Tildelinger desember 2008

Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Diyarbekir- mitt hjem"
(lengde 52 min)
Tildelt: 50 000,-

Filmen:
"Diyarbekir- mitt hjem" er historien om den kurdiske musikeren Ciwan Haco som har levd et fredelig og anonymt småbyliv i Stavanger og Gävle i Sverige. De færreste vet at Ciwan er en svært berømt musiker og folkehelt i hjemlandet Kurdistan. Han er en levende legende blant forfulgte kurdere over hele verden og han har vært et symbol for et undertrykt folkeslag gjennom flere tiår.

På 30-tallet ble hans familie drevet på flukt og det var da den unge Ciwan fikk inspirasjon til å uttrykke sitt folks lidelser og sin egen lengsel gjennom ord og musikk. Kurderne betraktes i dag som verdens største minoritet uten egen stat. Ciwan selv har vært svartelistet av myndighetene i de kurdiske områdene i årevis. Han drømmer likevel om å dra tilbake til et fritt Kurdistan, en drøm som også har vært hovedinspirasjonen i hans musikk.

Tema som håp og drømmer skal komme fram i filmens form ved hjelp av musikken og estetiske montasjer.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er ved Zaradasht Ahmed
Produsent er Geir Netland
Fotograf er Bo B. Randulff
Klipp er ved Gary Cranner Dahle

Fremdrift:
Målet er å få på plass all finansiering tidlig i 2009 og ferdigstille produksjonen i løpet av første halvdel av 2009.
TV2 har gitt intensjoner om at de ønsker et samarbeid om denne filmen.


Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Fjorden"
(lengde 24 min)
Tildelt: 60 000,-

Filmen:
I 2005 ble Nærøyfjorden og omkringliggende landskaper ført opp på Unescos verdensarvliste som noe av det mest verdifulle og verneverdige verden har av både natur- og kulturminner. Filmskaperne ønsker å gå inn i landskapet uten å fortelle en historie basert på klassisk dramaturgi, de vil bryte denne tradisjonen og kravet om en bærende konflikt og historie.
De ønsker å rendyrke det visuelle og vise noe vakkert. Regissøren ønsker å skildre fjorden i fire årstider, uten intervjuer, uten hovedperson og uten kommentar, men som en maler. Bildene skal ligne maleriet i sin form, bare faste utsnitt. Fjorden tolkes som en sarkofag eller et mausoleum over en tapt tid. Bilde, lyd og musikk i filmen skal sees som EN komposisjon.

Nøkkelpersoner:
Regi, foto og klipp er ved Skule Eriksen
Komponist og lyddesigner er Øistein Boassen
Produsent er Lisbeth Dreyer

Fremdrift:
Filmen er nå under lydlegging og den er planlagt ferdigstilt på nyåret 2009.
"Fjorden" er for øvrig en av filmene i prosjektet "Nye veier til dokumentarfilm" ved NFI.


Prosjektutvikling kortfilm:
"Svingennissen og Nissen på Bakken"
(lengde 35-40 min)
Tildelt: 60 000,-

Filmen:
Filmskaperne ønsker å lage en 35-40 minutters animert film basert på materiale av Geirdis Bjørlo som tidligere har vært presentert som muntlig fortelling, deretter som figurteater og senere som bok.

På den lille gården bor Gamle Anna og på den store gården bor mor, far, tvillingene og Veslegut. I fjøs og på låver bor to nisser, en hest, ei ku og noen sauer. Det bor altså ikke bare mennesker og dyr i denne bygda. Hver gård har en egen gårdsnisse og troen på at den virkelig finnes er sterkest hos Gamle Anna og Veslegut - den eldste og den yngste. Nissene har god oversikt og blander seg inn når det trengs, uten å gjøre seg til kjenne. De kan hjelpe til med det meste, men de hevner seg om de ikke får det som de vil. Nissene er svært partiske, de verner om mennesker og dyr på sin egen gård og er ikke venner med hverandre. Dette er en historie om en fattig nisse og en rik nisse, om en barnefamilie og en gammel enke og om hvordan alt vender seg til det beste når de samarbeider.
Filmskaperne skal arbeide med stop-motion animasjonsteknikker og utforske grenselandet mellom et fullanimert uttrykk og den mer minimalistiske presentasjonsteknikken fra figurteateret.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er ved Geirdis Bjørlo
Produsent er Pål Terje Nygård
Animatører Gustav Kvaal og Tom Erik Brudvik

Fremdrift:
Det skal produseres en pilot på 40 sek. Piloten skal inneholde utdrag fra ulike scener og føre fram til et egnet visuelt kunstnerisk uttrykk. Piloten skal også være grunnlaget for videre søknader om støtte til produksjon av en 35-40 minutters film.


Prosjektutvikling kortfilm:
"Sort Melk"
(lengde ca 10 min)
Tildelt: 44 000,-

Filmen:
"Sort Melk" handler om menneskets søken etter opplevelse av mening. Hovedpersonen forlater en tilsynelatende meningsløs, men lys hverdag og legger ut på vandring i jakten på noe som kan bringe mening til tilværelsen og gi livet et større perspektiv. I løpet av sin vandring opplever han hele spekteret av menneskets følelser som gir en følelse av mening og står i sterk kontrast til den tomheten han forlot. Han ender til slutt opp fylt med en følelse av håpløshet i en tilværelse omsluttet av et ugjennomtrengelig mørke. I det han skal til å gi seg hen til den sorte melken ser han et symbolsk lys i mørket. Hovedpersonen innser at det er han selv som må tillegge sine opplevelser mening og at bare han selv kan gjøre tilværelsen meningsfull.

Filmen er satt i en minimalistisk verden, men med sterke visuelle virkemidler. Den skal være en sterk bildefortelling som åpner for publikums egne assosiasjoner, og filmen er uten dialog.

Filmskaperne ønsker å oppnå et veldig stilisert uttrykk og det vurderes å "male" oppå filmen digitalt, bilde for bilde, for på denne måten å gjøre det til en slags animasjonsfilm. Første halvdel av filmen vil være todimensjonal animasjon, deretter vil hovedpersonen bli tredimensjonal etter hvert som han spiser av den sorte melken. 3D animasjon vil brukes for å skape bakgrunnene.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Egil Paulsen og Skjalg Molvær
Regi og klipp er ved Skjalg Molvær
Produsent er Daniel Henriksbø
Co-produsent er Helge Handeland
Fotograf er Amund Lie
Produksjonsdesigner: Egil Paulsen
Komponist og lyddesigner er Pål Asle Pettersen

Fremdrift:
Prosjektutviklingen skal bestå i å gjennomføre tekniske tester for produksjonen.
Deler av settet og miniatyrmodeller av kulisser skal bygges, samt at det skal gjennomføres tester med hovedrolleinnehaveren.


Produksjonsstøtte kortfilm:
"Daddy`s girl"
(lengde 5 min)
Tildelt: 100 000,-

Filmen:
I denne kortfilmen møter vi en jente som må kvitte seg med kroppen til sin døde far, og hun er under tidspress fordi familien kommer på middag. Den døde faren ligger i veien for henne i hennes travle forberedelser og hun sager mannen opp i mindre deler for lettere å kunne flytte ham. Hun drives videre til å kverne han opp, lage middag av ham og servere ham til familien. Hun blir til slutt, på grunn av sin egen angst, drevet til å spise selv.
Filmen er et feministisk argument. Den er både billedlig og helt konkret en jentes fordøyelse av menn og handler om en mental frigjøringsprosess.

Regissøren ønsker å skape en direkte, realistisk, kald, alvorlig og bisarr stemning i denne filmen- som skal være en filosofisk eventyrfortelling. Uttrykket i filmen vil bli en krysning mellom naturalisme og surrealisme.

Fortellerstemmen, som er en "han" vil være et viktig element, den er filmens andre hovedrolle og representerer samtidig den samlende "mannligheten" i hele samfunnet og dens makt.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er ved Helen Komini Olsen
Produsent er Cathrine Instebø Skarbøvik
Fotograf er Jens Ramborg

Fremdrift:
Filmen skal produseres i april 2009. Opptakene gjøres over to dager på location i Bergen.


Produksjonsstøtte kortfilm:
"RDGAE"
(lengde 5 min)
Tildelt: 80 000,-

Filmen:
"RDGAE" er en animasjonsfilm for barn.
Mie (5) ser i en bok full av bokstaver som beveger seg rundt. Bokstavene danner til slutt ordet DRAGE og opp fra boken stiger en origami-drage hodet ut- et magisk øyeblikk. Dragen vokser ut av boken, men faller plutselig om og smeltes sammen med boken igjen. Mie gir boken til bestemoren som åpner den, og ut svever mange vakre levende fantasidyr av origami. Stuen rundt dem blir omgjort til en fantasiverden.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er ved Frida Eggum Michaelsen og Astrid Astrup
Produsenter er Christian Bakke og Janne Mæle
Production design er ved Astrid Astrup
Etterarbeid er ved Frida Eggum Michaelsen

Fremdrift:
Opptaksstart er planlagt til mars 2009 og filmen er tenkt ferdigstilt i månedsskiftet mars/ april 2009


Produksjonsstøtte kortfilm:
"Forhandlinger"
(lengde 16 min)
Tildelt: 135 000,-

Filmen:
"Forhandlinger" er både en historie med allmenngyldig tematikk og en typisk historie fra Norge.
Geir og Tina er et umake par. Han er norsk, hun er russisk. Han er en middelaldrende ungkar med et høyst middels utseende, hun er ung og vakker. Likevel kommer Tina ti Norge og de gifter seg. Gradvis blir Geirs forventninger om lykke snudd til angsten for å bli forlatt.
Tina er på noen områder et langt mer attraktivt parti enn Geir. Hun er ungdommelig, pen og mer sofistikert, han er en i utgangspunktet snill mann som kan tilby stor økonomisk trygghet og er hennes inngangsbillett til et fremmed land.

Filmen tar utgangspunkt i noe alle kan kjenne seg igjen i, behovene for trygghet og kjærlighet, men i denne filmen blir disse to behovene spilt opp mot hverandre.
"Forhandlinger" opererer i spenningsfeltet hvor parforhold kan være mangetydige. Ting går ikke alltid slik man hadde tenkt og man kan ikke planlegge lykken gjennom et annet menneske.

Filmskaperne vil legge vekt på et poetisk og refleksivt filmspråk med dynamiske sekvenser og montasjer.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Henning Rosenlund
Produsent er Maria Ekerhovd

Fremdrift:
Filmen skal produseres i Sogn og Fjordane i februar 2009 og planlagt ferdigstillelse av digital kopi er satt til slutten av mars 2009.


Tildelinger oktober 2008

Produksjonsstøtte kortfilm:
"Besøket"
(lengde 15 min)
Tildelt: 180 000,-

Filmen:
"Besøket" er en fortelling om to brødre- to brødre på to helt forskjellige etapper i livet. Den yngste broren, Reza, er i kirkeasyl, mens storebroren Sharam bor i rekkehus med kone og barn.

Reza blir vitne til at kameraten, som han har sittet i asyl med, blir hentet av politiet. Likevel bestemmer han seg for å sette deres planer om å flykte til Canada for å søke asyl ut i livet. Han spør sin eldre bror om hjelp ved å låne passet hans, men broren synes dette er en dårlig idé, han mener Reza bør være nært familien sin.

Filmskaperen ønsker å lage en film uten å moralisere temaet kirkeasyl, og istedenfor fokusere på de mellommenneskelige relasjonene som oppstår når mennesker er presset til å ta valg. Forholdet mellom brødrene og dramaet som oppstår mellom dem er sentrale elementer og drivkraften i fortellingen.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er ved Shahrokh Kavousi
Produsent er Alan R. Milligan
Co-produsent er Shah Film v/ Shahrokh Kavousi
Fotograf er Marius Matzow Gulbrandsen

Fremdrift:
Filmen spilles inn i oktober 2008.

Utviklingsstøtte dokumentarfilm:

"Bjørnen sover"
(lengde 52 min)
Tildelt: 55 000,-

Filmen:
Dokumentarfilmen "Bjørnen sover" ønsker å fortelle om skjulte sider ved møtet mellom Islam og vesten, sider som er skjulte for et vestlig publikum, men som er kjent i den muslimske og arabiske verden. Filmen vil formidle Walid al-Kubaisis reise til viktige sentra for islam i Midtøsten og Europa.

Ved at majoritetssamfunnet ser den muslimske minoriteten i Norge og Europa som en homogen gruppe, med samme mål og samme tenkning, har velorganiserte islamister klart å bli talsmenn og representanter for hele den muslimske minoritet. Filmskaperne vil gi en stemme til intellektuelle i den arabiske verden. Filmen vil framstå både som en avsløring av udemokratiske krefter, og som en hyllest til kunst og kulturelle forskjeller. Gjennom et unikt samarbeid mellom en forfatter, en billedkunstner og en journalist vil "Bjørnen sover" presentere sentral dokumentasjon om vår tids viktigste kulturkonflikt, og samtidig formidle kjærlighet til og respekt for kunst og kultur i den islamske verden.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Walid al-Kubaisi
Regi er ved Per Christian Magnus
Produsent er Elin Sander
Fotograf er Robert Reinlund
Kunstnerisk konsulent er Guro Giske
Klipp er ved Robert Reinlund

Fremdrift:
Målet for utviklingsprosjektet er i hovedsak å arbeide med research i kildemateriell og blant aktuelle intervjuobjekter, samt utarbeidelse av manus som følge av research-arbeidet. I tillegg skal det arbeides med filmens visuelle utforming.
TV2 har inngått avtale om visningsrett til den ferdige filmen.


