August

Prosjekter tildelt støtte til kort- og dokumentarfilm

Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Beffen"
Tildelt: 75 000,-
Kontaktperson: Embla Film v/ Anne Magnussen

Filmen:
Dette er en lokal, men likevel allmenn historie om en ung kvinne som plutselig ble eier av en liten antikvarisk ferge. Hun hadde arvet farens "skatt". Den lille fergen "Beffen" var farens livsverk. Nå er den Lindas utfordring. Fergen har kun tillatelse til å frakte 15 passasjerer, så inntjeningen er liten og båten trenger mye og kostbart vedlikehold.
Et konkurrerende fergeselskap holder kortene tett til brystet, men har søkt om å få bruke hennes fergekai. Hvilke planer har de egentlig? Vil Linda mestre oppgaven som kombinerer reder, kaptein, styrmann, billettør og markedsfører?
Hun får mye hjelp av gamle venner av faren, som stiller opp for henne så mye de kan. Men er det nok til å klare denne utfordringen?

Nøkkelpersoner:
Manus, regi og foto er ved Anne Magnussen

Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Men nå er vi her"
Tildelt: 75 000,-
Kontaktperson: Agitator AS v/ Elin Sander

Filmen:
Den flerkulturelle trimgruppen "Godt helse, godt liv" holder til i Bergen og er ledet av den nå 75år gamle sprekingen Ruth Alværn. Kvinnene i denne gruppen er trippelt usynlige for samfunnet, de er eldre, de er kvinner og de er innvandrere. Mange av deltakerne har en dramatisk fortid, de fleste har flyktet fra krig, politisk forfølgelse eller dyp nød i hjemlandet. I dette fellesskapet har de fokus på nåtiden. Her er de sammen og alle de kulturelle, sosiale og religiøse ulikhetene blir visket ut en time i uken.
Regissøren har fulgt gruppen i flere år allerede, og er nå klar for å gå målrettet inn i en utviklingsfase hvor hun skal velge ut emner og karakterer hun ønsker å følge tettere.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er ved Olaug Spissøy Kyvik
Produsent er Elin Sander

Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Indian women"
Tildelt: kr.100 000,-
Kontaktperson: Piraya Film v/Torstein Grude

Filmen:
Indian women undersøker livene til en gruppe indiske kvinner som har samlet seg om en karismatisk leder. Kvinnene arbeider for likestilling og bedre forhold for de fattige.
Regissøren skal følge dem over lengre tid og studere deres kamp for et bedre liv.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er ved Evie Sand
Foto er ved John Eriksson
Produsent er Torstein Grude

Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Torsdagsdansen"
Tildelt: kr. 50 000,-
Kontaktperson: Iris Film v/Aili Maanum Hansen

Filmen:
"Torsdagsdansen" er en film om å danse med sin store kjærlighet eller å søke etter en ny. Den handler like mye om framtidsdrømmer som den handler om tiden som var. Det er en film om å være gammel og ha et bankende hjerte.
Filmen finner sted på eldresenteret Kongensenteret i Kristiansand, hvor vi møter et utvalg av beboere som alle er ivrige deltakere på Torsdagsdansen.
Regissøren ønsker å følge livene deres over en lang periode for å bli kjent med gode hovedrolleinnehavere. Hun ønsker også å sette fokus på at livet ikke er over når man flytter inn på et eldresenter og at følelser fremdeles banker i gamle hjerter.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er ved Kari Klyve Gulbrandsen og Anne Siri Nørstebø Walker
Produsent er Aili Maanum Hansen

Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Menneske og Maskin" (arbeidstittel)
Tildelt: 75 000,-
Kontaktperson: Aldeles as v/Turid Rogne

Filmen:
Denne filmen er en fabulerende undersøkelse av kjærlighetsforholdet mellom menneske og maskin slik det kommer til uttrykk blant utøverne av elektronisk musikk i Bergen. I tett samarbeid med de medvirkende musikerne vil filmskaperen skape en unik og særegen film og musikkopplevelse.
Trass i at mange av dem har hatt internasjonal suksess, er det elektroniske musikkmiljøet i Bergen aldri før blitt portrettert, og i dette eksperimentelle portrettet vil vi bli kjent med menneskene og deres forhold til maskinene bak musikken.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er ved Turid Rogne
Produsent er Elisabeth Kleppe, Aldeles AS

Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Bergen Brenner"
Tildelt: 75 000,-
Kontaktperson: Agitator as v/Elin Sander

Filmen:
Dette er filmen om hvordan pønken ble tatt i mot i Bergen og var med på å utvikle og prege det musikalske miljøet på Vestlandet. Pønken her hadde en kort men eksplosiv levetid på begynnelsen av 80 tallet og arven kan ses på flere områder selv 30 år senere.
Filmen vil se nærmere på hvem de involverte var, hvorfor de ble "pønkere" og hvordan de har det med dette i dag. Ved å trekke inn nåtiden i filmen vil det også være et mål å undersøke hvilken relevans pønken har for dagens sosiale og kulturelle uttrykk hos unge og eldre.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er ved Ole Egil Størkson
Produsent er Elin Sander

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Fartein Valen"
Tildelt: kr. 180 000,-
Kontaktperson: Mediacircus v/ Jo Torgersen og Eldar Nakken

Filmen:
Historien om Fartein Valen er historien om den spede, beskjedne pietisten som nærmest mot sin egen vilje ble Norges fremste og mest urokkelige banebryter for modernistisk musikk.
I dag er Valen svært anerkjent blant musikere, komponister og musikkvitere, man i sin tid var han offer for ondskapsfull kritikk og ryktespredning som grenset mot personforfølgelse.
I filmen følger vi Fartein fra oppveksten i Stavanger og Madagaskar, til han begraves i Valevåg i 1952. På veien bryter han studiene og satser på kunsten, vi blir med han til Berlin der han oppdager den moderne musikken og opplever første verdenskrig. Deretter følger vi ham tilbake til Norge hvor debatten raser om musikken hans, ryktene går om hans mystiske personlighet og hvor han etter mye slit til slutt får den anerkjennelsen han fortjener.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er ved Karl Johan Paulsen
Foto er ved Knut Ås
Produsenter er Jo Torgersen og Eldar Nakken

