BakOverskriften 2

("Bak overskriften" - Pandora Film)

Vestnorsk filmsenter tildelte i styremøte 20. februar støtte til atten filmprosjekter. To kortfilmer fikk produksjonsstøtte, to animasjonsprosjekt og en kortfilm utviklingsstøtte. To dokumentarfilmer fikk produksjonsstøtte, et av dem er en co-produksjon. Åtte dokumentarprosjekter fikk utviklingsstøtte, hele fem av dem er serier. Det ble også gitt utviklingsstøtte til to spillefilmprosjekt og en serie. 49 søknader ble behandlet. Totalt ble det bevilget 2, 45 millioner kroner. Vestnorsk filmsenter har fem tildelingsrunder i 2019.

Følgende prosjekter fikk støtte:

PRODUKSJONSSTØTTE

Kortfilm

«Tropaion», 8 min.
Handmade Films In Norwegian Woods as v/ Einar Loftesnes
Tildelt: 450 000

I en nær fremtid lever en gruppe overlevende i et spartansk samfunn med brutale regler, som krever et umenneskelig stort offer. Oda opponerer mot samfunnets strenge regler for å redde sin lillebror, som er ved å bli ofret i et absurd rituale skapt for å opprettholde freden. Oda satser alt og tar steget ut i det store ukjente.

Manus og regi: Kjersti Helen Rasmussen
Produsent: Einar Loftesnes

«Kjære Ernest», 20 min.
Fylgje Film as v/ Camilla Lingås Haukedal
Tildelt: 325 000

Kjære Ernest er filmen om Catherine Barkley, en engelsk kvinne som i sitt møte med Ernest Hemingway blir hans betrodde og den som får ta del i den store hemmeligheten. Begge er stasjonert i Italia under den 1. verdenskrigen, hun som sykepleier han som ambulansesjåfør. De forelsker seg og Catherine pleier Ernest tilbake til livet etter at han blir hardt skadet.

Manus og regi: Camilla Lingås Haukedal
Produsent: Anders Flatlandsmo

 

Dokumentar

«Kampen om Førdefjorden», 52 min.
Pandora Film as v/ Trude Refsahl
Tildelt: 150 000

Kampen om Førdefjorden er dokumentaren om avfallsplassen til Norges neste mineralgruve. Blir et velfungerende økosystem i en fredet nasjonal laksefjord tilsidesatt for økonomiske interesser?

Regi: Anders Neteland og Bjørnar Neteland ((Netelandproduction)
Produsent: Trude Refsahl

 

Co-produksjonsstøtte dokumentar

«Dying to Divorce», 70 min.
Aldeles as v/ Elisabeth Kleppe
Tildelt: 170 000

Dying to Divorce følger den tyrkiske menneskerettighetsaktivisten og juristen Ipek Bozkurts kamp mot hjemmevold og drap av kvinner i Tyrkia. I 2015 ble nesten 400 kvinner drept, de fleste av dem mens de søkte om skilsmisse eller separasjon. Gjennom Ipek møter vi tre modige kvinner som prøver å bygge opp livene sine igjen etter å ha blitt angrepet av ektemennene sine.

Manus og regi: Chloe Fairweather
Produsent: Elisabeth Kleppe
Hovedprodusent: Dying to Divorce LTD v/ Sinead Kirwan

 

UTVIKLINGSSTØTTE

Kortfilm

«Bien Bizzi», serie, animasjon/ AR-teknikk. Episoder på 5 min.
Mediedel as v/ Johnny Holmvåg
Tildelt: 150 000

Bien Bizzi er verdens største og smarteste bie. Han har allerede vokst seg så stor at han ikke passer inn i bikuben lenger. Derfor har han bestemt seg for å prøve livet blant menneskene. Tross alt bor jo mennesker ofte i store samfunn – akkurat som bier.

Manus og regi: Eivind Tolås
Produsent: Johnny Holmvåg

«Ulla», animasjonsfilm, 13 min.
Olaug Sissøy Kyvik
Tildelt: 30 000

Ulla er ei hjartevarm og humoristisk historie om flokk og fellesskap. Boka vert utgjeven no i februar 2019 på Det Norske Samlaget, og en ynskjer å adaptere dette artige universet til ein animert kortfilm for barn.

Manus: Anna Rommetveit Folkestad og Olaug Spissøy Kyvik
Regissør og produsent: Olaug Spissøy Kyvik

«Jamal», 15 min.
Chezville as v/ Gary Cranner
Tildelt: 30 000

Grete (50) melder seg som frivillig på asylmottaket, men blir forelsket i den syriske flykningen Jamal (22). Hun hjelper ham med asylsøknaden og tar han med på kino og shopping, men det ingen må få vite er at de også har et seksuelt forhold.

Manus og regi: Nina Knag
Produsent: Gary Cranner

 

Dokumentar

«Gift», dokumentarserie 22 x 10 min.
Aldeles as v/ Elin Sander
Tildelt: 150 000

Gjennom en serie på ti episoder møter vi ti kvinner som strever i ekteskapet. Hva var det som gikk galt? Har de andre det så mye bedre? I en åpen samtale med prest Thor Brekkeflat får kvinnene lettet sine hjerter, helt usensurert. Gift er en hybrid dokumentarserie som dykker ned i ekteskapets skjulte rom, rått og direkte formidlet av kvinnene selv.