"Helge krysser Sør-Afrika"
(lengde 50 min)
Tildelt: 80 000,-

Filmen:
Eventyreren Helge Hjelland skal krysse Sør Afrika i sin oppblåsbare kajakk på to elver som springer ut fra samme kilde i Drakensbergfjellene.
Der Orange River renner vestover som Sør-Afrikas lengste elv, faller Tugella elven ned et av verdens høyeste fossefall mot tropene i Det Indiske hav. Kontrastene viser seg også i menneskene han møter på sin ferd.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Geir Kreken og Arild Mehn-Andersen
Regi er ved Geir Kreken
Produsent er Arild Mehn-Andersen
Fotograf er Helge Hjelland
Hovedrollen er ved Helge Hjelland
Klipp er ved Geir Kreken

Fremdrift:
I juli og august 2008 reiste Helge hjelland hele ruten for å planlegge ekspedisjonen best mulig og opptakene fra reisen resulterte i en pitch.
Det skal nå gjøres research for å konkretisere miljøene og de medvirkende ut fra manus. Filmskaperne skal undersøke gjennomførbarheten i forskjellige områder og gjøre prosjektet klart for en eventuell produksjonssøknad.

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:

"Wenche"
(lengde 25 min)
Tildelt: 150 000,-

Filmen:
Roar Christiansen er fotograf og har fulgt sprøytenarkomane og AIDS-syke Wenche de siste 15 årene av livet hennes. I løpet av denne perioden har han tatt flere hundre bilder av henne og timesvis med film. For et av fotografiene vant han den prestigetunge prisen Picture of the year. Dette unike materialet er grunnlaget for filmen om Wenche.

Det meste av dagene tilbringer Wenche i en sofa der hun løser opp metadonpiller som hun injiserer for å få et kick. Tidlig i filmen vil Wenche fortelle oss at hun også er døende av Aids. Wenche tar oss med inn i et større univers. Til leiligheten der hun ble født, nabolaget der hun ikke får hilse på sin egen far og til pikehjemmet hun rømmer fra. Hun forteller om friheten og eksperimenteringen i København, og om returen til Norge, om sitt livs kjærlighet, og det å miste den. Hele tiden er narkotikaforbruket et tema sammen med døden som venter.

Filmskaperne vil fortelle noe om hvordan det er å være hiv-smittet, AIDS-syk og sprøytenarkoman i det vanlige Norge og gi et nyansert og personlig bilde av denne gruppen nordmenn. Samtidig som filmen vil gi et unikt innblikk i hvordan en kvinne kjemper seg gjennom en hard tilværelse med verdighet og en enorm utholdenhet, er historien også universell da den handler om livet, kjærligheten og døden.
Fortellingene vil bli illustrert med Roar Christiansens fotografier og opptak.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er ved Sverre Galgum
Produsenter er Eldar Nakken og Jo Torgersen
Fotograf er Roar Christiansen
Klipp er ved Sverre Galgum

Fremdrift:
Filmen skal ferdigstilles i løpet av februar 2009.
TV2 ønsker å vise det ferdige resultatet og har investert i utviklingsprosjektet.


Prosjekter tildelt støtte til langfilm med midler fra Bergen kommune

Utvikling langfilm:

"SODA"
(lengde 90+ min)
Tildelt: 75 000,-

Filmen:
"SODA" er en spillefilm for barn og unge.
En 12 år gammel gutt, Tommy, blir tatt fra sin rusmisbrukende mor og plassert på barnevernsinstitusjon. Her får han en venn, Vidar, som driver med diverse småkriminalitet og sammen begynner de med nasking. Tommy begynner å skulke skolen og lærerne gir ham opp.

Etter å ha reddet en hund, Soda, blir guttene vitne til et oppgjør i en kriminell gjeng hvor en av de involverte blir drept av en kjent kriminell, Magne Åstveit. Tommy og Vidar får med seg en amulett fra den drepte og i denne finner guttene koordinatorer. Snart finner de også ut at Magne Åstveit knyttes mot et ran med et utbytte på 150 millioner som ikke er kommet til rette.
Tommy og Vidar tar med seg Soda for å lete etter pengene, men de oppdager snart at også andre- og mye farligere mennesker- er på jakt etter pengene.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Morten Evelid
Produsenter er Jan Aksel Angeltvedt og Trude Refsahl

Fremdrift:
Det skal arbeides med et første manusutkast, samt at det skal letes etter en regissør til prosjektet


"Kjøtt og blod"
(lengde 90+ min)
Tildelt: 75 000,-


Filmen:
Daniel er bare 13 år men likevel lever et liv i Bergens undergrunn blant junkier og hjemløse. Han har rømt hjemmefra for å unngå samvær med andre mennesker, for Daniel har en spesiell gave. Ved å berøre andre menneskers hud hører han hva de tenker. Når Daniels mor ligger for døden får han vite at han ikke kjenner sin egentlige far- han drar ut for å finne tilbake til sitt opphav.

"Kjøtt og blod" er en mørk ungdomsfabel om de vanskeligstilte og utstøtte i samfunnet, om de som lever på utsiden av vårt trygge sosialdemokrati. Filmen skal bli et involverende og rørende ungdomsdrama, som tar opp viktige sosiale spørsmål samtidig som den med et stort hjerte skal vise at det finnes et skinnende håp i all elendigheten.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Lars Skorpen og Kristoffer Joner
Produsent er Maria Ekerhovd
Fremdrift:
Det skal skrives et 1. utkast til manus

Prosjektutvikling tv-serie:

"Nasjonalparkene"
(lengde 29 min x 30 episoder - totalt 870 minutter)
Tildelt: 100 000,-

Filmen:
Dette skal være en serie om Norge, hva vi er, hva vi kommer fra og hvorfor vi har blitt slik. Norsk natur er en stor del vår historie, vår væremåte, vår kultur og vårt språk.
Det skal lages 30 programmer om nasjonalparkene i Norge. Enestående opptak vil bli gjort på HD format og av de beste naturfotografene i Norge. Vakre og spennende landskapsskildringer tatt fra helikopter og nærbilder av flora og fauna vil ha en kvalitet som ikke er gjort tidligere her i landet.
Menneskenes muligheter for å bruke nasjonalparkene til turopplevelser få en sentral plass.

I hvert av programmene vil en kjendis med tiknytning til landsdelen være med og oppleve nasjonalparken sammen med to programledere.
De to programlederne vil være eksperter på henholdsvis friluftsliv og natur.

For å ramme inn historiene vil filmskaperne bruke en ballong til å frakte programledere og dermed også programmet rundt. Luftskipet er et symbol på Roald Amundsen sitt luftskip NORGE.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Kurt Helge Pedersen og Magne Sleire
Produsent er Magne Sleire og Arne Nævra

Fremdrift:
Forprosjektet skal lede fram til endelige budsjetter, manus/synopsis, forretningsplan, finansieringsplan og søknader for storprosjektet.Produksjonsstøtte dokumentarfilm:

Tildelinger september 2008

"High Hopes - Reality Rocks, episode 2"
(totalt 8 episoder av 24 min)

Sydvest Film ved Geir Netland
Total budsjett: 6 936 063,-
Tildelt: 150 000,-

Filmen:
Dokumentarserien "High Hopes" følger ti tenåringer i de to kulturhovedstedene i Europa i 2008. Fem ungdommer fra Liverpool i England og fem fra Stavanger-regionen følges fra 2006, når de fyller 16 år, og gjennom hele 2007. "High Hopes" består av 8 enkeltstående filmer av 24 minutter, hvor hver enkelt film utgjør kr. 867.000,-.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er ved Vigdis Nielsen
Produsent er Geir Netland
Co produsent er Lynne Harwood, First Take i England

Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Gatejenta"
(lengde 25 min)

Corax Film ved Magne Helge Sleire
Total budsjett: 270 367,-
Tildelt: 80 000,-

Filmen:
Maren er 20 år og har ADHD, dårlige karakterer fra skolen og problem med autoriteter. Maren er en av de som begynte å røyke før hun fylte 12, og fikk tatovering som 13-åring. Alltid havnet Maren i trøbbel. Det er derfor hun forstår gatebarna hun møter på et barnehjem i Romania så godt, og det er derfor hun er den beste til å hjelpe dem.

Nøkkelpersoner:
Manus Marianne Sleire og Ida Kleppe
Regi Marianne Sleire
Produsent er Magne Helge Sleire
Utøvende produsent er Ida Kleppe
Fotograf er Marianne Sleire
Produksjonssekretær er Katrine Sandvik


Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Criss Cross"
(lengde 50 min)

Agitator Film ved Elin Sander
Total budsjett: 88 210,-
Tildelt sum: 50 000,-

Filmen:
I filmen møter vi Chris Martin Knappen (32). Chris er oppvokst i Øygarden utenfor Bergen, i et miljø preget av sterke kristne tradisjoner. Han har aldri fått vite hvem som er hans far, bare at moren som 15-åring kom hjem gravid, med brukket arm og opprevet truse. Chris bodde mesteparten av barndommen hos besteforeldrene, og har aldri hatt noe nært forhold til sin mor. Fremdeles er det bare i det forblåste kystlandskapet hos mormor at han virkelig føler seg hjemme.

Chris har et alter ego, drag-artisten Belinda Glava, som etterhvert er blitt en legende innenfor drag-miljøet. Gjennom Belinda Glava lever Chris ut ulike personligheter, og han har full kontroll med hvem hun er til enhver tid. Belinda Glava vil bli en gjennomgangsfigur i filmen, og tilføre glamour, humor og fyrverkeri!

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er ved Kathleen Johnsen
Produsent er Elin Sander


Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Predikanten"
(lengde 50 min)

Aldeles Film ved Turid Rogne
Total budsjett: 195 400,-
Tildelt sum: 50 000,-

Filmen:
Dette er historien om den norske omreisende predikanten, fortalt gjennom regissørens far, som har vært predikant i det meste av sitt 84 år lange liv.

Det er også historien om en kultur som er i ferd med å dø ut, og som gjennom nærmere 200 år har preget den norske kystkulturen og landet ellers gjennom vekkelsesmøter og basarer, bønnemøter, kirkekaffe og annen religiøs og sosial virksomhet. I filmen "Predikanten" møtes den nye og den gamle tiden, det religiøse og det sekulære, og speiler den religiøse brytningstiden vi står midt oppi.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er ved Elisabeth Kleppe
Produsent er Turid Rogne


Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Odda Smelteverk"
(lengde 60 min)

Arvid Aga ved Arvid Aga
Total budsjett: 750 000,-
Tildelt sum: 50 000,-

Filmen:
Den 4. mai i år var det 100 år siden strømmen ble slått på ved Odda Smelteverk. Dette ble markert med storslått feiring. I den anledning ble den uferdige filmen "Odda Smelteverk" vist. Den ble sett av 400 begeistrede oddinger. Det resulterte i en ekstraforestilling den 8. mai. Etter dette ble Arvid Aga kontaktet av NRK som vil vise filmen, og nå skal den klippes om og gjøres ferdig.

Nøkkelpersoner:
Arvid Aga - regissør, produsent og klipper.


Produksjonsstøtte dokumentarfilm
"Nedre Himmerik"
(lengde 24min)

Alligator Film ved Trude Refsahl
Total budsjett: 445 000,-
Tildelt sum: 80 000,-

Filmen:
Om fire år kunne 58 år gamle Kjell Svarstad ha gått av med en lukrativ afp-pensjon etter flere år som informasjonssjef hos Rieber og Sønn. Slik skulle det ikke bli. I dag har Svarstad solgt leiligheten sin og gitt vekk møbler og klær. Han bor i båten han kjøpte, innerst i Sognefjorden. Her seiler han som vikarprest med folket i Nærøyfjorden og Flom som menighet.

Dette er en film om en mann som tar et annerledes valg, og om et sted som er vakkert og skremmende på samme tid.

Nøkkelpersoner:
Produsent er Trude Refsahl
Regissør og manus er Hans Dragesund
Foto Anne Dorthe Kalve / Sjur Aarthun


Utviklingsstøtte dokumentarfilm
"Burmas Stemmer"
(lengde 50 min)

Kontaktperson: Alligator as v/ Trude Refsahl
Total budsjett: 210 150,-
Tildelt sum: 50 000,-

Filmen:
Burma, Norway" er et portrett av en gruppe burmesere i Norge, i en
tid der Burma kan være i ferd med å bevege seg i en ny retning.
Burma, Norway er en lavmælt, men nervepirrende film om ikke å vite,
men likevel bygge livet sitt på at frihet og rettferdighet vil seire
til slutt.

Nøkkelperson:
Produsent: Trude Refsahl

Tildelinger juni

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Drømmer og fritid"
(lengde 10 min x 5 episoder - totalt 50 minutter for TV)

Semaforfilm ved Gunnbjørg Hage og Linda Hellevik
Total budsjett: 1 051 500,-
Tildelt: 180 000,-

Filmen:
Drømmer og Fritid er en dokumentarserie om barn som deltar i fritidsaktiviteter og drømmene deres. Barna har ulik bakgrunn, ulike interesser og ulike mål. En ting har de felles - de ønsker å delta, få til ting, mestre - og de drømmer.