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Elequent Vandals"
Tildelt: kr. 180 000,-
Kontaktperson: SAFT Film v/David Leader

Filmen:
13 internasjonalt kjente "street artists"( som Nic Walker, Pøbel og Blek le Rat) er på besøk i Stavanger på NuArt Festival og maler byen!
Dette blir en av de få filmene som tilnærmer seg disse kunstnerne som nettopp kunstnere. Selv om de har eksistert på gaten i over 40 år har de fleste dokumentarer tatt for seg vandaliseringsaspektet og debatten rundt kunst i det offentlige rom. Denne dokumentaren ønsker å gå et skritt videre og anerkjenne deres talent som kunst.
Martin Hawkes har gjennom festivalen fått unik tilgang til 13 av de mest kjente gate kunstnerne i verden, hvor mange av dem aldri har stått frem offentlig. Han ønsker å fange deres teknikk, motivasjon og inspirasjonskilder.

Nøkkelpersoner:
Regi, manus og foto er ved Martin Hawkes
Produsent er David Leader

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Fortellinger om kjærlighet"
Tildelt: kr. 90 000,-
Kontaktperson: Flimmer Film v/Hanne Jones

Filmen:
I denne web dokumentaren vil eldre mennesker fortelle historier om kjærlighet. Uansett hvor mye vi snakker om kjærlighet blir vi aldri ferdige. Kjærligheten finnes i like mange former som livet selv. Alle har noe å si om kjærligheten. I filmen får vi høre ulike versjoner fra mennesker med lang livserfaring. Filmskaperne jobber tett med beboere ved St. Johanneshjemmet på Møhlenpris. Det er fortellerne som bestemmer hvilken historie vi skal få høre. Det er deres fortellinger og filmskaperne ønsker derfor at de skal være medbestemmende med hensyn til hvordan den formidles.
Hanne Jones og Eli Lea laget i fjor dokumentaren Mine dager som NRK kjøpte tv-rettighetene til.

Nøkkelpersoner:
Regi, manus og foto er ved Hanne Jones og Eli Lea
Produsent er Hanne Jones

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Helge krysser Sør Afrika"
Tildelt: 200 000,-
Kontaktperson: Amehn Production v/Arild Mehn Andersen

Filmen:
En dramatisert videodagbok gjennom VM-aktuelle Sør Afrika i en oppblåsbar kano.

Høyt oppe i Drakensberg fjellene springer Sør-Afrikas lengste elv, den mektige Orange River ut mot ørkenen og Atlanterhavet i vest. Mot øst kaster Tugella elven seg ned verdens nest høyeste fossefall mot tropene og Det Indiske hav.
Det er disse elvene som eventyrer Helge Hjelland skal forsere i sin neste ekspedisjon for tv. Elvene renner også gjennom et tverrsnitt av Sør-Afrikas kontrastfylte kultur og historie. Her er Helge vår guide gjennom det lutfattige Lesotho hvor mange har bosatt seg etter å ha blitt ført på flukt fra hvite grunneiere, for deretter å møte den hvite boerbastionen i Orania der ingen svarte har adgang. Arven fra Apartheid vil kaste sine skygger over hele turen.

Nøkkelpersoner:
Regi er ved Lisa Marie Gamlem
Foto er ved Helge Hjelland
Produsent og manusforfatter er Arild Mehn Andersen
Musikk er ved Eugene Guribye
Grafikk er ved Joel Toledo og Daniel Moreno

Prosjektutvikling novellefilm:
"Borte Vekk"
Tildelt: kr. 75 000,-
Kontaktperson: Sydvest Film v/Geir Netland
Filmen:
"Borte Vekk" handler om sorg og savn blant ungdommer, og hvordan det går an å bruke smerten til å komme videre i eget liv. Manuset skal utvikles videre for å komme nær prosessen og utviklingen til de to hovedkarakterene.
Vigdis Nielsen har til nå laget tre kortfilmer for barn og ungdom og jobber målrettet med en spillefilm for barn og unge. Hennes filmer kretser ofte rundt områdene smerte og kjærlighet i ung alder.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er ved Vigdis Nielsen
Foto er ved Tore Vollan
Produsent er Geir Netland

Fremdrift:
Manus og forprosjekt skal være ferdig til opptak sommer 2010.

Produksjonsstøtte kortfilm:
"Støv på stiften"
Tildelt: 250 000,-
Kontaktperson: Lassofilm v/Hans Lukas Hansen

Filmen:
Filmen bygger videre på "Janus" som vant Amanda for beste kortfilm i 2007 og prisen for beste manus under Kortfilmfestivalen i Grimstad samme år.
Janus i "Støv på stiften" har opparbeidet seg en stor platesamling. Vi møter han hjemme, hvor han spiller vinyl på sin gamle platespiller og deler villig vekk historiene bak de gamle platene. Animasjonsstilen vil bli den samme som på forrige film.
Lassofilm er nystartet i Volda og satser på lokale talenter innenfor animasjon.

Nøkkelpersoner:
Regi, manus og klipp er ved Linda Fagerli Sæthren
Manus Siri Røhr-Staff
Animatører er Linda Fagerli Sæthren, Tuva Synnevåg og Svanhild Utne
Foto er ved John Einar Larsen
Produsent er Hans Lukas Hansen, Linda Fagerli Sæthren er medprodusent.

Fremdrift:
Filmen skal spilles inn høst og vinter 2009. Det forventes ferdig grovklipp i mars 2010 og ferdig film i juni 2010.

