Filmen:
"Besøket" er en fortelling om to brødre- to brødre på to helt forskjellige etapper i livet. Den yngste broren, Reza, er i kirkeasyl, mens storebroren Sharam bor i rekkehus med kone og barn.

Reza blir vitne til at kameraten, som han har sittet i asyl med, blir hentet av politiet. Likevel bestemmer han seg for å sette deres planer om å flykte til Canada for å søke asyl ut i livet. Han spør sin eldre bror om hjelp ved å låne passet hans, men broren synes dette er en dårlig idé, han mener Reza bør være nært familien sin.

Filmskaperen ønsker å lage en film uten å moralisere temaet kirkeasyl, og istedenfor fokusere på de mellommenneskelige relasjonene som oppstår når mennesker er presset til å ta valg. Forholdet mellom brødrene og dramaet som oppstår mellom dem er sentrale elementer og drivkraften i fortellingen.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er ved Shahrokh Kavousi
Produsent er Alan R. Milligan
Co-produsent er Shah Film v/ Shahrokh Kavousi
Fotograf er Marius Matzow Gulbrandsen

Fremdrift:
Filmen spilles inn i oktober 2008.

Utviklingsstøtte dokumentarfilm:

"Bjørnen sover"
(lengde 52 min)
Tildelt: 55 000,-
Kontaktperson:
Agitator AS ved Elin Sander og Per Christian Magnus (tlf: 917 81 028/
41423330)

Filmen:
Dokumentarfilmen "Bjørnen sover" ønsker å fortelle om skjulte sider ved møtet mellom Islam og vesten, sider som er skjulte for et vestlig publikum, men som er kjent i den muslimske og arabiske verden. Filmen vil formidle Walid al-Kubaisis reise til viktige sentra for islam i Midtøsten og Europa.

Ved at majoritetssamfunnet ser den muslimske minoriteten i Norge og Europa som en homogen gruppe, med samme mål og samme tenkning, har velorganiserte islamister klart å bli talsmenn og representanter for hele den muslimske minoritet. Filmskaperne vil gi en stemme til intellektuelle i den arabiske verden. Filmen vil framstå både som en avsløring av udemokratiske krefter, og som en hyllest til kunst og kulturelle forskjeller. Gjennom et unikt samarbeid mellom en forfatter, en billedkunstner og en journalist vil "Bjørnen sover" presentere sentral dokumentasjon om vår tids viktigste kulturkonflikt, og samtidig formidle kjærlighet til og respekt for kunst og kultur i den islamske verden.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Walid al-Kubaisi
Regi er ved Per Christian Magnus
Produsent er Elin Sander
Fotograf er Robert Reinlund
Kunstnerisk konsulent er Guro Giske
Klipp er ved Robert Reinlund

Fremdrift:
Målet for utviklingsprosjektet er i hovedsak å arbeide med research i kildemateriell og blant aktuelle intervjuobjekter, samt utarbeidelse av manus som følge av research-arbeidet. I tillegg skal det arbeides med filmens visuelle utforming.
TV2 har inngått avtale om visningsrett til den ferdige filmen.


"Helge krysser Sør-Afrika"
(lengde 50 min)
Tildelt: 80 000,-
Kontaktperson:
Amehn Production ved Arild Mehn-Andersen (tlf: 936 39 802)

Filmen:
Eventyreren Helge Hjelland skal krysse Sør Afrika i sin oppblåsbare kajakk på to elver som springer ut fra samme kilde i Drakensbergfjellene.
Der Orange River renner vestover som Sør-Afrikas lengste elv, faller Tugella elven ned et av verdens høyeste fossefall mot tropene i Det Indiske hav. Kontrastene viser seg også i menneskene han møter på sin ferd.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Geir Kreken og Arild Mehn-Andersen
Regi er ved Geir Kreken
Produsent er Arild Mehn-Andersen
Fotograf er Helge Hjelland
Hovedrollen er ved Helge Hjelland
Klipp er ved Geir Kreken

Fremdrift:
I juli og august 2008 reiste Helge hjelland hele ruten for å planlegge ekspedisjonen best mulig og opptakene fra reisen resulterte i en pitch.
Det skal nå gjøres research for å konkretisere miljøene og de medvirkende ut fra manus. Filmskaperne skal undersøke gjennomførbarheten i forskjellige områder og gjøre prosjektet klart for en eventuell produksjonssøknad.

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:

"Wenche"
(lengde 50 min)
Tildelt: 150 000,-
Kontaktpersoner:
Mediacircus ved Eldar Nakken (tlf: 901 44 922)

Filmen:
Roar Christiansen er fotograf og har fulgt sprøytenarkomane og AIDS-syke Wenche de siste 15 årene av livet hennes. I løpet av denne perioden har han tatt flere hundre bilder av henne og timesvis med film. For et av fotografiene vant han den prestigetunge prisen Picture of the year. Dette unike materialet er grunnlaget for filmen om Wenche.

Det meste av dagene tilbringer Wenche i en sofa der hun løser opp metadonpiller som hun injiserer for å få et kick. Tidlig i filmen vil Wenche fortelle oss at hun også er døende av Aids. Wenche tar oss med inn i et større univers. Til leiligheten der hun ble født, nabolaget der hun ikke får hilse på sin egen far og til pikehjemmet hun rømmer fra. Hun forteller om friheten og eksperimenteringen i København, og om returen til Norge, om sitt livs kjærlighet, og det å miste den. Hele tiden er narkotikaforbruket et tema sammen med døden som venter.