Nøkkelpersoner:
Manus, regi, produsent og fotograf er Gunnbjørg Hage og Linda Hellevik
Hovedroller er barna Hilde, Mats, Jacob, Vilja, Henrik og Ali
Klipp er ved Geir Kreken

Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Helge krysser Sør-Afrika"
(lengde 50 min)

Amehn Production ved Arild Mehn Andersen
Total budsjett: 150 000,-
Tildelt: 50 000,-

Filmen:
Eventyreren Helge Hjelland (Den grusomste reisen) krysser kontinentet på to av verdens heftigste rafting elver i sin oppblåsbare kajakk. Ingen har foretatt denne reisen før.

Elvene byr på svært variert natur og renner gjennom et tverrsnitt av Sør-Afrikas kontrastfylte kultur og historie. Helge kommer til å trenge hjelp av både fattig og rik for å kunne fullføre denne reisen.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi Geir Kreken og Helge Hjelland
Produsent er Arild Mehn Andersen
Fotograf og Hovedrolle er Helge Hjelland
Klipp er Geir Kreken

Tildelinger april

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Kaptein Alf"
(lengde 50 min)
Piraya Film ved Torstein Grude
Tildelt: 40 000,-

Filmen:
Den kreative dokumentarfilmen Kaptein Alf handler om en gammel mann med uhelbredelig kreft som på slutten av livet bestemmer seg for å gi en ung mann en oppgave. Den gamle mannen er Alf Mørner og den unge mannen er hans barnebarn Bjarte, regissøren av filmen.

Bjarte får flere kasser med 8 mm av bestefaren, samt en meget detaljert dagbok, og her begynner Bjarte sin reise - hvem var bestefar og hvem er jeg? Han oppdager at bestefaren eller Kaptein Alf som han het, har vært over hele verden som kaptein på forskjellige fartøy og skrevet sine refleksjoner i dagboken. Bjarte setter ut på samme reise og møter de som engang kjente Kaptein Alf.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi Bjarte Mørner Tveit
Produsent og fotograf er Torstein Grude
Hovedroller er Alf Mørner og Bjarte Mørner Tveit
Klipp er Erik Andersson
Komponist er Johan Egdetveit
Animatør og Illustratør er Erling Grinrød


Utviklingsstøtte kortfilm / animasjon 2D
"Viagra Falls"
(lengde 9 min)
Kvaal Production ved Gustav Kvaal
Tildelt: 30 000,-

Filmen:
Dette er del 2 i triologien "good night stories" med den gamle mannen. Del 1 var "Den gamle mannen" som hadde premiere under Tromsø Internasjonale Filmfestival i 2008.

Historien handler om den gamle mannen som har en amorøs kone og de problemene som oppstår med hans manglende potens. Vi blir med han i den noe pinlige og dramatiske jakten på hans tapte manndom.

Nøkkelpersoner:
Regi, manus og storyboard er ved Gustav Kvaal.


Produksjonsstøtte dokumentarfilm
"Den Andre Mannen"
(lengde 50 min)
Flimmer Film ved Johnny M Holmvåg
Tildelt: 130 000,-

Filmen:
Bondesønnen Olav H. Hauge levde det meste av livet alene i den vesle bygden Ulvik i Hardanger. Inspirert av de store forfatterne begynte han som ungdom å skrive dikt og dagbok. Men ingen hadde tro på ham, aller minst han selv. Dette er filmen om hans turbulente vei til å bli en dikter og hvordan han fant kjærligheten til slutt.

Regissøren Vigdis har selv vokst opp i Ulvik og har et solid forhold til Hauges dikt og skjebne. Vigdis ble i 2005 innvilget statens kunstnerstipend for å jobbe frem dette prosjektet. Hun har lest dagboken hans på 4000 sider og funnet mengder med arkivbilder og filmer, samt hatt kontakt med familien, venner og kjennere av Hauge.

Nøkkelpersoner:
Produksjonsselskap: Flimmer Film AS
Produsent: Johnny Holmvåg
Regissør: Vigdis Nielsen
Fotograf: Tore Vollan
Fotograf 2: Gunnhild Oddsen
Klipper: Erlend Harr (Filmkollektivet)
Musikk: Olav Øyehaug
Lydmix: Øyvind Rydland (Lydriket)


Produksjonsstøtte dokumentarfilmen
"Dødsmarkene i Karelen"
(lengde 50 min)
VPB Media as ved Vidar Trellevik
Tildelt: 150 000,-

Filmen:
Det var russeren Andrey Lysenko som gjorde det groteske funnet våren 2004. Levningene av hundre norske frontkjempere ligger fremdeles på slagmarken i Karelen. Pårørende ønsker disse identifisert og brakt hjem. Håpet er å finne DNA spor i beinrester etter 63 år. Norske myndigheter har inntil nylig vegret seg for å hjelpe - hvorfor?

Vi følger frontkjemperen Wolfgang Windingstad som kjempet på Karelen og ble tatt i fangenskap av russerne. Han satt 9 år i Gulag før han kom tilbake til Norge i 1953. Vi blir med ham tilbake til Karelen sammen med sønnen hans og han forteller om de forferdelige tilstandene der. Vi møter også søstrene til Gustav Bøhm som falt ved Karelen.

Nøkkelpersoner:
Produsent: Vidar Trellevik
Regi og foto: Arne Frank Solheim
Manus og ide: Jostein Saakvitne
Fagkonsulent: Professor Stein Ugelvik Larsen
Klipp: NRK - Brennpunkt


Utviklingsstøtte dokumentarfilm
"En moderne Spelemann"
(lengde 24 min) Iris Film ved Kari Klyve-Gulbrandsen
Tildelt: 40 000,-

Filmen:
Filmen handler om Andreas Ljones (30) fra Lillehammer som er utdannet spelemann. Vi blir med han på en musikalsk reise i den moderne folkemusikken. På scenen står han med sin elektriske fele og gir et sceneshow få er vant til når det kommer til folkemusikk. Han tolker den tradisjonelle musikken og gir den en ny "sound". Han har med seg breakdansere på scenen som utfører battlekamp mens hans spiller. Han er et stort musikalsk talent med internasjonale oppdrag, men hans nye image har også gitt han problemer.

Nøkkelpersoner:
Produsent: Kari Klyve-Gulbrandsen
Regi: Aili Maanum Hansen
Manus: Aili Maanum Hansen, Kari Klyve-Gulbrandsen, Silje Birknes
Foto / klipp: Silje Birknes

Iris Film ble stiftet som et ansvarlig selskap i Bergen februar 2008. De tre kvinnene, med utdannelse fra Mediahøgskolen Gimlekollen og Høgskolen i Volda, har alle jobbet freelance i bransjen for NRK, TV2, Varg Veum og private selskap. De fant sammen for å satse på sine egne prosjekter og "En moderne Spelemann" er deres første film sammen.


Produksjonsstøtte kortfilm
"Livets Spill"
( 5-10 min) Alligator Film ved Jan Aksel Angeltvedt
Tildelt: 100 000,-

Filmen:
I klassisk nintendolook blir en gutt født og går gjennom livet, med ungdomstid, ekteskap og karriere. Han mister jobben og konen er utro. Han blir en ensom gammel mann og dør tilslutt i hjerteattakk. I det hinsidige (som er 3D animert) opplever han at han kan trykke på restartknappen og plutselig er han født på ny i en ny nintendoverden.

Nøkkelpersoner:
Produsenten er Jan Aksel Angeltvedt
Regi, manus og foto er Lasse Gjertsen
3D animasjon er Trygve Knudsen

Tildeling mars 2008

Produksjonsstøtte kortfilm:
"Nevermind the Weather"
(lengde 6 min)
Frø Media ved Joar Klette
Tildelt: 140 000,-

Filmen:
En eldre værmann har en regnsky hengende over hodet sitt som følger ham overalt. Han har et trist liv. Men en dag oppdager han at skyen han hater forårsaker glede i livet hans.

Paulo Chavarria er en dyktig 3D animatør og vil med denne filmen vise hvordan han mestrer de virkelige skuespillerne i kombinasjon med sine fantastiske digitale effekter (skyen som henger over hodet på hovedrolleinnehaveren).

Co-produsent er Flimmer Film ved Johnny Holmvåg og filmen ble skutt med samme crew som "Liten Knute".

Nøkkelpersoner:
Manus og regi Paulo Chavarria
Produsent er Joar Klette og co-produsent er Johnny Holmvåg.
Hovedroller er Karl Bomann-Larsen og Eli Kari Gjengedal.
Foto er Anna Myking
Produksjonsleder er Tor Kristian Liseth


Utviklingsstøtte dokumentarfilm
"Eldst og mestskrivande - eit portrett av Johannes Heggland"
(lengde 24 min)
Hero Media ved Hans E. Olsen
Tildelt: 50 000,-

Filmen:
Johannes Heggland ble født i 1919. Han debuterte litterært med romanen «Folk under fjell» i 1941, og har gitt ut en lang rekke dramaer, historiske romaner, ungdomsromaner, barnebøker og noveller. Flere av barnebøkene er blitt til hørespill på NRK. Fra 1982 til 1985 var Heggland leder i Den norske Forfatterforening. I to perioder mellom 50- og 70-tallet var han ordfører i Tysnes. I 2005 ble Johannes Heggland utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for innsatsen for norsk kulturliv.

Hans Edvard Olsen har gjennomført flere intervjuer med Heggland før han døde 24.januar i år. Det er ingen overdrivelse å kalle Johannes Heggland for et fenomen. Han hadde en ufattelig arbeidskapasitet, for i tillegg til et av de mest omfattende og rikeste forfatterskapene vi kjenner, var han gårdsbruker, politiker, organisasjonsmann og samfunnsbygger.

Nøkkelpersoner:
Regi, foto og manus er Hans Edvard Olsen.


Produksjonsstøtte dokumentarfilm
"Polarstormen"
(lengde 50 min)
Univisjon ved Svein Arne Selvik
Tildelt: 150 000,-

Filmen:
Den moderne værvarslingen ble født i Bergen. Nå skal bergenserne på nytt lede an i utviklingen av denne vitenskapen. "Polarstormens hemmelighet" vil utvilsomt kunne synliggjøre dette - også utenfor Norges grenser.

40 metrologer. 30 millioner kroner. 21 dager. Fra 25 februar til 15 mars. Norgeshistoriens største stormjakt med base på Andøya er i gang. Men klarer de å fange den mystiske og ubarmhjertige polarstormen?

Polare lavtrykk er Norges og Barentshavets svar på tropiske orkaner.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er Astrid Rommetveit
Produsenten er Svein Arne Selvik.
Fotograf er Frode Ims


Utviklingsstøtte dokumentarfilmen
"Osterfjorden"
(lengde 60 min)
Øy-Film ved Øyvind Sandberg
Tildelt: 150 000,-

Filmen:
Øyvind har selv bodd i Osterfjorden i over 50 år og vil lage en film om endringene stedet har opplevd fra hans barndom og frem til i dag. "Livsstil på hell" er et kjent tema fra hans filmer, og denne skiller seg ikke fra det. Han vil oppsøke den siste lokale bonden, den lokale handelsmannen, den siste lokale fiskeren og den siste lokale hjortejegeren på 83 år. Alle disse karakterene står i fare for å forsvinne og Øyvind vil fange dem på film før det er for sent.

Nøkkelpersoner:
Produsent / regi / ranus er Øyvind Sandberg, kjent fra filmer som "Kabal i hjerter" og "Konsert for tre hester i to takter".


Produksjonsstøtte kortfilm
"Do or Die"
(lengde 6 min)
Sydvest Film ved Geir Netland
Tildelt: 50 000,-

Filmen:
Do or Die kretser rundt universelle temaer som liv og død, ung og gammel. Møter vi barn som lever med et eldre sinn eller eldre med nok fantasi til å finne fornyelse i drømmen om ungdomskilden? Filmen handler om å lytte til sin indre stemme, gi rom for forståelse og bygge bro over gammel bitterhet - for å finne fred i eget sinn.

Lasse Henriksen er en av Norges mest anerkjente filmregissører og vant Gullbjørnen i 1971 med spillefilmen " Love is War" og har et gjennomført poetisk filmspråk. Han har allerede personlige invitasjoner med "Do or Die" til festivalen i Berlin og Sundance.

Nøkkelpersoner:
Produsent er Geir Netland
Regi og manus Lasse Henriksen
Fotograf er Harald Paalgard


Utviklingsstøtte dokumentarfilm
"Europas Bakgård"
Tildelt: 50 000,-

Filmen:
Moldova er Europas triste bakgård. Utdanning, helsesystem, landbruk og industri har gått i oppløsning etter Sovjetunionens fall. De har indre strid, dårlig sosial sikkerhet, sykdom, korrupsjon, arbeidsledighet og alkoholisme.
Etter den første researchturen til Moldova i januar 2008, fokuserte regissørene på en kvinnevinkel på dokumentaren. De vil følge fire generasjoner i deres hverdag og har allerede opprettet kontakt med fire kvinner de vil følge. Hvilke håp og drømmer har de for sin fremtid og for Moldova. Var det bedre før?