Juni

 

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Wenche"

Mediacircus as ved Jo Torgersen og Eldar Nakken
Tildelt 50 000

Roar Christiansen er fotograf i Bergens Tidende og har fulgt aids-syke og sprøytenarkomane Wenche de 15 siste årene av livet hennes. I perioden fra 1989 til 2004 har han tatt flere hundre bilder av henne og for ett av dem vant han portrettklassen i den prestisjetunge konkurransen 'Picture of the Year'. De fire siste årene av Wenches liv filmet og intervjuet han henne også jevnlig. På grunnlag av dette unike materialet ønsker vi å la Wenche få fortelle historien sin om et ødelagt liv som skal leves på en verdig måte.

Nøkkelpersoner:
Regi og klipp Sverre Galgum
Opphavsmann, fotograf og konsulent Roar Christiansen
Produsenter er Jo Torgersen og Eldar Nakken


Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Norsk Natur for Nordmenn"

Blaast Film as ved Sturla Pilskog
Tildelt 75 000

Wild X er et friluftsprosjekt under Antirasistisk Senter som har som formål å gi
minoritetsungdom i Oslo mestringsopplevelser og skape fellesskap gjennom forskjellige aktiviteter i den norske naturen. Senteret har en hytte i marka og arrangerer hver måned kano-, fiske-, jakt- og friluftsturer.

Tor Bach er leder for Wild X og har de seneste år hatt stor suksess som instruktør for jegerprøve kurset. Han kan mellom annet skryte av å ha vært instruktør for den første somaliske jenten som har tatt jegerprøven i Norge.
Da et nytt kull av gutter startet på jegerkurset i slutten av januar ble filmskaperne med. Gjennom kurset har de lært å handtere våpen og å skyte. Ikke minst har de gått gjennom hvilket dyr som er i den norske naturen. De har partert og spist ryper.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus Sturla Pilskog og Sidse Larsen
Produsenter er Stur la Pilskog


Prosjektutvikling kort animasjonsfilm:
"Vilde og Kreftmonsteret"

Genesis Film ved Solveig Arnesen
Tildelt 50 000

I "Vilde & Kreftmonsteret" overhører Vilde noen voksne på skolen si at "kreften har tatt livet av moren til Camilla" og dermed blir Vilde redd for "kreftmonsteret". Sammen med teddybjørnen Teddy legger Vilde ut på en fantasifull oppdagelsesreise delvis inn i kroppen for å finne ut hva kreftmonsteret egentlig er og hvordan hun, mamma, pappa og Teddy kan slippe unna.
Kreft er et viktig tema og et betydelig globalt helseproblem. Det innebærer at også mange barn blir berørt, i dagliglivet, men ikke minst gjennom massemedier. Mange barn er i stand til å lese avisoverskriften "1 av 4 dør av kreft" i fete typer på forsiden av en avis uten at de er i stand til å forstå hva dette egentlig betyr. «Vilde og kreftmonsteret» tar opp temaet på en spennende og lærerik måte og belyser mange av de spørsmålene som kan dukke opp hos barn når det gjelder kreft, ikke minst "hva med mamma og pappa?"

Nøkkelpersoner:
Regi Skjalg Molvær
Manus Solveig Arnesen
Produsenter er Solveig Arnesen
Foto Linn Karen Frøland
Digitalt arbeid Skjalg Molvær


Produksjons dokumentarfilm:
"Folk ved Fjorden"

Øy Film ved Øyvind Sandberg
Tildelt 200 000

Øyvind har selv bodd i Osterfjorden i over 50 år og vil lage en film om endringene stedet har opplevd fra hans barndom og frem til i dag. "Livsstil på hell" er et kjent tema fra hans filmer og denne skiller seg ikke fra det. Han vil oppsøke den siste lokale bonden, den lokale handelsmannen, den siste lokale fiskeren og den siste lokale hjortejegeren på 83 år. Alle disse karakterene står i fare for å forsvinne og Øyvind vil fange dem på film før det er for sent.

Øyvind: "Før jeg begynner å gå ned på andre siden av fjellet selv vil jeg få publikum til å trekke noen linjer og filosofere litt over utviklingen, menneskene og livsstilen som er på hell i Osterfjorden".

Nøkkelpersoner:
Regi, manus og produksjon Øyvind Sandberg
Produksjon Jorunn Botne
Foto Øyvind Sandberg
Klipp Eirik Steffansen

Bergen kommune langfilm / serie tildeling mai 2009

Utviklingsstøtte langfilm:
"Quite"

Kong Film ved Maria Ekerhovd
Tildelt 100 000,-

"Quite" er en svart, bisarr komedie om forfengelighetens forbannelse.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er ved Gunnar Vikene
Produsent er Maria Ekerhovd

Utviklingsstøtte langfilm:
"I Morgentåkedalen"

Yesbox Production ved Bendik Heggen Strønstad
Tildelt 65 000,-

"I Morgentåkedalen" er en barnebok av Jan Deberitz. Den ble for første gang utgitt av Fabritius forlag i 1981, så i Bokklubben i 1983 og i 2007 på Damm forlag. Aleksander Nordaas har fått opsjon på adapsjon av boken "I Morgentåkedalen" til spillefilmmanus. Det er ønskelig å videreføre det visuelle uttrykket som brukes i boken mot animasjon ved en eventuell produksjon. Filmen tar utgangspunkt i bokens handling og karakterer, samtidig som det vil måtte tillegges elementer og innhold for å strekke historien opp mot spillefilmlengde.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er ved Aleksander Nordaas
Produsenter er Bendik H. Strønstad
Co-produsent er Flimmer Film ved Lars Løge

Utviklingsstøtte serie:
"Døden"

Flimmer Film ved Lars Løge og Johnny Holmvåg
Tildelt 100 000,-

Døden er noe av det mest naturlige i våre liv. Filmskaperne ønsker å fortelle akkurat dette, i et respektfullt og samtidig tankevekkende perspektiv på de handlingsmønstre og forklaringsformer mennesket skaper i møte med døden.