Manus: Hildegunn Wærness og Elin Sander
Regi: Hildegunn Wærness
Produsent: Elin Sander

«Roger Nilsen», dokumentarserie 8 x 15 min.
Termos TV as v/ Marie Munthe Ingvaldsen
Tildelt: 150 000

Da Roger Nilsen var i tenårene ringte Jehovas Vitne på døren. Moren åpnet, og det var starten på et nytt og mørkt kapittel i Rogers liv.

Regi og klipp: Sebastian Dalseid
Produsent: Marie Munthe Ingvaldsen

«Bak overskriften», dokumentarserie 8 x 15 min.
Pandora Film as v/ Vegard Bergheim
Tildelt: 120 000

I denne serien følger vi Aftenposten-journalistene Afshin Ismaeli og Tor Arne Andreassen på reportasjereise i regioner preget av krig og væpnet konflikt.

Regi: Vegard Bergheim
Produsent: Vegard Bergheim

«Myrsnipa og vandrefalken», 70 min.
Blåst Film as v/ Are Pilskog
Tildelt: 115 000

På ei strand på Møre landar ei ung myrsnipe, ein liten vadefugl. Nokre steinkast unna landar ein ung vandrefalk, verdas raskaste rovfugl. Myrsnipa stadig på vakt, vandrefalken speidande etter eit lett bytte. So starter kampen.

Ein triller-inspirert naturdokumentar. Jakta sett frå bytte, frå rovfuglen og frå fotografen som filmar det hele.

Manus og regi: Are Pilskog
Produsent: Are Pilskog

«Little Wild Worlds 2019», dokumentarserie 52 x 5 min.
Pink Zebra Film v/ Ruth Dyson
Tildelt: 97 000

Little Wild Worlds skal bli en innovativ cross-media animasjonsserie for TV om eventyrene til utsatte og truede unge villdyr. Her blir det hemmelige livet til sjeldne dyr de ellers aldri ville møtt beskrevet for de yngste barna.

Manus og regi: Ruth Dyson
Produsent: Ruth Dyson

«Kvinnene og krigen», 52 min.
Smau Media as v/ Anita Vedå
Tildelt: 120 000

Hva med kvinnene, hvilken ære ble gjort på dem; de som var hjemme og levde i angst for mann og sønner som seilte ute under 2. verdenskrig. Dette er historien om kvinnenes situasjon under krigen, sett i lys av de glemte krigsseilerne.

Manus: Karl Johan Paulsen
Produsent: Anita Vedå

«Belle Amie», dokumentarserie 24 x 28 min.
Termos TV as v/ Marie Munthe Ingvaldsen
Tildelt: 150 000

Denne serien handler ikke «bare om en kjole», kjolen blir utgangspunktet for å slippe oss inn i ulike kvinners skjebne og historier, gleder og sorger.

Regi: Lise Vestby
Produsent: Marie Munthe Ingvaldsen

«Møtepunkt», 7 min.
Gorida Goran Rokolj
Tildelt: 60 000

Møtepunktet er en kort dokumentarfilm som tar for seg møte mellom ung og gammel, graffiti og strikking, moderne og tradisjonell, møtet mellom ulike generasjoner og hvilken gjensidig effekt det skaper. Både Marie aka MaClash og Helga aka SpøtHelga holder kunst - og håndarbeidstradisjoner i live, og bruker sin kreativitet på en frigjørende måte når de velger å gå sammen om å skape gatekunst.

Manus: Aida Rokolj
Regi: Goran Rokolj
Produsent: Goran Rokolj

 

SPILLEFILM OG FIKSJONSSERIER

Utviklingsstøtte spillefilm

«Porselen/ Ella», spillefilm, 90 min

Filmselskapet as v/ Tommy Næss
Tildelt: 80 000

Porselen gjenspeiler hvor skjørt livet kan være - foreldres universelle bekymring for at noe kan gå galt med deres barn. Helt siden Sara ble født har Ella visst at Sara er en tikkende bombe som kan gå av når som helst. Da Sara dreper en klassevenninne blir Ellas liv og framtid knust. Familie og venner støter henne fra seg da Ella ikke gir opp kjærligheten hun har for sitt barn.

Manus og regi: Tommy Næss
Produsent: Tommy Næss

«Tårnet», spillefilm, 90 min
Axelsson Film v/ Michael Axelsson
Tildelt: 50 000

Tårnet er en karakterdreven thriller om en gravid forfatter som kidnappes av en hevnlysten kvinne og tvinges til å skrive hennes biografi. Hun oppdager kvinnens mørke plan og må møte sine største redsler før liv går tapt.

Manus: Michael Axelsson
Produsent: Michael Axelsson

 

Utviklingsstøtte fiksjonsserie

«From-Beyond», serie, episoder på 10 min.
Perdurabo Productions as v/ Cathrine Wespestad
Tildelt: 60 000

From-Beyond består av en håndfull nettbaserte filmer som leker med format, sjanger og lansering. Temaet vil ta for seg det ukjente gjennom en rekke mystiske anonyme virale videoer

Produsent: Cathrine Wespestad