Nøkkelpersoner:
Produsenten er Magne Helge Sleire
Regi, manus og foto er Ida Kleppe og Marianne Sleire


Produksjonsstøtte dokumentarfilm
"Greaseball"
(lengde 52 min)
Flimmer Film ved Lars Løge
Tildelt: 70 000,-

Filmen:
Fra en global bekymringsverdig situasjon står det frem en gruppe mennesker hvis historie gir oss et inspirerende bilde av hva vi som enkeltmennesker kan gjøre. Det finnes ingen enkle løsninger, og filmen tar opp problemer rundt alternativt drivstoff like mye som mulighetene.

Flimmer Film har fulgt 4 slitne biler gjennom 6 land i 4 uker over 8000 kilometer fra Washington DC til Costa Rica. Alle bilene går på biodiesel og stekefett. Fett fra hurtigmatkjeder, restauranter og gatekjøkken filtres rett ned i tanken til bilene.

Nøkkelpersoner:
Produsent er Lars Løge og co-produsent er Torstein Nybø i Mediamente as.
Regissør og manus er Viveca Mellegard
Fotograf er Anders Nybø


Produksjonsstøtte dokumentarfilm
"Det startet ved Nordvegen - en nasjon blir til"
(lengde 24min)
Tildelt: 140 000,-

Filmen:
Avaldsnes sin betydning har lenge vært anerkjent av historikere og arkeologer. At Karmøy og resten av Norges befolkning har begrenset kunnskap om Avaldsnes er i beste fall et stort hull i norsk historieformidling.

Produsent og regissør Karl Johan Paulsen ønsker å lage en film som får frem betydningen av Avaldsnes ved bruk at tradisjonelle intervjuer, men også dramatiseringer av den perioden Avaldsnes var på topp. Det vil også bli tatt i bruk grafikk og digitale effekter for å gjenskape perioden. (Postproduksjon Kib Media as) Regissøren har samlet et imponerende antall eksperter i inn og utland som alle uttaler seg om hvor viktig Avaldsnes var.

Nøkkelpersoner:
Produsent er Karl Johan Paulsen
Regissør er Karl Johan Paulsen.
Manus er ved Karl Johan Paulsen og Per Christian Magnus
Fotograf er Karl Ivar Bjørnsen


Utviklingsstøtte dokumentarfilm

"Splintepresten"
(lengde 24min)
Alligator Film ved Trude Refsahl
Tildelt: 50 000,-

Filmen:
Om fire år kunne 58 år gamle Kjell Svarstad ha gått av med en lukrativ afp-pensjon etter flere år som informasjonssjef hos Rieber og Sønn. Slik skulle det ikke bli. I dag har Svarstad solgt leiligheten sin og gitt vekk møbler og klær. Han bor i båten han kjøpte, innerst i Sognefjorden. Her seiler han som vikarprest med folket i Nærøyfjorden og Flom som menighet. Vi er i Aurland Kommune.

Sommerstid er dette et yndet reisemål for tusener av cruiseturister. Men vinterstid, hvor denne filmen utspiller seg viser "idyllen" fra en annen og mer brutal side. Solen er borte bak høye fjell i månedsvis. Livsfarlige snøskred hjemsøker folket i de isolerte grendene der de med voldsom kraft dundrer ned mot den tidvis islagte fjorden.

Kjell vil være filmens hovedkarakter, men vi deltar også i situasjoner med gode karakterer blant bygdefolket også når Kjell ikke er tilstede, som i det lille ysteriet i Underdal, i fjøset eller på benken ved "bua".
Dette er en film om en mann som tar et annerledes valg, og om et sted som er vakkert og skremmende på samme tid.

Nøkkelpersoner:
Produsent er Trude Refsahl
Regissør og manus er Hans Dragesund
Foto Anna Dorthe Kavle / Sjur Aarthun

Tildelinger januar 2008

Prosjekter tildelt støtte til kort- og dokumentarfilm

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Baldurs Draumar"
(lengde 52 min)
Ekko Film ved Heidi Sandberg (tlf: 48217373)
Tildelt: 70 000,-

Om filmen:
I år 2008 er det 100 år siden Geirr Tveitt ble født og dette vil bli markert både nasjonalt og internasjonalt (gjennom Hauge/Tveitt jubileet). Denne dokumentaren vil bli den første filmen om komponisten som levde til tider et voldsomt liv.

Balletten "Baldurs Drømmer" er den røde tråden i filmen som gjennom sitt skiftende temperament og dramatiske historie speiler sinnet til Geirr Tveitt. Denne balletten følger Tveitt fra han som 24 åring begynner å skrive den til den forsvinner i et bombeangrep i London, blir rekonstruert av Tveitt på 40 tallet men går opp i flammer da hans hjem i Hardanger brenner ned i 1970. Etter Tveitts død i 1981 blir balletten rekonstruert og fremført i Grieghallen 2002.

Historien blir drevet fremover av fortellerne i filmen; Geirr Tveitts to barn Gyri og Haoko, biograf Reidar Storaas, dirigent Ole Kristian Ruud og musikkhistoriker August Albertsen.

Produsenten Heidi Sandberg om sitt prosjekt: "Målet med filmen er ikke å forklare hvem Geirr Tveitt var, men å vise ulike sider ved ham som et skapende, impulsivt og destruktivt kunstnersinn på godt og vondt."

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er Sondre Bjørgum som er utdannet dokumentarfilmregissør fra Høgskolen på Lillehammer. Han er registrert i Norheimsund, men oppholder seg mye i Oslo. Han underviser i film i Norheimsund.
Produsent er Heidi Sandberg som er utdannet prosjektleder ved Høgskolen på Lillehammer og bor i Trondheim.
Pianist og hovedrolleinnehaver er Torgeir Kinne Solsvik som bor i Norheimsund.
Reidar Storaas er biograf, bosatt i Bergen og skal ha voice på filmen.
Foto er Caroline Woie som er utdannet dokumentarfilmfotograf ved Høgskolen på Lillehammer. Vinner av Terje Vigen prisen på kortfilmfestivalen i Grimstad 2007.
Lyd er Joachim Sandvik er utdannet ved fjernsynsteknikk på Høgskolen på Lillehammer.
Klipp/grafikk er Fredrik Hygen Gudesen er utdannet ved fjernsynsteknikk på Høgskolen på Lillehammer og jobber fast som klipper hos Ekkofilm.


Utviklingsstøtte dokumentarfilm
"Jakten på Hardangersaumen"
(lengde 24 min)
Sundal Media ved Egil Sundal (tlf: 92213444)
Tildelt: 40 000,-

Om filmen:
Det er få ting som er så norsk som Hardangersaumen. Nasjonalromantikken i malerier og dikt gjorde Hardangerbunaden til selve symbolet på Norge og fikk navnet "Nasjonalen". Man har alltid trodd at sømmen kom fra Hardanger, men det skulle vise seg at det ikke stemmer helt!

Jakten på hvor denne "helnorske" kunstarten har sitt utspring tar oss til landsbyen Lefkara på Kypros, katedralen i Milano, Venecia og selveste Leonardo da Vinci dukker opp underveis.

Dette blir en tv dokumentar som vil forandre og berike vår kunnskap og bilde av den helnorske Hardangersaumen. Tenke seg til at vi pynter oss med persiske symboler og broderier fra Venecia på mange bunader! Denne filmens intensjon er å spore opp opprinnelsen til Hardangersaumen, og på den måten gi oss et helt nytt syn på den "helnorske" sømmen.

Nøkkelpersoner:
Produsent, regi og foto er Egil Sundal som har jobbet som fotograf, redigerer, teknisk sjef og journalist for Tv Hordaland, TV Bergen, TV Haugaland. Han etablerte Sundal Media i 1999 og har jobbet freelance på flere store produksjoner ("Big Brother").
Programleder er Eli Kari Gjengedal kjent fra TV2.
Fagansvarlig er Museumsdirektøren på Hardanger Folkemuseum Solveig Jordal.

Utviklingsstøtte dokumentarfilm
"D/S OSTER"
(lengde 50 min)
Bergen Filmutvikling ved Cecilie Paulsen (tlf: 92043228)
Tildelt: 50 000,-

Om filmen:
D/S Oster er et flytende kulturminne og går under navnet "Gamle Dampen" og har fått sin faste kaiplass i Bergen tilbake. I 2005 stod dampskipet ferdig restaurert. 30 000 dugnadstimer var lagt ned og 13 millioner tilskuddskroner var brukt. Det er den eneste gjenværende av de mindre dampdrevne fjordbåtene og fyller 100 år i 2008.

I den anledning vil Bergen Filmutvikling markere dette ved å lage en dokumentar der samspillet mellom samfunnsutviklingen og dampskipet gjennom tidene blir synliggjort. Bergen Filmutvikling sitter selv på unikt arkivmateriale med båten og miljøet. Nordhordland Veteranbåtlag som eier D/S Oster har vedtatt å gi full tilgang til båten, arkivene sine og assistanse der det trengs. Gjennom historiske tilbakeblikk i form av autentiske arkivopptak fra en rekke kilder vil skipets historie og hverdagsliv visualiseres på en levende og annerledes måte.

Ved siden av å markere 100 års jubileet er hovedmålet med dokumentaren også å knytte den tradisjonelle hverdagskulturen fra fortiden sammen med nåtid og fremtid. Sette det i relieff. Det levende kulturminnet og tekniske museum som denne dampbåten er egner seg veldig bra som arena for en slik tematikk.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er Hans Kr. Bukholm.
Produsenten er Cecilie Bundgaard Torgersen.
Fotograf er Hans Kr. Bukholm og Helge Sunde
Dramaturg og klippekonsulent er Jan Erik Paulsrud fra NRK.
Klipp er Carl E. Johannessen fra Filmkollektivet i Bergen.

Produksjonsstøtte kortfilmen
"Tørt og Kjølig"
(lengde 8 min)
Spillefilmselskapet Odin as ved Bjørn Arne Odden (tlf: 930 67 530)
Tildelt: 100 000,-

Om filmen:
Torstein frysetørret forbrytere og vanskeligstilte mennesker, for å oppbevare dem til en gang i fremtiden hvor løsningene på deres problemer er funnet. Torstein opplever at det ikke er bare forbrytere og vanskeligstilte som har problemer, så praksisen blir utvidet til både gamle, syke og folk som rett og slett er lei av å vente på fremtiden.

Etter hvert som mennesker tar til frysetørring for å få sine problemer løst en gang i fremtiden, tynnes befolkningen rundt Torstein ut og en dag oppdager han at han er alene. Han er den eneste igjen som skal skape den nye fremtiden alle venter på. Torstein begynner å innse at han muligens har et problem...

Filmen er Kristoffer Joners debut som regissør og er særdeles original. Joners erfaringer med skuespill og instruksjon kombinert med et brennende samfunnsengasjement og en ukuelig entusiasme for film, gjør dette til en spennende start på hans "nye" karriere.

Nøkkelpersoner:
Produsent er Bjørn Arne Odden som har gått på produsentlinjen på Lillehammer og har inntil 2007 jobbet på Alligator Film i Bergen. I 2008 har han etablert selskapet Spillefilmselskapet Odin as sammen med Kristoffer Joner.
Regissør er Kristoffer Joner som er medeier i Spillefilmselskapet Odin. Han har flere store filmer bak seg som skuespiller.
Manusforfatter er Per Schreiner som har skrevet flere spillefilmer og hørespill med gode omtaler (Den Brysomme Mannen, Lønsj).
Foto er Sjur Aarthun som er bosatt i Bergen og har flere store produksjoner bak seg. (Ran, Villmark).

Produksjonsstøtte kortfilm
"Liten Knute"
(lengde 10 min)
Flimmer Film ved Lars Løge (tlf: 41514180)
Tildelt: 250 000,-

Om filmen:
Torstein blir født og mor og far er stolte. Men det er et problem, navlestrengen lar seg ikke bryte over. Torstein blir ubrytelig knyttet til sin mor for resten av livet. Han vokser opp med sin mor konstant 2 meter unna. Far orker ikke mer og reiser. Hele livet er de sammen, til en dag hvor mor dør. Men navlestrengen vil ikke gi slipp da heller.

Filmen er adaptert fra novellen "Liten Knute" av Gunnhild Øyehaug som er kjent for sitt merkelige univers og absurde originale historier.

Nøkkelpersoner:
Produsent er Lars Løge fra Filmmer Film i Bergen. Han har produsert flere kortfilmer og dokumentarfilmer.
Regi og manus er Kjersti Steinsbø som nettopp har spilt inn Fuzz grøssen "Forlat oss vår skyld" og har jobbet som manusforfatter i Bergen i flere år. Hun er også tilknyttet Flimmer Film.
Fotograf er Anna Myking som har gått på Lillehammer og jobbet som fotograf i Oslo i flere år. Hun driver Filmmer Film i Oslo.
Regiassistenten er Alexander Nordaas som er et ungt regitalent i Bergen.
Produksjonsleder er Tor Kristian Liseth som vant ung talentpris under BIFF 2007.
Scenograf er Trygve Hov som bor i Bergen.