Nøkkelpersoner:
Flimmer Film ved Lars Løge og Johnny Holmvåg
Manus og regi Eivind Tolås
Foto Christer Fasmer

Utviklingsstøtte serie barn:
"Birger Bilberger"

Nordisk Film ved Berit Steen
Tildelt 75 000,-

Serien om Birger Bilberger tar utgangspunkt i Christian Bråtebekkens bøker med og om - Birger Bilberger. Det er til nå utgitt tre bøker ved Aschehoug forlag. Birger bilberger bor i Bergen. Når han ikke er ute og berger biler, nyter han utsikten over livet på Bryggen. Men bak Birgers hus er det en mørk bakgate, hvor en mystisk skikkelse driver med skumle og rare ting. Ballettdanserinner blir delt i to, og søppelsekker flyr hit og dit. Så en dag ringer telefonen, og en dyster stemme ber Birger komme til parken. Dette blir starten på Birger bilbergers skumleste og rareste oppdrag.

Nøkkelpersoner:
Grafikk og CGI: BUG
Regi: Margert Bergheim
Produsent: Berit Steen


Sparebanken Vest langfilm / serie tildeling mai 2009

Utviklingsstøtte dokumentar serie:
"Norsk Arkitekturhistorie"

Pandora Film ved Morten Offerdal
Tildelt 120 000,-

Historien til et hus, er fortellingen om menneskene som har levd i det. Norsk arkitekturhistorie er fortellingen om nordmennenes liv. Arkitektur er kunst vi lever våre liv i.

Fortellingen om arkitekturens historie er en fortelling om menneskehetens utvikling. Om hvordan nye behov skaper nye løsninger. Før var det viktigste at taket var tett og veggene holdt kulden ute. Men gikk gården bra, kunne man utvide våningshuset. I dag bygger vi signalbygg i Bjørvika og Alexandria. Historien er lang fra den første bosetningen, den nasjonale oppvåkningen og byggingen av landet etter krigen, til en fremtid som foreløpig befinner seg som 3d-modeller på bærbare mac`er på arkitektkontorer. Våre hus i bygd og byer forteller historien om oss selv og våre nære.


Nøkkelpersoner:
Regi og manus Lars Petter Gallefoss og Geir Rommetveit
Produsent Morten Offerdal

Utviklingsstøtte langfilm:
"Revestreker"

BUG-REVESTREKER AS ved Thomas Berland og Eli Stangeland
Tildelt 120 000,-

Dette kommer til å bli den første stereoskopiske animasjonsfilmen i Norge. Pengene fra SPV skal brukes til å utvikle et fullstendig manus med mye humor for de aller minste.

Bjørn Rørviks bøker om Reven og den retthalete Grisen fører oss inn i et
lekent og absurd univers. De ønsker at filmen skal ta vare på denne stemningen. I filmen har de tatt elementer fra tre av bøkene og vevet dem sammen til en ny historie. Fortellingen blir en roadmovie der Reven, Grisungen og Kua må hjelpe to villfarne Snøffelhøns (store fugler med snøffler i stedet for nebb) tilbake til hjemmet deres, havet. Derved har vi en situasjon med rikelige muligheter for dramatikk.

Nøkkelpersoner:
Regi er ved Astrid Akra
Manus er ved Eli Stangeland, Astrid Akra og Elsa Kvamme
Produsenter er Thomas Berland og Eli Stangeland
Musikk: Gustav Lorentzen

Utviklingsstøtte fiksjons serie:
"Nasjonalparken"

Nasjonalparken AS / Neofilm ved Nils Asbjørn Nes og Aage Aaberge
Tildelt 110 000,-

"Nasjonalparken" er en hundre prosent norsk serie, utviklet av erfarne spillefilm- og
serieskapere som har ambisjon om ikke bare å gjøre dette til en spennende, morsom og engasjerende time foran skjermen, men også sette brennaktuelle natur-, miljø- og klimaspørsmål på dagsorden. I første omgang vil de her presentere en sesong på 8 episoder à 45-50 minutter. Hver episode har en avsluttende historie som vil fokusere på seriens grunnidé - klimautfordringer, vern, bruk og misbruk av vår natur, med hovedfokus på hva som skjer i landets kanskje vakreste nasjonalpark - Jostedalsbreen.

Nøkkelpersoner:
Manus er ved Arthur Johansen
Produsent er Aage Aaberge


Tildelinger mai 2009

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Europas Bakgård"

Corax Videoproduksjon ved Magne Helge Sleire
Innstilt 150 000,-

I Moldova møter vi Eva, Katalina, Olga og Veronica. De er fire kvinner med fire svært ulike skjebner. De er alle ved en skillevei i livet, og skal ta valg som vil påvirke deres hverdag i lang tid framover. Dette gjør de både sårbare og sterke. Ved å bli kjent med disse kvinnene, blir vi kjent med hverdagen i Europas fattigste land. Ved å se hva for valg de tar, påvirker deres samfunn og samtid, og få vite bakgrunnen for avgjørelsene, vil vi bli kjent med en nasjon som sliter med å komme ut av skyggen av Sovjet.

Dette skal ikke bli nok en trist dokumentar om et uheldig folk. Verden har sett fattigere, tørrere, kaldere, tristere. Mye tristere. Filmskaperen vil derimot se hvordan hverdagen er i en postsovjetisk stat, blant et stolt folkeslag som må lære å være seg selv igjen etter mange år i Sovjets klamme tak.