Filmskaperne vil fortelle noe om hvordan det er å være hiv-smittet, AIDS-syk og sprøytenarkoman i det vanlige Norge og gi et nyansert og personlig bilde av denne gruppen nordmenn. Samtidig som filmen vil gi et unikt innblikk i hvordan en kvinne kjemper seg gjennom en hard tilværelse med verdighet og en enorm utholdenhet, er historien også universell da den handler om livet, kjærligheten og døden.
Fortellingene vil bli illustrert med Roar Christiansens fotografier og opptak.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er ved Sverre Galgum
Produsenter er Eldar Nakken og Jo Torgersen
Fotograf er Roar Christiansen
Klipp er ved Sverre Galgum

Fremdrift:
Filmen skal ferdigstilles i løpet av februar 2009.
TV2 ønsker å vise det ferdige resultatet og har investert i utviklingsprosjektet.

Prosjekter tildelt støtte til langfilm med midler fra Bergen kommune


Utvikling langfilm:

"SODA"
(lengde 90+ min)
Tildelt: 75 000,-
Kontaktperson:
Alligator ved Trude Refsahl (tlf: 934 27 513)

Filmen:
"SODA" er en spillefilm for barn og unge.
En 12 år gammel gutt, Tommy, blir tatt fra sin rusmisbrukende mor og plassert på barnevernsinstitusjon. Her får han en venn, Vidar, som driver med diverse småkriminalitet og sammen begynner de med nasking. Tommy begynner å skulke skolen og lærerne gir ham opp.

Etter å ha reddet en hund, Soda, blir guttene vitne til et oppgjør i en kriminell gjeng hvor en av de involverte blir drept av en kjent kriminell, Magne Åstveit. Tommy og Vidar får med seg en amulett fra den drepte og i denne finner guttene koordinatorer. Snart finner de også ut at Magne Åstveit knyttes mot et ran med et utbytte på 150 millioner som ikke er kommet til rette.
Tommy og Vidar tar med seg Soda for å lete etter pengene, men de oppdager snart at også andre- og mye farligere mennesker- er på jakt etter pengene.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Morten Evelid
Produsenter er Jan Aksel Angeltvedt og Trude Refsahl

Fremdrift:
Det skal arbeides med et første manusutkast, samt at det skal letes etter en regissør til prosjektet


"Kjøtt og blod"
(lengde 90+ min)
Tildelt: 75 000,-
Kontaktpersoner:
Spillefilmselskapet Odin Film ved Bjørn Arne Odden og Lars Skorpen
(tlf: 930 67 530/ 928 19 335)

Filmen:
Daniel er bare 13 år men likevel lever et liv i Bergens undergrunn blant junkier og hjemløse. Han har rømt hjemmefra for å unngå samvær med andre mennesker, for Daniel har en spesiell gave. Ved å berøre andre menneskers hud hører han hva de tenker. Når Daniels mor ligger for døden får han vite at han ikke kjenner sin egentlige far- han drar ut for å finne tilbake til sitt opphav.

"Kjøtt og blod" er en mørk ungdomsfabel om de vanskeligstilte og utstøtte i samfunnet, om de som lever på utsiden av vårt trygge sosialdemokrati. Filmen skal bli et involverende og rørende ungdomsdrama, som tar opp viktige sosiale spørsmål samtidig som den med et stort hjerte skal vise at det finnes et skinnende håp i all elendigheten.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Lars Skorpen og Kristoffer Joner
Produsent er Bjørn Arne Odden

Fremdrift:
Det skal skrives et 1. utkast til manus


Prosjektutvikling tv-serie:

"Nasjonalparkene"
(lengde 29 min x 30 episoder - totalt 870 minutter)
Tildelt: 100 000,-
Kontaktperson:
Corax Videoproduksjon AS ved Magne Sleire (tlf: 901 86 420)

Filmen:
Dette skal være en serie om Norge, hva vi er, hva vi kommer fra og hvorfor vi har blitt slik. Norsk natur er en stor del vår historie, vår væremåte, vår kultur og vårt språk.
Det skal lages 30 programmer om nasjonalparkene i Norge. Enestående opptak vil bli gjort på HD format og av de beste naturfotografene i Norge. Vakre og spennende landskapsskildringer tatt fra helikopter og nærbilder av flora og fauna vil ha en kvalitet som ikke er gjort tidligere her i landet.
Menneskenes muligheter for å bruke nasjonalparkene til turopplevelser få en sentral plass.

I hvert av programmene vil en kjendis med tiknytning til landsdelen være med og oppleve nasjonalparken sammen med to programledere.
De to programlederne vil være eksperter på henholdsvis friluftsliv og natur.

For å ramme inn historiene vil filmskaperne bruke en ballong til å frakte programledere og dermed også programmet rundt. Luftskipet er et symbol på Roald Amundsen sitt luftskip NORGE.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Kurt Helge Pedersen og Magne Sleire
Produsent er Magne Sleire og Arne Nævra

Fremdrift:
Forprosjektet skal lede fram til endelige budsjetter, manus/synopsis, forretningsplan, finansieringsplan og søknader for storprosjektet