Produksjonsstøtte kortfilmen
"Bak lukkede dører"
(lengde 10 min)
Yesbox Productions ved Bendik Heggen Strønstad (tlf: 99625756)
Tildelt: 150 000,-

Om filmen:
"Bak lukkede dører" er en alternativ skildring av hvordan realiteten fortoner seg for mennesker som er i koma. Hovedhandlingen foregår på et geografisk udefinert sted, i en motell lignende bygning som ligger i en destruert og ødelagt by. Her prøver hovedpersonen å finne ut hvor hun er, samtidig som hun prøver å komme seg vekk fra de tilsynelatende grønnkledde som bedøver og drar mennesker med seg til en ukjent skjebne.

Denne filmen tar i bruk virkemidler som sterk surrealisme og har et tydelig definert formspråk. Det er dette som er regissørens styrke og han kommer til å kunne utforske filmens univers samt skuespillerne med denne filmen. Han har allerede planlagt en novellefilm og en serie i samme sjanger og univers.

Nøkkelpersoner:
Produsenten er Bendik Heggen Strønstad som startet Yesbox sammen med Alexander Nordaas. Bendik produserte nullbudsjetts spillefilmen "Sirkel" som vant publikumsprisen under BIFF 2006. Regissør, manus og klipp er Alexander, som hadde regi på "Sirkel" og flere musikkvideoer. Rekvisitør er Trygve Hov som har solid bakgrunn og er en viktig kompetanse å ha på denne filmen.


Produksjonsstøtte dokumentarfilm
"Smeltaren"
(lengde 50 min)
Tellusworks Television ved Tor Karlsen (tlf: 95732002)
Tildelt: 30 000,-

Om filmen:
Dette er en film om de vanskeligste fem årene i Oddas historie. Kampen om Odda sin videre skjebne pågår og en folkeavstemning blir holdt i Odda. Den store konflikten står om det nedlagte smelteverket skal bevares eller rives for å gi rom for ny utvikling. Hvem vinner slaget om Odda?

Vi følger mange enkeltskjebner og et samfunn som uansett må gå videre. Hva skjer i et samfunn når livsgrunnlaget og dermed identiteten forsvinner?

Frode Grytten som selv er fra Odda er tilknyttet prosjektet og hans tekster er ment til å binde de forskjellige kapitlene i filmen sammen. Frode Grytten vil selv lese tekstene sine som voice i filmen.

Nøkkelpersoner:
Regissør og manus er Robert Reinlund som bor i Bergen og jobber i TV2 (men tar permisjon for å jobb på denne filmen).
Tekster og voice er Frode Grytten som bor i Bergen.
Fotograf og klipper er Pål Schaatun som bor i Bergen og jobber i TV2 (men tar permisjon for å jobbe på denne filmen).
Produsent er Tor Karlsen med virke i Oslo.


Prosjekter tildelt støtte til utvikling av langfilm og serier
(Bergen Kommune)

Utviklingsstøtte spillefilmen
"Bjeff"
Filmkollektivet ved Elin Sander og Erlend Harr Eriksen (tlf: 55327408)
Tildelt: 70 000 ,-


Om filmen:
"Bjeff" handler om en guttegjeng, eller mannegjeng om du vil. Moppa, Rod og Snorre henger sammen i tykt og tynt og gjør som oftest om det minste spørsmål til den største diskusjon, den enkleste oppgaven til uoverkommelige hindringer. De står plutselig ansikt til ansikt til ansikt med en situasjon hvor ord må bli til handling ellers går det gale. Skikkelig gale. I mangel av en plan dukker det opp en gris...

Det er en svart komedie hvor språk, detaljer og persongalleri er de viktigste byggesteinene. Det er en film om flaks, stahet og tilfeldigheter men fremfor alt lojalitet.

Nøkkelpersoner:
Produsent er Elin Sander som har produsert en rekke kort og langfilmer.
Regissør og manus er Erlend Harr Eriksen som har laget flere kortfilmer og jobbet som klipper.
Klipper er Carl Eugeen Johannessen som er utdannet klipper fra Lillehammer, har laget flere kortfilmer og debuterte i fjor på kino med dokumentaren "Mann, kvinne, kaffe".
Fotograf Anne Dorthe Kalve er utdannet på Lillehammer og har filmet en rekke kortfilmer.
Manuskonsulent er Geir Henning Hopland som har laget flere kortfilmer og tv-serier.


Prosjekter innstilt med støtte til utvikling av langfilm og serier
(Sparebanken Vest)

Utviklingsstøtte spillefilmen
"Jernanger"
Kong Film as ved Maria Ekerhovd (tlf: 95188118)
Tildelt: 95 000,-

Om filmen:
En eldre mann Eivind (spilt av Bjørn Sundquist) lever ombord i en båt som en gang var en fin passasjerbåt, men som nå er en brun kneipe for et lite miljø med drikkfeldige mennesker. Den ligger lavt og skeivt til havn og har ikke seilt på veldig mange år.

Besøk fra fortiden, alvorlig sykdom og et nytt bekjentskap resulterer i at Eivind bestemmer seg for å seile båten nordover igjen, noe han trenger hjelp til. Den unge og ivrige Kris, som får tilbud om å bo på båten, vil mer enn gjerne hjelpe.

Dette er et kjærlighetsdrama og tematikken kretser rundt den kjensgjerning at de valgene vi tar i forhold til de vi elsker forfølger oss resten av livet. Men at vi alltid har muligheten til å gjøre opp for oss.

Nøkkelpersoner:
Regissør og manus er Pål Jackman som har laget "Detektor" og nå i 2007 kortfilmen "Du skal få en dag i morgen" sammen med Maria Ekerhovd (5 grøss).
Produsenten er Maria Ekerhovd som har laget "Sniffer", kortfilmen som vant Gullpalmen i Cannes. Det siste året har hun laget 6 kortfilmer og to novellefilmer.
Fotograf er Jacob Ingimundarson som hadde foto på "Sniffer" og flere kort- og langfilmer (5 grøss).
Scenograf er Trygve Hov som bor i Bergen.
Script er Henriette Sæther som har jobbet som script på to novellefilmer og har gått i lære som script på Varg Veum. Hun bor i Bergen.
Lyd er Thomas Endresen som bor i Bergen.
Produksjonslederen er Einar Loftesnes, som jobber i Kong Film og bor i Bergen.
Manuskonsulent er Hana Cielova fra Tjekkia, som er en internasjonalt anerkjent manuskonsulent ved flere programmer i Media Desk ordningen (Moonstone, Katapult).

Tildelinger desember 2007

Etterarbeidsstøtte
Fordi jeg elsker deg
Gine Therese Grønner as ved Gine Therese Grønner
Total budsjett: 487 000,-
Tildelt: 25 000,-

"Fordi jeg elsker deg" ble ferdigstilt som arbeidskopi tidligere i år og vist under BIFF. Der vant den for beste kortfilm.

Produksjonsstøtte dokumentarfilm
En plass for poesi
Catapult Film as ved Karine Næss Frafjord
og Karine Næss Frafjord som coprodusent
Total budsjett: 574 875,-
Tildelt: 85 000,-

At det oppsto vakker poesi i konsentrasjonsleirene er ukjent for de fleste. Den tidligere fangen Stig Vanberg tar med seg tre unge musikere fra Haugesund og Bergen tilbake til Sachsenhausen for å overlevere sin historie og diktene hans medfanger skrev. Møtet utvikler seg til et musikalsk og poetisk samarbeid på tvers av generasjoner.

Karine Næss Frafjord jobber til dagen i NRK Rogaland, men er på dette prosjektet selvstendig som produsent og regissør.

Tildelinger med gavemidler fra Sparebanken Vest
Prosjektutvikling dokumentarserien
Det nye landet
Pandora Film as ved Jarle Holmelid
Total budsjett utvikling: 350 000,-
Tildelt: 100 000,-

"Det nye landet" er en ny tv-serie om norsk innvandringshistorie som skal produseres i Bergen. NRK1 har tatt initiativet til en historisk dokumentar på 5 episoder som skal se på ulike sider ved innvandringen til Norge, primært de siste 50 årene.

Tildelinger oktober 2007

Rediger

_mg_8387.jpgFotograf Daniel Voldheim, Regissør Therese Jacobsen og skuespiller Jon Øigarden i et lystig øyeblikk under opptak!

En novellefilm, to dokumentarfilmer og en mini tv-serie for små barn fikk filmstøtte på Vestnorsk Filmsenters styremøte 23. oktober. Siste tildelingsrunde i år blir foretatt på styremøtet 13. desember.

 

Produksjonsstøtte novellefilm
"Forvarsel"
Kong Film as ved Maria Ekerhovd

Total budsjett: 2.218.205,-
Tildelt: 250.000,-

Sommer på en campingplass på Vestlandet. Leha er 9 år og leker gjemsel med mamma i skogen men finner henne ikke. Hun graver frem en død kvinnearm i vannkanten og får et astmaanfall. Når hun våkner er armen vekk. 14 år etterpå lever Leha et anonymt liv preget av traumer og drømmeaktige visjoner. Hun går på en buss og befinner seg plutselig i samme skogen som om det var i går. Hun har fått en ny sjanse til å finne ut av hva som skjedde den sommeren for 14 år siden. Den som leter skal finne. Men den som ser seg tilbake skal også få se alt!

Therese Jacobsen har regien på novellefilmen Forvarsel som mottok 1,5 millioner i tilskudd gjennom Norsk Filmfonds regisatsing Nye veier til korte filmer.


Produksjonsstøtte dokumentarfilm
"Eit flagrande mysterium"
Pilskog Film as ved Are Pilskog

Total budsjett: 458.790,-
Tildelt: 50 000,-

Folk flest tror flaggermusene holder til i mørke grotter. Men det er bare funnet noen få slike tilfeller i Norge. Om sommeren finner noen ly i husvegger og tak, men der hører de ikke hjemme. Hvor flaggermusene virkelig holder til har faktisk vært en gåte fram til dags dato.

Den unge biologen Siv Midtlien (25 år) har bestemt seg for å finne svaret og hun får hjelp av flaggermusforskeren Tore Michaelsen. Svarene er alt annet enn det en skulle tro. Bli med på en reise til sjøs, til lands, til fjells, ja, til og med til vers for å bli kjent med flaggermusenes virkelige verden.

"Eit flagrande mysterium" har fått tildelt sendetid 11. mars på "Ut i naturen" på NRK1.


Produksjonsstøtte dokumentarfilm
"Mot alle odds"
Helge Haukeland ans ved Helge Haukeland

Total budsjett: 565 000,-
Tildelt: 70 000,-


Helge Furnes driver den siste veiløse gården i Bolstafjorden i Vaksdal i Hordaland. Med utsyn over den berømte laksefjorden har han, sammen med konen Kirsti, skapt sitt eget lille paradis. På gården, som ligger under bratte fjellsider som stuper ned i fjorden, har han to lidenskaper. Den ene er å omgjøre utilgjengelig utmark i skråningene over gården om til dyrket mark for de 40 vinterfora sauene. I tillegg har han et stort engasjement for å redde den gjenværende stammen av "vossolaks", som i lang tid har vært en viktig del av livet på Furnes. I gode gamle dager kunne laksen utgjøre en tredjedel av inntekten til gården. Med kilenot og giljer var opp mot hundre storlakser tatt i sesongen. Slik er det ikke lenger. "Vossolaks" stammen er i ferd med å dø ut.

Produksjonselskapet "Helge Haukeland ans" er drevet av brødrene Per Nikolai Haukeland og Helge Haukeland. Medprodusent er Karine Huseby som også har skrevet manus sammen med Per Nikolai. Helge er fotograf og sammen med Per Nikolai deler de på regien.


Prosjektutvikling barneserie med gavemidler fra Sparebanken Vest
"Birger Bilberger"
Nordisk Film as ved Berit Steen

Total budsjett utvikling: 120 000,-
Tildelt: 40 000,-


"Birger Bilberger bor på Bryggen i Bergen. Fra kjøkkenvinduet sitt har han utkikk til de smale tresmugene på baksiden. Og nå skjer det plutselig mystiske ting der; En mørk skikkelse kommer ut, og han løper etter en dame som svever i lufta. Det viser seg at det er burger-Trygve som på si driver med trylleri. Men han får det ikke helt til. Så når han skulle få Birgitte til å sveve, så gikk det litt for langt, og hun kom ikke ned igjen."

Bøkene om Birger Bilberger er skrevet av Christian Bråtebekken og regissør Margaret Bergheim skal i samarbeid med forfatteren utvikle en mini tv-serie i 3 episoder på 20 minutter for barn i alderen 3-8 år.

Tildelinger september 2007

Rediger

 

 

 

 

Vestnorsk Filmsenter har i denne tildelingsrunden bevilget penger til tre kortfilmer, en animasjonsfilm, fire dokumentarer og til utvikling av tre langfilmmanus

Vestnorsk Filmsenter bevilget prosjektutviklings- og produksjonsstøtte til følgende prosjekter i styremøte 12.09.2007:

1. Produksjonsstøtte kortfilm
Krokketmatchen
Kong Film as ved Maria Ekerhovd
Totalbudsjett: 2.393.430,-
Tildelt: kr. 200.000,-

Om filmen
Krokketmatchen utspiller seg i en absurd forvrengning av vår samtid. Neandertalere er klodens herskende folk, og det finnes bare ett eksemplar av mennesket (Homo sapiens) igjen. Han heter Ørjan og er i form av sin status blitt en kjendis.