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er ved Ida Kleppe
Produsenter er Magne Helge Sleire


Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Mellom lefser og labber"

Flimmer Film ved Johnny Holmvåg
Innstilt 70 000,-

De sliter med rekrutteringen, men har ikke tenkt å gi seg - ikke så lenge de kan bake lefser eller strikke labber. Ideen er å følge tre kvinneforeninger på tre ulike steder langs norskekysten, og bli med inn i et tilvære mellom sosialt samvær og samfunnsengasjement. De har ikke bare strikket og sladret, alle de hundretusen av kvinnene som har vært aktive i foreningslivet. De har også engasjert seg politisk, kjempet for stemmerett, vært med og bygd opp den norske velferdsstaten og samlet inn enorme pengesummer til sosiale og humanitære føremål.

Kvinneforeningene har i godt over 100 år væt en sentral del av norsk bygdekultur, men nå er de altså kanskje i ferd med å forsvinne. Å dokumentere de før de blir borte, er både viktig og aktuelt i kulturminneåret 2009.

Nøkkelpersoner:
Hovedregi og manus er ved Malin Kjellstadli Korsnes
Co - regi er ved Hanne Jones og Marianne Lovise Strand
Produsenter er Johnny Holmvåg
Konsulent er Eivind Tolås


Tildelinger mars 2009

Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"Bjørnen sover"
Agitator Film ved Elin Sander
Tildelt 250 000

Denne dokumentarfilmen ønsker å vise de skjulte sider ved møtet mellom Islam og vesten, sider som er kjent i den muslimske og arabiske verden. Filmen vil framstå både som en avsløring av udemokratiske krefter, og en hyllest til kunst og kulturelle forskjeller.

Regi er ved Per Christian Magnus
Manus er ved Walid al-Kubaisi og Per Christian Magnus
Produsenter er Elin Sander
Fotograf er Robert Reinlund
Konsulent er Guro Giske

Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Buenos Aires, Sangre Mia"
Gerilja Stil Production ved Iselin Åsedotter Strønen
Tildelt: 80 000

Dokumentarfilmen Buenos Aires, Sangre Mia er en film om Alberto Sanchez, som for 30 år siden rømte fra militærdiktaturet i Argentina og bosatte seg i Norge, der han arbeidet som hjertekirurg. Alberto og hans kone Silvia hadde vært politisk aktive. De ble kidnappet av militærjuntaens menn, tatt til hemmelige fangeleire, og torturert. Silvia var gravid da hun ble kidnappet. Etter tre måneder i fangenskap fødte hun en datter. Etter fødselen drepte de Sylvia. Datteren, som fikk navnet Maria, ble satt bort til besteforeldrene.

Regi og manus Hildegunn Wærness og Iselin Åsedotter Strønen
Manuskonsulent Aksel Fuggeli
Foto Hildegunn Wærness
Klipp Carl E. Johannessen og Hildegunn Wærness
Produsent Iselin Åsedotter Strønen
Produksjonskonsulenter Erlend Harr Eriksen og Carl E. Johannessen


Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Georgian Cross"
Piraya Film ved Torstein Grude
Tildelt: 80 000

Piraya Film har de siste årene arbeidet målrettet for å belyse menneskerettighets situasjonen i totalitære og autoritære land som Nord-Korea, Hviterussland og Kina (Xinjiang). Sommeren 2008 var Piraya vitne til opptrapping til konflikt i Sør-Ossetia og Georgia. Piraya var i Georgia og filmet før krigen brøt ut i august og har sikret svært sterke vitnesbyrd og verdifull dokumentasjon på krigens forløp. Materialet Piraya har så langt er et unikt utsnitt av denne krigen og sier mye om dagens Russland og det geopolitiske spillet. Filmen skal i tillegg til dette gi et grundigere bilde av hva som har skjedd i regionen opp gjennom tidene.

Regi og manus Andrei Nekrasov og Olga Konskaya
Produsent Torstein Grude
Co produsent Dreamscanner Olga Konskaya
Klipp Erik Andersson, Olga Konskaya og Andrei Nekrasov


Produksjonsstøtte dokumentar:
"Diyarbekir"
Sydvest Film ved Geir Netland
Tildelt: 90 000

Zaradasht Ahmed er en ung talentfull dokumentarfilmskaper som ble uteksaminert fra Film- og Fjernsynsutdanningen ved Universitetet i Stavanger i 2006. Gjennom prosjektet "Diyarbekir - Mitt Hjem", gjør Zaradasht oss kjent med den kurdiske musikeren og det politiske ikonet Ciwan Haco. Haco har bodd 27 år i Europa, blant annet i Stavanger. Nå lever han med sin islandske kone og to døtre i småbyen Gävle i Sverige. Han inviteres til hjembyen etter 25 år i eksil - nærmere en million håpefulle tilhørere vekker en drøm hos Ciwan.

Regi og manus er ved Zaradasht Ahmed
Foto Bo B. Randulff og Thomas Alf Larsen
Klipp Gary Cranner Dahle
Produsent Geir Netland


Produksjonsstøtte kortfilm:
"Det kommer snø"
Alligator ved Trude Refsahl
Tildelt: 170 000,-

Filmen kretser rundt forholdet mellom to brødre, hvor lillebror konstant er ute etter storebrors bekreftelse. De havner i en dramatisk situasjon, hvor lillebror ikke bare redder dagen en, men to ganger. Brødrene overlever den farlige situasjonen, styrker båndet mellom seg og har en hemmelighet for livet.

Produsent: Trude Refsahl
Regissør og manus: Morten Evelid
Fotograf og klipp: Sjur Aarthun


Produksjonsstøtte kortfilm:
"Bilete av ein lyd"
Alligator ved Trude Refsahl
Tildelt: 150 000

Dette er en film om en eksentrisk mann som leter etter lyden av snø som daler og lander. Han leter hele livet sitt med tilhørende mer og mer moderne utstyr. Tilsutt lykkes han og han faller død om. Hva var det han hørte? Filmen er lydløs og forventingen til lyden bygges opp til filmens siste scene.

