Bilde3

Forrige uke var en stor gruppe ungdom samlet til filmopptak i biltilsynets gamle lokaler på Spelhaugen i Fyllingsdalen. Unge film -og skuespillertalent samarbeidet med profesjonelle filmarbeidere om innspillingen av to kortfilmer.

Kommer sosiale medier til å ta over livet vårt?
«145 gram» er skrevet av Christian Palsgaard (24) og ble spilt inn med Vigdis Nielsen som regissør.

Christian har et personlig utgangspunkt for å lage en sciencefiction/thrilleraktig historie om ungdommers avhengighet av sosiale medier. Hovedkarakteren Jonas er fanget av sin egen fasinasjon av sosiale medier. Men kan problemet egentlig løses viss han gir over kontrollen til noen andre?

«Jeg vil fortelle denne historien fordi det er et emne som jeg syntes er veldig spennende, og å sette det på spissen vil skape diskusjon.» - Christian

Eventyr og frykt
«Ungene & Eventyret i den forlatte bygningen» er skrevet av Villiam Håland Aasheim (19) alias Edvard Vincent og ble spilt inn med David Alræk som regissør.

«Ungene og eventyret i den forlatte bygningen» (arbeidstittel) handler om tre barn som skal utforske et forlatt hus hvor det er myter om et mystisk vesen oppholder seg. Inni huset møter de både sine egne redsler, og også dette mystiske vesenet. Filmen utforsker en kontrastfylt følelse av å både synes noe er skummelt, men samtidig føle at man blir dradd mot det.

«Store deler av barndommen min har gått ut på og være på «eventyr». Ofte var man så redd at øynene og ører spilte triks på deg. Dette er en fortelling jeg har alltid hatt lyst til å visualisere, en gruppe gode venner på et gøy eventyr med en dypere fortelling inni seg.» - Villiam
Vanja Valdal Myrvold (20) fra Stord er produsent for begge filmene og hun hadde god kontroll på de nesten 50 ungdommene mellom 14-28 som var tilstede under innspillingen.

«Å være produsent har vært både kjekt, læringsrikt og en opplevelse i seg selv. Til tider er det mye å gjøre med to filmer, og det kan gå litt i surr, men med flinke team går alt fint.» -Vanja

Regissørene David Alræk og Vigdis Nielsen, samt filmfotografene Anne Dorte Kalve og Sjur Aarthun, alle med lang fartstid i filmbransjen, var mentorer og fagansvarlige under opptak. Poul Iversen var lysmentor og Jorunn Børve Eriksen lydmentor, mens Rain for Sun vil stå for postproduksjonen.

Dette er fjerde året Fyllingsdalen teater i samarbeid med regissør Vigdis Nielsen arrangerer filmworkshopen RØST i Bergen. RØST har som formål og gi unge film -og skuespillertalent en øvingsplattform som peker mot den profesjonelle filmbransjen og Vestnorsk filmsenter har støttet prosjektet siden oppstarten med midler til filmtiltak for barn og unge. Øvrige finansiører er Hordalands fylkeskommune og Sparebanken Vest.

Begge kortfilmene vil få premiere på Bergen Kino i vår.

Bilde1Bilde2