Filmens handling utspiller seg på et gods i et hageselskap med en årlig krokettmatch. Godseieren Charles blir introdusert for sin kommende svigersønn av sin datter, og møtet med "mennesket" er fylt av både beundring og frykt. Ørjan får en brå slutt og Charles går angrende på museumet for å få et siste glimt av Ørjan.

2. Prosjektutvikling dokumentarfilm
Drømmen om å fly
Norsk Dokumentarfilm as ved Thor Morten Trå
Totalbudsjett på prosjektutvikling: 580.000,-
Tildelt: kr. 150.000,-

Om filmen
Tidligere machomannen og SAS piloten Otto Baste kjemper en kamp mot beinmargskreften, men nekter å gi opp sin drøm om å drive luftsport. Otto sin morfar sa alltid "Det er ikke hvordan en har det, men hvordan en tar det". Legene gir ham i 1999 fem år igjen å leve. Otto blir pensjonert fra jobben som SAS-pilot. I den nye hverdagen ville han ikke sette seg ned å vente på at livet skulle ende. I filmen får vi se hvordan Otto forandrer seg, mykner opp og snur sykdommen til noe positivt. Med mottoet "carpe diem" tar han fatt på jobben som formann i Bergen Hang- og Paragliderklubb. Han vil sette distanserekord i hangliding, komme på landslaget, bygge en vei opp til Tverrmeisa og nok en gang lande på Lille Lungegårdsvannet i Bergen på selveste 17.mai. Han setter Nordisk rekord i hurtigflyging med hanglider.

Otto har to sønner som er stolt av sin far og håper han vil leve lenge nok til å se sine barnebarn. Men Otto vil ikke ta kreftmedisinen talimid, som forlenger livet men ødelegger nervene og vil gjøre Otto til en krøpling. Det finnes en ny medisin som kan fungere. Den synes overlegen er for dyr, men Otto får som alltid viljen sin og lever fortsatt selv om han ifølge statistikken skulle vært død.

Dette skal bli en positiv film og vise at det er mulig å ha et godt liv selv om man har en alvorlig sykdom. Filmen vil vekke en viktig debatt om kreft som tabu, spesielt for menn som ofte fortrenger faresignalene og kommer for sent til legen. Mange skjuler ofte sykdommen og lever et innelukket og ensomt liv. Thor og Otto håper at de med å vise en skikkelig macho mann som er åpen om sykdommen kan være med på å påvirke andre i samme situasjon
De har allerede et unikt materiale med 400 timer opptak av Otto og Fridtjov.


3. Produksjonsstøtte dokumentarfilm
Heimegutar
Aldeles as ved Turid Rogne
Totalbudsjett: 1.285.900,-
Tildelt: kr. 125.000,-

Om filmen
Møt de usannsynlige rapperne i Side Brok. Gjennom å lage rapmusikk på sin egen dialekt har de blitt en av de mest selgende rapgruppene i Norge. De kommer ikke fra noen urban ghetto, tvert i mot har de vokst opp mellom Ivar Aasens bakker og berg i Ørsta på Sunnmøre.

Filmen vil vise Side Brok sin utvikling som band fra den aller første konserten, gjennom opp og nedturer, og tilbake til hjembygden der alt har sitt opphav. Oppveksten i Ørsta har en sentral rolle i tekstene. Samtidig som "Heimegutar" er et portrett av en rapgruppe er det også en historie om å vokse opp i en mellomstor norsk bygd på 1980-90 tallet, og det elsk-hat forholdet hver og en kan føle overfor bakgrunnen vår.

Filmen er delt inn i tre deler; første del går tilbake til der det startet. Andre del er med på innspillingen av den vanskelige andre platen. Og tredje del er med på innspillingen av den enda vanskeligere tredje platen! Det er på den måten både en oppvekst historie og et portrett av norsk musikkhistorie.


4. Produksjonsstøtte dokumentarfilm
Draumen
Corax Film ved Magne Helge Sleire
Totalbudsjett: 685.000,-
Tildelt: kr. 120.000,-

Om filmen
Ingrid-Merethe Berget sin store drøm er å komme inn på Statens Teaterhøyskole og få jobbe som skuespiller på teateret. Men hvor langt kan en komme i Norge når en sitter i rullestol og er blind? Med filmen "Draumen" ønsker filmskaperne Ida Kleppe og Marianne Sleire å belyse de funksjonshemmede sin hverdag gjennom historien til Ingrid-Merethe.

Ingrid-Merethe er funksjonshemmet, men hun er også så mye mer. Først og fremst er hun en stor tilhenger av teater, en ivrig amatørskuespiller og venn med flere av de profesjonelle skuespillerne i Bergen. Filmen vil vise en positiv, inspirerende og inkluderende tone, da Ingrid Merethe har mye selvironi og humor. Men til tross for liv og lyst, er det også alvor i Ingrid Merethes kamp.

Mange funksjonshemmede personer sitter inne med store ressurser og uoppfylte drømmer. Et viktig spørsmål i filmen er om det norske folk går glipp av ressurser og kompetanse i det Ingrid Merethe og andre som henne blir sittende uvirksomme.

Strukturen kretser rundt opptaket på Teaterhøyskolen; kom hun videre til andre opptak? Kommer hun inn tilslutt?


5. Produksjonsstøtte kortfilm
Fars lille skatt
Frøken Hellesøy Film ved Ingvild Hellesøy
Totalbudsjett: 40.054,-
Tildelt: 25.000,-

Om filmen:
Fars lille skatt er en 5 minuttter animasjonsfilm i South Park-stil som handler om en kaptein som nekter å forlate sitt synkende skip selv om hans familie trygler ham om det.
Det er en søt liten historie som er animert med en helt egen stil og uttrykk.


6. Høstworkshop MiB
Medieverkstedet i Bergen ved Tor Øyvind Trondsgård
Totalbudsjett: 45.000,-
Tildelt: kr. 45.000,-

Tradisjonen tro holder MiB sin høstlige workshop. Fokus for workshopen er blant annet stop-motion animasjon.


Vestnorsk Filmsenter bevilget manus-, prosjektutviklings- og produksjonsstøtte med midlene fra Sparebanken Vests allmennyttige virksomhet Visjon Vest til følgende prosjekter i styremøte 12.09.2007:

1. Manusutvikling langfilm
Mira B
Zarepta Film as ved Siv Aksnes
Tildelt: kr. 45.000,-


Om filmen
Dette er en film om 17 år gamle Miras jakt på sin ukjente far. Moren nekter å fortelle henne hvem faren er. Det Mira ikke vet er at moren ikke er sikker på hvem faren er. Moren forlater Mira alene hjemme når hun får et oppdrag som operasangerinne i Venezia. Mira finner et gammelt bilde på loftet og jakten er i gang. Hun bruker husholdningspengene og reiser til København. Der leter hun opp mannen på bilde, men han er på reisefot til...nettopp Venezia hvor han skal gifte seg. Mira blir med dem til Venezia og forviklinger oppstår mellom moren, faren, hans forlovede og Mira.

Dette er en situasjonskomedie med en ung kvinne i hovedrollen. Hennes opplevelser denne sommeren kommer til å forandre henne for alltid. Hun finner sin far, forelsker seg og får et mer ryddig forhold til sin mor. Som en klar sjanger film sikter den etter å underholde, ikke moralisere. Zarepta har utviklet dette prosjektet i flere år og har i den sammenheng tilknyttet seg flere samarbeidspartnere: NRK, Canal+, SF Norge, SF Danmark og den danske skuespilleren Majbritt Saerns i rollen som moren (hun spilte Søs i Krøniken). Alle parter er inne med intensjonsavtaler eller co-produksjonsavtaler.


Innledning produksjonsstøtte Forlat oss vår skyld og Familien Bergs Erfaringer
Det søkes støtte fra Sparebanken Vest sine midler til Fuzz grøssnovellefilmsatsning. Det søkes samtidig med den begrunnelse at de skal inngå i samme kinoforestilling, sammen med to øvrige novellefilmer. Dersom Norsk Filmfond innvilger vil dette bli en helaftens spillefilm på kino.

2. Produksjonsstøtte novellefilmen
Forlat oss vår skyld
Flimmer Film
ved Lars Løge
Tildelt: 150 000,-

Om filmen
En grøsser med humoristiske undertoner som bærer i seg aktuelle referanser og kulturelle dimensjoner. Black-metal turismen er et fascinerende fenomen i seg selv, og samspillet med dette i duett med norsk lokalkultur/natur er en fryd å forestille seg.

Tre italienske black metal fans burde lært seg kartlesning og havner ikke i Bergen, men på et heller sekterisk og ubehagelig ungdomskollektiv "in the middle og no(r)way". Dette går til å begynne med de italienske norgesvennene hus forbi og ubehaget kommer snikende ettersom leirens ritualer utspiller seg. En god blanding av misforstått symbolisme i religiøst forvrengte sinn og psykoser kamuflert som gladkristelighet fører til død, tortur, selvtukt, forgiftning og hjernevask. Klimaks går hardt utover ungdommene som alle stryker med og flukten for italienerne blir livsfarlig.

Filmen er en del av FUZZ-GRØSS satsningen i samarbeid med TV2.

3. Produksjonsstøtte novellefilmen
Familien Bergs Erfaringer
Alligator Film ved Jan Aksel Angeltvedt
Tildelt: 150 000,-

Filmen:
Familien Bergs Erfaringer er en film om en kjernefamilie som legger i ut på biltur en tidlig høst. Etter et stopp underveis, der mor og far har vært borte fra bilen i en kort stund, er de to små barna forsvunnet. Letingen fører til et lite hus i skogen, som eies av en svært ensom mann. Han har ikke til hensikt å slippe sitt selskap med det første.

Her har Øie har funnet en historie som gir rikt utløp for hans talent for å skape uhygge uten å ty til effektmakeri. FBE er en ganske stillferdig film, ikke uten sårhet og relasjonsdrama. Men det er også en drivende grøsser. I hovedrollene opptrer Robert Skjærstad (Budbringeren, Amatørene, Hawaii, Oslo) og Cecilie Mosli (Naboer, Elling, Skolen).

Filmen er en del av FUZZ-GRØSS satsningen i samarbeid med TV2.


4. Utviklingsstøtte langfilmen
Jupiters Budbringer
Corax Film ved Magne Sleire
Tildelt: kr. 80 000,-

Om filmen
"Jupiters Budbringer" er en ungdomsfilm om miljøkriminalitet og svik som finner sted i en liten bygd ved Nærøyfjorden. Dette er en spenningsfilm som i tillegg til krimplottet også berører tema om det å bli voksen, forelskelse, sorg og vennskap.

Filmes hovedperson Åshild er nettopp fylt 14 år og møter puberteten uten sin mor, som døde i sykdom for et år siden. Åshild sin historie vil bli fortalt gjennom hennes kamp for den foreldreløse ørneungen og hennes relasjon til sine jevnaldrende venner.

Jupiters Budbærer gir publikum et barns innblikk i et underdiskutert tema, nemlig miljøkriminalitet. Samtidig minner den seeren på det estetiske ved norsk natur og viktigheten av å ta vare på den. Selv om et av målene er å formidle en viktig og aktuell historie skal dette synliggjøres på en morsom, leken og spennende måte.

Historien er løst basert på et manusutkast for en upublisert barnebok skrevet av forfatter Dag Helleve i 1987. Corax har inngått en opsjonsavtale med Dag Helleve. Høsten 2005 ansatte Corax manusforfatter Bodil Vidnes-Kopperud, som jobbet frem en synopsis sammen med medforfatter Marianne Sleire, som også er regissør på prosjektet.

Ni av 90 bidrag ble trukket ut da Norsk Filmfond arrangerte konkurranse om beste synopsis til spillefilm for barn under 12 år i Oslo vinteren 2005. Bodil Vidnes-Kopperud og Jupiters Budbærer var en av disse. Dette resulterte i diplom med hederlig omtale, samt gode tilbakemeldinger og interesserte produsenter. Blant disse var Silje Hopland Eik i Cinenord, Petter Vennerø i Merkur Film, Bjørn Eivind Årskog i Exposed Film og Dag Alveberg, Maipo.


5. Utviklingsstøtte langfilmen
Broen
Filmkollektivet ved Elin Sander og Carl Eugen Johannessen
Tildelt: kr. 80 000,-

Om filmen
"Heller en kald madrass i en norsk bro, enn å bli sprengt i filler i Kabul..." I en bro langt ute i havgapet på Vestlandet skjuler det seg en hemmelighet. Hundrede ulovlige innvandrere har gjort "Broen" til sitt siste tilholdsted på flukt fra norske myndigheter. De bor inne i broen!

Historien fokuserer på en ung søsken flokk fra Makedonia som har bodd 5 år i asyl i Norge, men har nå fått avslag på sin søknad om opphold. De kjemper for å unngå å bli tilbakesendt til et land de ikke lenger kjenner. Mange av de voksne i broen er ødelagte av krigstraumer og har gitt opp etter alle årene på flukt. I broen er ikke perspektivet for framtiden lys, men de er i hvert fall sammen og slipper å bekymre seg for om politiet banker på døren neste morgen.