Produsent Trude Refsahl
Basert på teksten til Kurt Johannesen
Manus og Regi Hans Otto Nicolayssen
Foto, klipp Sjur Aarthun


Prosjektutvikling dokumentar:
"Havets sølv"
Blåst Film ved Are Pilskog
Tildelt: 80 000

Silden er tilbake. Og det i ufattelige mengder. Bare eggene tilsvarer 3 ganger vekten av det norske folk. I februar hvert år blir havslettene utenfor Møre dekket av et flere meter tykt hvitt teppe av egg. Og alt dette begynner å klekke…"Havets Sølv" skal bli en vakker og storslått naturdokumentar, som først og fremst gjennom et fokus på dyreatferd og økologiske sammenhenger skal skape interesse, inspirasjon, glede og entusiasme for silden og havets økosystem.

Regi, foto og produsent er Are Pilskog


Produksjonsstøtte kortfilm:
"Skrivesperre "
Filmkollektivet ved Erlend Harr Eriksen
Tildelt: 120 000

"Skrivesperre" er en svart komedie om den suksessfulle manusforfatteren Jan Thomas som forelsker seg i amatørskuespillerinnen Edel. Jan Thomas ønsker å skrive et skreddersydd manus til Edel, for å vinne hennes kjærlighet. Men skrivesperren har inntruffet.

Regi og manus Geir Henning Hopland
Produsent Erlend Harr Eriksen og Carl E. Johannessen
Fotograf Johan-Fredrik Bødtker
Scenograf Trygve Hov
Lydsjef Øyvind Rydland
Klipper Carl E. Johannessen

Januar

Prosjekter tildelt støtte til kort- og dokumentarfilm

Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Her er jeg og skolen min"
Tildelt: 80 000,-
Kontaktperson: Semaforfilm v/ Linda Hellevik og Gunnbjørg Hage (959 06 842 / 472 87 880)

Filmen:
"Her er jeg og skolen min" er en dokumentarserie for og med barn. Vi møter 10-åringer i fire ulike land; Marokko, Skottland, Finland og Norge. Barna har forskjellig bakgrunn, interesser og muligheter. En ting har de til felles; de går på skole. Kunnskap om mangfoldet av skoledager er nyttig og viktig for barns selvinnsikt og samfunnsforståelse. I serien møter vi barn som, tross ulike betingelser og muligheter, gjør det beste ut av sin situasjon- men blir det slik de har tenkt?
Serien skal være en skildring av barns skolehverdag, og samtidig et uttrykk for de aktuelle landenes syn på barndom og oppvekst. "Her er jeg og skolen min" blir en nær skildring av læringens dilemma og barns ulike sjanser og muligheter. En film om håp, læringens kunst og skolens plass i samfunnet. Filmskaperne ønsker å knekke koden i de landene de skal besøke, de vil finne den rytmen som hører stedet og menneskene der til. De vil jobbe med å bruke det lyset og de lokale lydene som tilhører det enkelte landet, samt en klipperytme som
samsvarer med rytmen til land og mennesker.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi er ved Gunnbjørg Hage og Linda Hellevik
Produsenter er Gunnbjørg Hage og Linda Hellevik
Fotograf er Gunnbjørg Hage
Klipp er ved Geir Kreken

Fremdrift:
Det skal gjøres research i de fire landene for å finne de skolene og elevene man ønsker å bruke i dokumentarserien. Utviklingsprosjektet skal videre bestå i manusarbeid, og produksjon av pilot, samt ytterligere arbeid med finansiering.


Produksjonsstøtte dokumentarfilm:
"En moderne spelemann"
Tildelt: 150 000,-
Kontaktperson: Iris Film v/ Kari klyve-Gulbrandsen (918 60 928)

Filmen:
Lillehammeringen Andreas Ljones er en dynamisk folkemusiker. Han er også komponist og den eneste i Norge med hovedfag i hardingfele.
Andreas er en noe spesiell folkemusiker, han har egen manager, og image og profil er nøye planlagt. Hans klare mål er å leve av folkemusikken, noe som krever at han må tenke alternativt og finne sin egen nisje. Filmskaperne ønsker å komme på innsiden og få fram sårheten hans. Hvilke roller spiller han og hvem er bak den profesjonelle fasaden?

Med toner fra fela lager Andreas et helt nytt uttrykk; eksperimentell etnofelepop. Men moderniseringen av folkemusikken kommer ikke uten kritikk fra de eldre tradisjonelle spelemennene, det strides i miljøet. Andreas sitt mål er å vinne Landskapsleiken, den mest prestisjefylte konkurransen innenfor folkemusikken. Han vil bevise overfor de tradisjonelle spelemennene at han mestrer dette til tross for at han lever av å modernisere folkemusikken, han vil gjenvinne deres respekt. "En moderne spelemann" er en film om en person som har suksess og kan nå så langt han vil, men som mest av alt ønsker aksept og respekt i miljøet han kommer fra.

Nøkkelpersoner:
Regi er ved Aili Maanum Hansen
Foto og klipp er ved Silje Birknes
Produsent er Kari Klyve-Gulbrandsen

Fremdrift:
Opptakene skal gjøres i perioden januar - august 2009, planlagt ferdigstillelse er desember 2009. TV2 har gitt intensjoner om at de ønsker et samarbeid om dette prosjektet.


Prosjektutvikling interaktiv produksjon:
"Stareville"
Tildelt: kr. 50.000,-
Kontaktperson: Norwegian Pirates AS v/Jarle Holmelid (982 13 061)


"Stareville" er en ny interaktivnettside for online produksjon av animasjonsfilm.
Målgruppen er brukere mellom 12 og 24 år, men det er en målsetting å nå brukergrupper også utenfor dette segmentet. Dette innebærer at profilen vår må ha elementer som fanger interessen til svært ulike brukere.

