med dokumentaren "Mann, kvinne, kaffe".
Fotograf Anne Dorthe Kalve er utdannet på Lillehammer og har filmet en rekke kortfilmer.
Manuskonsulent er Geir Henning Hopland som har laget flere kortfilmer og tv-serier.


Prosjekter innstilt med støtte til utvikling av langfilm og serier
(Sparebanken Vest)

Utviklingsstøtte spillefilmen
"Jernanger"
Kong Film as ved Maria Ekerhovd (tlf: 95188118)
Tildelt: 95 000,-

Om filmen:
En eldre mann Eivind (spilt av Bjørn Sundquist) lever ombord i en båt som en gang var en fin passasjerbåt, men som nå er en brun kneipe for et lite miljø med drikkfeldige mennesker. Den ligger lavt og skeivt til havn og har ikke seilt på veldig mange år.

Besøk fra fortiden, alvorlig sykdom og et nytt bekjentskap resulterer i at Eivind bestemmer seg for å seile båten nordover igjen, noe han trenger hjelp til. Den unge og ivrige Kris, som får tilbud om å bo på båten, vil mer enn gjerne hjelpe.

Dette er et kjærlighetsdrama og tematikken kretser rundt den kjensgjerning at de valgene vi tar i forhold til de vi elsker forfølger oss resten av livet. Men at vi alltid har muligheten til å gjøre opp for oss.

Nøkkelpersoner:
Regissør og manus er Pål Jackman som har laget "Detektor" og nå i 2007 kortfilmen "Du skal få en dag i morgen" sammen med Maria Ekerhovd (5 grøss).
Produsenten er Maria Ekerhovd som har laget "Sniffer", kortfilmen som vant Gullpalmen i Cannes. Det siste året har hun laget 6 kortfilmer og to novellefilmer.
Fotograf er Jacob Ingimundarson som hadde foto på "Sniffer" og flere kort- og langfilmer (5 grøss).
Scenograf er Trygve Hov som bor i Bergen.
Script er Henriette Sæther som har jobbet som script på to novellefilmer og har gått i lære som script på Varg Veum. Hun bor i Bergen.
Lyd er Thomas Endresen som bor i Bergen.
Produksjonslederen er Einar Loftesnes, som jobber i Kong Film og bor i Bergen.
Manuskonsulent er Hana Cielova fra Tjekkia, som er en internasjonalt anerkjent manuskonsulent ved flere programmer i Media Desk ordningen (Moonstone, Katapult).