Broen drives av Johannes, en sliten mann i sekstiårene. Han flyttet inn i broen da den ble bygget for femten år siden. Han bestemmer hvem som får bo der og tar betalt for hver eneste beboer. Johannes har også en stilltiende kontrakt med lokal befolkningen på øyen. Det skjulte samfunnet i broen har blitt en viktig inntektskilde for lokal samfunnet.

Hvert femte år er det broinspeksjon fra Statens Vegvesen og i den forbindelse organiseres en storstilt evakuering og gjemsel. Barna gjemmes langt nede i de mørke brotårnene som går ned i havet.

En underliggende tråd i filmen er at i det aller mørkeste kan det likevel gro håp. Det blir et fiktivt og absurd univers, der mat tradisjoner, musikk og språk fra mange kulturer smelter sammen.

I dette frodige og surrealistiske universet vokser det frem et opprør hos de unge, de vil kjempe for en bedre fremtid enn den foreldrene har tatt til takke med.

Filmen er en kommentar til asylpolitikken i Norge i dag. Flyktninger stues langt vekk i midlertidige boliger mens vi tenker på om de skal få lov til å bo her eller ikke. Sånn kan de bo i mange år. De kan ikke jobbe og får minimalt med midler til å klare seg. En kilde regissøren har på innsiden mener dette er bevisst politikk fra myndighetenes side; å ikke lage det trivelig for de nyankomne.


Vestnorsk Filmsenter bevilget prosjektutviklingsstøtte/ langfilm, med midler fra Bergen Kommunes "Fond for kulturbasert næringsutvikling", til følgende prosjekter i styremøte 12.09.2007:

1. Utviklingsstøtte tv-serie
Den siste millionær - historien om Hilmar Reksten
Lene Løtvedt as ved Lene Løtvedt
Totalbudsjett: 271.878,-
Tildelt: kr. 80.000,-

Om filmen
Dette er en dokumentar tv-serie på tilsammen 90 minutter om Hilmar Rekstens liv; som far, venn, outsider og skipsreder. Journalist og manusforfatter Hans Mjelva jobbet frem et treatment i 2006 hvor Lars Skorpen ble tilknyttet som regissør. De skal nå i samarbeid utvikle manuset.

Hans Mjelva har vært og er i kontakt med familien som alle skal intervjues om Hilmar. De stiller seg positive til dette og det gir også håp om å få tak i Hilmar Rekstens dagbok fra krigen og hans såkalte svarte bok hvor detaljene rundt fellesformuen muligens er nedtegnet. Ryktene om denne boken fikk en del oppmerksomhet under jakten på Rekstens hemmelige utenlandsformue på 70- og 80 tallet.

Det har aldri før blitt laget noe om Hilmar som person eller om rettsaken rundt utenlands-formuen. Han var skruppelløs, egenrådig, eksentrisk og et sprenglest kulturvesen. Hele hans livsløp følger eventyroppskriften. Han ble født i fattigdom og arbeidet seg opp. Etter rikdommen, makten og æren fulgte konkursen, skammen og ensomheten. Filmen vil både belyse eventyreren Hilmar og hans plass i de norske skipsreders historie.

Tildelinger juni 2007


1. Utviklingsstøtte dokumentarfim
Den andre mannen
Flimmer Film ved Christer Fasmer

Tildelt: kr. 100.000,-
Totalbudsjett: 365.676,-

I 2008 er det 100 år siden dikteren Olav H. Hauge ble født og regissør Vigdis Nielsen har dykket dypt inn i livet til mennesket og dikteren. Olav H. Hauge er oversatt til nær 30 språk og regnes som en av de viktigste norske lyrikerne. Denne filmen vil ikke bare gjøre oss kjent med Olav H. Hauge som litterær skikkelse, men fremheve mennesket og livet han levde på godt og ondt.


2. Produksjonsstøtte dokumentarfilm
Fengselet i Peru
Screenstories ved Elisabeth Sjaastad

Tildelt: kr. 205.000,-
Totalbudsjett: 415.000,-

Filmen forteller om en i utgangspunktet ressurssterk person, Tove, som tidlig er kommet på kant med tilværelsen og inn i dopens verden, hennes opp- og nedturer etter de valg hun tar i livet sitt, og hvilke konsekvenser disse valgene får for henne og hennes nærmeste. En film om menneskets modningsprosess og selverkjennelse, men også om at veien fremover har mange tilbakeskritt. Regi er ved Anne Gullbjørg Digranes.

 

1. Produksjonsstøtte kortfilm

Hjerteviskelær
Shahfilm ved Shahrokh Kavousi

Totalbudsjett: 154.852,-
Tildelt: kr. 20.000,-

Femåringen Aura blir hentet som planlagt i barnehagen av en taxisjåfør. Aurora er en åpen jente og deler sine opplevelser og viser hva hun har i sekken sin.


2. Produksjonsstøtte kortfilm
Premieren
Synopsis Film ved Eirik Heldal

Totalbudsjett: 358.339,-
Tildelt: kr. 40.000,-

Manusforfatter Cecilie Delange vant i år på filmfestivalen Skeive filmers pris for beste manus for Premieren, premiert med kr. 50.000,- og visning som åpningsfilm ved festivalen i juni 2007. Historien handler om en eldre kvinne som for første gang får muligheten til å velge kjærligheten.


3. Utviklingsstøtte dokumentarfilmen
Diyarbekir mitt hjem
Sydvest Film ved Geir Netland

Totalbudsjett: 112.079,-
Tildelt: kr. 50.000,-

Ciwan Haco har levd et fredelig og anonymt liv i Stavanger og Gävle i Sverige, der han nå bor sammen med sin islandske kone og barn. De færreste vet at han er en svært berømt musiker og folkehelt i hjemlandet Kurdistan. Han har vært et symbol for et undertrykt folkeslag gjennom flere tiår.


4. Produksjonsstøtte kortfilm
The Fable of the Leaf
Ahmen Productions ved Arild Mehn-Andersen

Totalbudsjett: 528.500,-
Tildelt: kr. 30.000,-

Et løvblad på ett gammelt tre svaier værbitt gjennom årets sesonger og funderer over livets evige kretsløp og den uunngåelige døden.


5. Produksjonsstøtte dokumentarfilm
Nigerfloden med livet som innsats
Ahmen Productions ved Arild Mehn-Andersen

Totalbudsjett: 1.017.052,-
Tildelt: kr. 120.000,-

National Geographic har utgitt boken The cruelest journey om ferden - og oppsummerer sin versjon av reisen nedover Nigerfloden i Vest Afrika. Nå har den norske eventyrer Helge Hjelland tatt utfordringen og gjennomført sin versjon med gummibåt.


6. Produksjonsstøtte dokumentar
Draumen om Fusa
Piraya Film AS ved Stian Indrevoll

Totalbudsjett: 678.899,-
Tildelt: kr. 35.000,-

Hva skjer når en lokal ung mann innsetter seg selv til konge over hjembygda og går så seriøst inn i prosjektet at han bruker alle sine oppsparte midler til innkjøp av kongelige remedier? Sånn blir det bråk av i et lite bygdesamfunn i dette tilfellet Fusa.


7. Utviklingsstøtte dokumentarfilmen
Dødsmarkene i Karelen
VPB Media AS ved Vidar Trellevik

Totalbudsjett: 203.376,-
Tildelt: kr. 80.000,-

25. juni 1944 skjedde det største enkeltstående norske krigstapet på land under hele 2.verdenskrig. Mer enn 140 norske soldater i tysk tjeneste ble drept. Åstedet lå i den utilgjengelige bjørkeskogen 12-13 mil øst for den finske byen Kuusamo, mellom Bottenviken og Kvitsjøen, på sørsiden av Kolahalvøya. Levningene av hundre norske frontkjempere ligger fremdeles på slagmarken i Karelen. Pårørende ønsker disse identifisert og brakt hjem. Håpet er i finne DNA spor i beinrestene, etter 63 år.


8. Produksjonsstøtte kortfilm
5 Grøss (pakke med 5 kortfilmer)
Alligator Reklamefilm as ved Maria Ekerhovd
Gavemidler fra Sparebanken Vest

Totalbudsjett: kr. 4 532 432
Tildelt: kr. 100.000,-

Fem korte grøss fra vest. Med en region fylt av tungt regn, kristen pietisme og lidenskap i mange variasjoner ligger grøsset nær opptil vestlandskulturen, og Allogator film har samlet et knippe fremadstormende regissører fra regionen til dette prosjektet. Regi ved Therese Jacobsen, Marius Soma, Bobbie Peers, Pål Jackman og Susanne Falkum Løvik.

 

Tildelinger mars 2007

Vestnorsk Filmsenter har bevilget tilskudd til to dokumentarer og seks kortfilmprosjekt. Prosjektet "Vitenskapelig Poesi" inneholder seks kortfilmer.

1. Produksjonsstøtte dokumentarfilm
"Min duett med Dolly"
Produsent: Vik og Våg ved Olga Gøril Vik & Elin Våg
Regi: Olga Gøril Vik

Olga Gøril Vik og Elin Våg har reist med Bergensartisten Heidi Marie Vestrheim til Nashville, USA. Utgitt som journalist klarer artisten å komme seg inn på pressevisning i Dollywood, og tilslutt får hun endelig møte sitt store idol Dolly Parton. Like før avreise blir det annonsert at Dolly Parton kommer til Norge 9. mars 2007, da får Heidi en ny drøm. Hva hvis hun får være oppvarming for Dolly på Bergens-konserten og enda bedre kanskje til og med synge duett med sitt store idol?

Prosjektet appellerer til unge mennesker som er opptatt av musikk og idoler. Heidi Marie er original og frigjort med sine helt egne idoler som skaper et motstykke til popkultur og masseproduksjon. Hennes entusiasme smitter direkte av på skjermen. Det er en forutsetning for produksjonsstøtten at det blir en duett med Dolly i Bergen.

Tilskudd: 30 000,-
Totalbudsjett: 382 770,-

2. Produksjonsstøtte kortfilm
"Vitenskapelig Poesi"
Produsent: Piraya Film ved Bjarte Mørner Tveit
Regi: Kurt Johannessen
Co-regissør: Bjarte Mørner Tveit
Foto: Anne Dorthe Kalve

Kurt Johannessen er en lokal anerkjent kunstner som har arbeidet i snart 20 år med performance, poesi, billedkunst og installasjoner. Hans fantasi synes utømmelig når det gjelder å produsere nye og slående situasjoner og bilder, likevel beholder han kontinuiteten og sammenhengen i det han skaper.

Kurt Johannessen og Bjarte Mørner Tveit skal ha regi på 6 nye eksperimentelle kortfilmer som kan beskrives noe midt mellom kort fiksjonsfilm, kreativ dokumentarfilm, performance og billedkunst. Filmene kretser rundt tema "liv" og har titlene "Uten Pust", "Andre Samtale", "Auge", "Lys fra Munn", "Samtale ved Vann og "Ferd".

Filmene skal også vises og brukes på Kurt Johannessen sin separatutstilling på Bergen Kunstmuseum fra mai til september og på Kunstnernes Hus fra oktober til desember 2007. I tillegg skal filmene vises i ulike fora som forfilm på kino, festivaler og fjernsyn. I 2005 produserte samme teamet to kortfilmer som har blitt vist på ulike festivaler og fjernsynskanalen Skandinavia har blant annet kjøpt de nordiske rettighetene.

Tilskudd: 80 000,-
Totalbudsjett: 431 664,-

3. Produksjonsstøtte dokumentarfilm
"Gunnar Goes God"
Produsent: Filmkollektivet as ved Elin Sander
Regi og manus: Gunnar Hall Jensen
Foto: Zulfikar Fahmy
Klipp: Erlend Haarr Eriksson

Gunnar Hall Jensen har tidligere vist seg som en regissør med en svært personlig stemme i tillegg til høy faglig kompetanse. Kinodokumentaren "Gunnar goes comfortable" fikk mye oppmerksomhet og nå følges denne opp med en ny kinodokumentar, "Gunnar goes God", som også tar utgangspunkt i den personlige opplevelsen. Hensikten er å kunne si noe universelt om fenomener som opptar svært mange mennesker. Den religiøse opplevelsen og behovet for noe større enn en selv er filmens hovedtema og dette utforskes fra et koptisk kloster i ørkenen utenfor Kairo.

NRK har allerede kjøpt visningsrett til filmen.

Tilskudd: 350 000,-
Totalbudsjett: 3 142 000

I tillegg er det bevilget følgende:

Etterarbeidsstøtte
" Roadmovie"
Zarepta Film AS ved S. Aksnes og N.P. Hærem

Road Movie er en av de fire norske kortfilmene som er tatt ut til kortfilmfestivalen i Clermont-Ferrand. Tilskuddet går til engelsktekstede kopier.

Tilskudd: kr. 5.000,-

 

Tildelinger januar 2007

Tilskuddet har gått til fem dokumentarer, seks kortfilmprosjekt og to serier - langfilmmidler. (Prosjektet "5 Grøss" inneholder fem kortfilmer). Prosjektet "Drømmer og Fritid" defineres som dokumentar og består av fem 10 minutters episoders dokumentarfilm-serie.