Sentralt på nettstedet står Stareville Studio, der brukerne skal kunne lage egne animasjonsfilmer ved å bruke figurer, locations, handlinger og innspilte replikker som finnes i sidens mediebibliotek. Her kan brukerne produsere alt fra små scener til lengre, avanserte animasjonsfilmer, flere brukere kan også lage film sammen.
Filmene kan vises til andre gjennom en felles webkino på nettsiden, samt at de kan distribueres gjennom community-tjenester, e-post eller mobil. Skaperne satser på et internasjonalt marked.

Nøkkelpersoner:
Prosjektledelse, konseptutvikling, design og Flash-progammering er ved
Jarle Holmelid og Ivar Borthen.

Fremdrift:
Det arbeides med å utvikle identiteten til nettstedet, gjennom å finne tegnere og animatører, "stemme-skuespillere" og manusforfattere. Selskapet skal finne leverandører for de tekniske tjenestene selskapet selv ikke skal utvikle, samt utarbeidelse av markedsplan.

I november ble det programmert ferdig en Beta versjon av applikasjonen Starville Studio og i løpet av utviklingsfasen skal en fullverdig versjon leveres og lansering er planlagt i 2009.


Utviklingsstøtte dokumentar:
"Flukten i Norge"
Tildelt: kr. 45.000,-
Kontaktperson: Fenris Film v/Tore Buvarp (924 45 617)


Filmen:
Flukten i Norge er en dokumentarisk historie om en av de mange, som måtte flykte fra Nord Norge, da tyskerne brente av jorden under andre verdenskrig. Regissøren Yvonne Thomassen er barnebarn av Ruth Thomassen, som måtte flykte med mann og små barn og som vendte tilbake til ingenting og måtte starte forfra. Det er laget flere filmer og bøker om det overordnede i flukten, men ikke om den personlige historien. Det ønsker Yvonne å gjøre nå, mens hennes bestemor fremdeles kan fortelle historien.

Handlingen vil ha to fortellerplan. Det er en ytre og en indre reise. Den ytre reisen er selve reisen som bestemor og Yvonne drar på, hvor bestemor viser Yvonne selve ruten hun flyktet. Den indre reisen er Yvonne sin søken etter å bli kjent med bestemoren og sin egen identitet.

Regissøren ønsker å formidle en viktig del av Norges historie i et nytt perspektiv. Hun vil bruke seg selv i filmen og setter dermed historien i en direkte linje til vårt samfunn i dag.

Sitat fra regissøren: " Flukten i Norge er en personlig dokumentar som skildrer bestemors opplevelse av evakueringa av Finnmark i 1944. Jeg, Yvonne Thomassen, er regissør og Ruths barnebarn og vil være med bestemor på den strabasiøse ferden 64 år etter."

Nøkkelpersoner:
Regi og manus er ved Yvonne Thomassen
Foto Gunnhild Oddsen
Dramaturg Aslaug Holm
Produsent Tore Buvarp

Fremdrift:
Det skal filmes materialet til en pilot, samt utarbeides et gjennomgående manus til selve filmen.


Produksjonsstøtte dokumentar:
"Gatejenta"
Tildelt: kr.100.000,-
Kontaktperson: Corax Film v/Magne Helge Sleire (901 86 420)


Filmen:
Gatejenta forteller om livet til 20 år gamle Maren fra Bergen det året hun arbeider med gatebarna i Bucuresti. Filmen viser hvordan Maren finner styrke i sine svakheter og på denne måten hjelper de fortapte barna i Bucuresti på en annerledes måte.

Maren har ADHD, dårlige karakterer frå skolen, og problem med autoriteter. Maren er ei av de som begynte å røyke før hun fylte 12, og fikk tatovering som 13-åring. Alltid havnet Maren i trøbbel. Det er derfor hun forstår gatebarna i Romania så godt, og det er derfor hun er den beste til å hjelpe de.

Gatebarna i Bucuresti er preget av et hardt liv, selv de aller yngste. De er ikke enkle verken å forstå eller å hjelpe. En må ha følt mye sinne, angst for å bli avvist, og lyst til å handle irrasjonelt på sin eigen kropp, om en skal ha forutsetning for å hjelpe disse barna.

Romania er medlem av EU, de har økonomisk vekst, og ble gjort stas på med besøk av selveste presidenten i USA - George W. Bush. Likevel ser ikke Romania seg råd med å hjelpe de hundrevis, kanskje tusenvis av barna som bor på gaten i hovedstaden.

Nøkkelpersoner:
Ansvarlig Produsent: Magne Helge Sleire
Utøvande produsent: Ida Kleppe
Regissør: Marianne Sleire
Manus: Marianne Sleire
Fotograf: Laurentiu Calciu
Klipp: Marianne Sleire / Laurentiu Calciu
Produksjonsekretær: Katrine Sandvik

Fremdrift:
Det skal gjøres opptak i Romania fra januar til september samtidig som klippe arbeidet starter.


Utviklingsstøtte dokumentar:
"Kristina - Spanias Norske Prinsesse"
Tildelt: kr.50.000,-
Kontaktperson: MediaKey v/Ole Geir Herland (900 99 140)

Filmen:
Dette er en historisk dokumentar om prinsesse Kristina fra Bergen som i 1258 giftet seg med en spansk prins fordi hennes far, Håkon Håkonsson, ønsket å skape gode forbindelser mellom det norske og spanske kongehus.

Dokumentaren vil dokumentere en viktig del av norsk middelalderhistorie. Og Kristina er nå aktuell som aldri før: Den norske prinsessen er blitt et symbol på vennskapet mellom Spania og Norge. Hvert år finner tusener av turister veien til Covarrubias for å se den fargerike Middelalderbyen, og for å høre historien om Kristina fra Bergen som fant den store kjærligheten i Spania. Dette er en spennende historie om lojalitet, mot, romantikk, kjærlighet og tidlig død.