1. Produksjonsstøtte dokumentarfilm

"Filmklubbben"
Søker: Meyer Film ved Eirik Meyer Amundsen (mobil: 93092292)
Tilskudd: kr.130.000,-
Totalbudsjett: 585.000,-

Filmklubben er en dokumentarfilm der 4 jenter i alderen 10 til 11 år gjennom to år har lært å lage sine egne filmer. Dokumentaren skal gi et unikt møte med unge jenter som lager sine egne filmer og viser at de er fremtidens digitale filmskapere. De to halvtimes dokumentarene skal vises på TV 2. Prosjektet har også til formål å kunne oppmuntre andre barn og unge til å lage film, og er lovet distribusjon gjennom den Kulturelle Skolesekken.


2. Prosjektutvikling dokumentarfilm
"Norge blir til"
KJP-Freelance ved Karl Johan Paulsen (mobil: 47232938)
Tilskudd: kr. 35.000,-
Totalbudsjett: 610.000,-

I 2004 får stedet Avaldsnes, sammen med Eidsvoll, anerkjennelse og status som 1000 års sted. Den strategiske beliggenheten ved Karmsundet sies å være hovedårsaken til at Avaldsnes var et maktsenter i 3000 år. Dokumentaren vil belyse Avaldsnes - Europas glemte maktsenter, i historiske epoker - fra bronsealderen til middelalder som samsvarer med utviklingen og endring av makt ute i Europa.


3. Prosjektutvikling dokumentarfilmserie
"Drømmer og fritid" ved Gunnbjørg Haga/Linda Hellevik SEMAFOR FILM (mobil: 47287880/95906842)
Tilskudd: kr. 50.000,-
Totalbudsjett: 175. 000,-

Dokumentarserien på fem episoder, hver på ti minutt, skal handle om barn som deltar i fritidsaktiviteter og drømmenes deres. Barna har ulik bakgrunn, ulike interesser og ulike mål. De har en ting felles - de ønsker å delta, få til ting, mestre - og de drømmer. Og dette skal løses ved å følge en liten forsamling av barn - tett med kamera søkes de autentiske øyeblikkene hvor spontane reaksjoner, drømmer og glede kommer til uttrykk. Semafor Film er et nystartet selskap som er etablert i Bergen med støtte fra Innovasjon Norge, og selskapet har som mål å produsere dokumentarfilm for barn og unge. TV 2 har vist interesse for prosjektet.


4. Produksjonsstøtte kortfilm
"5 Grøss fra Vestlandet"
Alligatorfarm ved Maria Ekerhovd (mobil: 95188118)
Tilskudd: kr. 800.000,-
Totalbudsjett: 3.400.000,-

Med en region fylt av tungt regn, kristen pietisme og lidenskap i mange variasjoner, ligger grøsset nært opp til vestlandskulturen. De fem grøssene kan vises både i sammenheng og hver for seg. Det er knyttet fem svært talentfulle og prisvinnende regissører til prosjektet. Regi er: Pål Jackman "Du skal få en dag i morgen", Bobbie Peers "Siste Natt", Marius Soma "Perfekt", Therese Jacobsen "Søstre", Susanne Falkum Løvik "Under kniven". I tillegg brukes andre stabsfunksjoner fra Vestlandet som foto, produksjonsdesign, skuespillere, produksjonsledere etc.

Prosjektet har mottatt kr.1.300.000,- fra Fuzz (co-produksjonsinvestering), kr. 500.000,- fra Filmkraft Rogaland (co-produksjonsinvestering).

Det er planlagt en bred og ny distribusjonsform for filmene. Det arbeides for å ha premiere på Kortfilmfestivalen i juni 2007. Videre er det inngått en tv-avtale med TV 2 om visning.


5. Prosjektutvikling dokumentarfilm
Dokumentar om kjønnslemlestelse ved Linda May Kallestein (mobil: 99626996)
Tilskudd: kr. 50.000,-
Totalbudsjett: 354.970,-

Dokumentarfilmen har som hovedformål å belyse en meget skadelig og dessverre svært utbredt praksis i Norge og Europa, så vel som i Afrika: kjønnslemlestelse av små barn. Human Rights Service mener å ha belegg for at 3.500 små og unge jenter i Norge er i høyrisikogruppen som potensielle ofre for dette overgrepet, men kanskje så mange som 9.000 er i faresonen. Det er dette dagspressen har hatt fokus på. Tilnærmingen til dette prosjektet har som mål å skape forståelse for hva dette er og bygge ned mytene om hva det ikke er.

6. Produksjonsstøtte, kort
"Guds tre ansikter" (arbeidstittel)
ved Enkeltmannsforetaket Ole M. Vevle v/ Ingvild Hellesøy (mobil: 90132263)
Tilskudd: kr. 230.000,-
Totalbudsjett: 840.534,-

"Den endelige filmatiseringen av Bibelen og den første filmatiseringen av Koranen".
Prosjektet skal i en veldig konkret forstand filmatisere Bibelen og Koranen, hver for seg, side for side. Ved hjelp av animasjonsteknikk skal hver dobbeltside avfotograferes, fra bøkenes første side frem til siste side. Total lengde på filmene blir ca 4 minutter. Filmen består av en hebraisk utgave av den jødiske bibelen (Tanach), en norsk utgave av det kristne nye Testamentet og en arabisk utgave av Koranen.
Regissøren beskriver prosjektet som en utforskning av det visuelle aspektet til religiøse skrifter. Gjennom å oppløse tekstens mening ønsker han å flytte fokus vekk fra skriftens bokstavelige mening og i stedet rette det mot skriftens symbolske (immatrielle, eller om man vil; spirituelle) betydning.

Prosjektet har fotograf Morten Skallerud ("Året gjennom Børfjord") med seg. Kortfilmen ønskes presentert på kortfilmfestivalen i Grimstad.

LANGFILMMIDLER
(BERGEN KOMMUNE næring)

1. Prosjektutvikling TV serie
"Klar til Strid"
Alligator Film ved Bjørn Arne Odden (mobil: 93067530)
Tilskudd: 20.000,-

Alle gutter og menn, samt alle jenter fra høsten 2006, som er eller har passert 18 år, har opplevd å få innkallelse til sesjon dumpet i postkassen. Dette er en TV-serie om tilstanden på Verneverket, og historien om deres hverdag på Vernepliktsverket. Serien tegner seg som et drama/humor-serie av moderne format.

2. Prosjektutvikling dokumentarfilmserie
"Døden"
Flimmer Film ved Lars Løge og Johnny Holmvåg (mobil: 41514180/97689881)
Tilskudd: kr. 100.000,-
Totalbudsjett: 769.683,-

Serien Døden er inspirert av Eirik Newths barne- og ungdomsbok: "Hvorfor dør vi?". Døden er noe av det mest naturlige i våre liv. Det er dette filmskaperne ønsker å fortelle, i et respektfullt-, samtidig tankevekkende perspektiv på de handlingsmønstrene og forklaringsformer mennesket skaper i møte med døden. NRK er inne med kr. 75.000,- på finansieringssiden. Eirik Newth skal være med å bidra i den videre prosessen. Målet er å lage en serie på NRK om døden på fem á 5 times programmer.

ANNET

1. Utgivelse av DVD
"Sniffer"
DreamFactory ved Maria Ekerhovd
Tilskudd: kr. 15.000,-

Sniffer er Norges første Gullpalmevinner. Det søker om 15.000 til utgivelse av Sniffer på dvd.


2. Etterarbeidsstøtte: Filmkopi og digibeta
" Roadmovie"
Zarepta Film AS ved Siv Aksnes og Niels Peter Hærem
Tilskudd: kr. 25.000,-

Bergensselskapet Zarepta Film har stått bak en rekke fine kortfilmer siden starten i 1997. Med lun humor utforsker «Road Movie» den tynne grensen mellom fantasi og virkelighet. To filmfolk (Endre Hellestveit og Bjarte Hjelmeland) sitter og drodler på ideen til en såkalt road movie, mens scenene de diskuterer dukker opp på lerretet. Her møter man Agnes Kittelsen som en ensom butikkansatt som drømmer om å møte den rette.

3. Tilskudd til gjennomføring av festivalen
Den Norske Dokumentarfilmfestivalen 2007 ved Pernille Dvergedal
Tilskudd: kr.15.000,-
(bransjeutviklende tiltak)

Den norske Dokumentarfilmfestivalen 2007 avvikles i april 2007.

 

Tildelinger november 2006

Tildelt med midlene fra Sparebanken Vest

Produksjonsstøtte kortfilm
"Spandexman"
Alligator Film v/ ved Maria Ekerhovd
Regi Bobbie Peers
Sum: 50.000,-

 

Tildelinger oktober 2006

Kort - og dokumentarfilm

Produksjonsstøtte dokumentar:

"Konsert for tre hester i to akter"
Øy-Film ved Øyvind Sandberg
Sum: 60.000,-

Produksjonsstøtte kortfilm:

"Spandexman"
Alligator Film ved Maria Ekerhovd
Regi Bobbie Peers
Sum: 145.000,-

Produksjonsstøtte til etterarbeid og oppblåsning til 35mm:

"Mann Kvinne Kaffe"
Filmkollektivet ved Elin Sander
Regi Carl E. Johannessen
Sum: 100.000,-

Produksjonsstøtte til kortfilm:

"Canis Lux"
Leader Films ved David Leader
Sum: 50.000,-

Produksjonsstøtte til kortfilm:

"Den gamle mannen"
Titan Film ved Hans Petter Kvaal
Regi Gustav Kvaal
Sum: 50.000,-

Prosjektutvikling til dokumentar:

"Mannen som kunne 75 språk - en kjærlighets historie"
Embla Film ved Anne Magnussen
Sum: 75.000,-

Prosjektutvikling til dokumentar:

"Kensingtonsteinen"
Gaia Studio ved Rune Vindenes
Regi: Hans Otto Nicolayssen
Sum: 75.000,-

Sparebanken Vest-midler

Utviklingsstøtte til spillefilm:

"Stålgangen"
Alligatorfilm ved Bjørn Arne Odden
Regi Kristoffer Joner
Manus Lasse Johanessen
Sum: 100.000,-

Tildelinger oktober 2006

• Utviklingsstøtte kortfilm
"Pesus"
Sydvest Film ved Geir Netland
Regi Nils Sandvik
Manus Nick Hegreberg
Tildelt sum 40.000,-

• Produksjonsstøtte kortfilm
"Spandexman"
Alligator Film ved Maria Ekerhovd
Regi Bobbie Peers
Tildelt sum: 100.000,-

• Oppblåsning til 35mm kopi
"Sniffer"
Dreamfactory / Maria Ekerhovd
Regi: Bobbie Peers
Tildelt sum: 10.000,-

• Produksjonsstøtte til pilot kortfilm
"Katshu"
Fram Film ved Grim Berge
Tildelt sum: 75.000,-

• Produksjonsstøtte til etterarbeid og oppblåsning til 35mm
"Mann Kvinne Kaffe"
Filmkollektivet
Regi Carl E. Johannessen
Prod Elin Sander
Tildelt sum: 100.000,-

• Produksjonsstøtte til pilot av kortfilm
"Coconut Island"
Bergen Animasjon
Regi Bjørn Bugge
Tildelt sum: 40.000,-

• Produksjonsstøtte kortfilm / musikkvideo
"Dans til musikken"
Alligator Farm ved Njål Lambrecht
Tildelt sum: 50.000,-

• Etterarbeidsstøtte til kortfilm
"Ribozyme"
Synopsis Film ved Eirik Heldal
Regi Marius Soma
Tildelt sum: 10.000,-

• Prosjektutvikling og pilot til dokumentar
"Bibbi Valenza"
Flimmer Film Ved Christer Fasmer
Tildelt sum: 75.000,-

• Produksjonsstøtte til kortfilm
"Canis Lux"
Leader Films ved David Leader
Tildelt sum: 50.000,-

• Produksjonsstøtte til kortfilm
"Den gamle mannen"
Titan Film ved Hans Petter Kvaal
Regi Gustav Kvaal
Tildelt sum: 50.000,-

• Etterarbeidsstøtte til dokumentar
"Draumen om Fusa"
Piraya Film ved Stian Indrevoll
Regi Berit Rødstøl
Tildelt sum: 25.000,-

• .Produksjonsstøtte til dokumentar
"Heksene"
Inter Film ved Piotr Kuzinski
Tildelt sum: 50.000,-

Langfilm manusstøtte - med midler fra Bergen Kommune og Sparebanken Vest

• Utviklingsstøtte spillefilm
"X-ray" består av "Sonen", "Vekten av vann" og "Nål"
Gunnar Vikene
Regi - manus Gunnar Vikene
Tildelt sum: 150.000,- av tildelingen fra Bergen Kommunes næringsfond

• Utviklingsstøtte spillefilm
"Lepra"
Nordisk Film ved Aage Åberge
Regi - manus Pål Øie
Manus Ine Urheim
Tildelt: 150.000,- av filmidlene bevilget av Sparebanken Vest

Utviklingstøtte animasjonsserie for barn.
"Anton"
Flemminghill Film ved Flemming Christensen
Tildelt sum: 30.000 av filmidlene bevilget av Sparebanken Vest