Nøkkelpersoner:
Ansvarlig produsent er Ole Geir Herland, som også har regi, foto, gjør nødvendige intervjuer og skriver og leser kommentarer til filmen.

Fremdrift:
Research-arbeid, skriving av manus, opptak og redigering vil totalt ta rundt 6 måneder. Ved produksjonsstart i februar/mars 2009 vil ferdig video kunne foreligge tidlig på høsten 2009 - i god tid til åpningen av kapellet i Covarrubias - en begivenhet som vil aktualisere dokumentaren om jenten fra Bergen som ble spansk prinsesse!


Produksjonsstøtte dokumentar:
"Fargespill til Polarnatten"
Tildelt: kr.100.000,-
Kontaktperson: Univisjon v/Svein Arne Selvik (906 35 760)

Filmen:
"Fargespill" er et flerkulturelt kunstnerisk prosjekt der ca 70 barn og unge fra over 20 forskjellige land medvirker på scenen, konseptet har eksistert siden 2004. Det har til nå vært produsert to forestillinger som er bygget på musikk, sang og dans fra de ulike aktørenes hjemland, gjerne blandet med norsk folkemusikk og dans. Univisjon fulgte høsten 2006 prøvene til forestillingen der femti barn og unge, noen av dem helt nyankomne til landet, fikk status som kulturelle bidragsytere i det norske samfunn. Fra de første prøvende toner med medbrakte sanger og dansetrinn fra et fødeland de måtte forlate - til stolte sangere og dansere med fullsatt sal foran seg. Norskfødte ungdommer har også deltatt og bidratt med sanger fra sitt fødeland. Forestillingen er blitt til i møte mellom norsk og utenlandsk kultur - med deltakernes iboende ressurser som utgangspunkt.

Univisjon ønsker å fokusere spesielt på to personer fra forestillingen, begge flyktninger. Ali er en ung mann i tyveårene fra Irak og Samura (9) fra Burma. De har begge en sjarm og styrke som kan formidles gjennom TV-mediet og de vil gjøre dette til en dokumentar om noe mer enn et velmenende integreringsprosjekt. Ali, med den magiske stemmen, som kom til Norge som barneflyktning.

Ideen er lansert TV 2 og er meget godt mottatt i kanalen, noe som har konkretisert seg i en intensjonsavtale om kjøp av senderettigheter.

Nøkkelpersoner:
Regi er ved Arnt Branseth
Foto / redigerer Frode Ims
Produsent Svein Arne Selvik

Fremdrift:
Kombinasjonen av møte med de som har vært med en stund og de som kommer med for første gang, vil gi et unikt innblikk i hva "Fargespill" gjør med selvbildet, kulturforståelsen og tryggheten hos den enkelte.


Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Piratene"
Tildelt: kr. 50.000,-


Filmen:
Hvordan er det å være på piratjakt i Aden-bukta? Og hva har en norsk fregatt egentlig her å gjøre? På en splitter ny, norsk fregatt går alarmen. Det er meldt om piratangrep i nærheten. Alle ombord finner posisjonene sine. Det er ekstra spenning i luften nå - for denne gangen er det et norsk lasteskip som har bedt om hjelp.

Dersom den norske fregatten blir sendt på dette toktet, ønsker Flimmer Film å få kartlagt målet med det. Hva mener politikerne og de militære å kunne oppnå? Er dette oppdraget, sammen med de nye fregattene, en markering av en ny æra for norsk utenrikspolitikk, og det norske Sjøforsvaret?

Flimmer Film ønsker å følge den norske fregatten og mannskapet på tokt i et av verdens farligste farvatn. Samtidig skal de se toktet fra flere sider, og prøve å finne ut om flere krigsskip egentlig er den beste løsningen på problemene i området.

Nøkkelpersoner:
Regi Øystein Bogen
Research og manus Eivind Tolås
Produsent Lars Løge

Fremdrift:
Prosjektet konsentrerer seg i første omgang om den norske fregatten og det trengs en god del journalistisk research som bør gjøres for å danne seg en bakgrunn for å kunne fortelle om den historiske og politiske situasjonen til Somalia. NFI og TV 2 er inne på finansieringssiden.


Prosjektutvikling dokumentarfilm:
"Beffen"
Tildelt: 60 000,-


Filmen:
Linda Holmefjord (27) er kaptein og reder, riktignok på verdens minste ferge. I Bergen og store deler av verden er Beffen berømt og populær. Beffen har i 114 år fraktet folk over Vågen. En kopi av Beffen finnes i Legoland. Som styrmann og kaptein må hun på strak arm ta seg av så vel fylliker som kongelige og manøvrere den lille fergen inne i det trange havnebassenget.

Få vet at det har og fortsatt utspiller seg et drama om bord. Lindas far levde og åndet for denne lille fergen, og hun var totalt uforberedt på at han skulle dø så brått. Plutselig var hun enearving til fergen og rederiet. Hun har slitt seg gjennom kapteinsutdannelsen og har nettopp fått papirene for å bli godkjent som fergeskipper.

Linda har to gode hjelpere, begge to pensjonerte styrmenn og kapteiner, og de har med stor kløkt hjulpet henne til å klare å overta rederiet. Men utfordringene står i kø; Beffen trenger restaurering og konkurrenter truer med å starte opp lignende ferge trafikk i Vågen.

Nøkkelpersoner:
Regi, research og manus: Anne Magnussen
Produsent: Anne Magnussen

Fremdrift:
Utviklingsprosjektet vil følge Linda og Beffen i tre måneder. I denne tiden skal Anne gjøre visuell research på livet om bord på Beffen og bli bedre kjent med Linda og hennes to hjelpere. Dette materialet skal bearbeides til en pilot med prosjektbeskrivelse og manus.