Velkommen til Dokumentarkonventet 2023

Vi gleder oss til å samle den nasjonale dokumentarfilmbransjen på Solstrand 11. - 13. desember 2023 under overskriften Opplyst og inspirert!

Årets tema: Opplyst og inspirert

2023 har vist seg å bli et krevende år for den norske filmbransjen, med kutt i tv-kanalenes budsjetter der det trange nåløyet har blitt enda trangere. Optimismen som har preget de større aktørene i bransjen har blitt fulgt av moderasjon og større usikkerhet. Sårbarheten har blitt tydeligere eksponert.

Samtidig har virkeligheten rundt oss et stadig økende behov for film og journalistikk som kan forstå og forklare. Vi trenger sannhetssøkende journalister og dokumentarister som kan opplyse og utfordre. Alle vi som skaper, finansierer, viser, deler og konsumerer i Norge må stå sammen for dokumentarens fremtid. 

Dokumentarkonventet samler en raus, hardtarbeidende og ambisiøs bransje, og gir en unik mulighet til å bringe alle aktører sammen. For å feire oss selv, gi ros, gjerne ris, men ikke minst føle styrken av fellesskapet.

Vi tror på den samlende kraften av å møtes, knytte bånd og la oss INSPIRERE og OPPLYSE hverandre til å stå sterkere sammen! 

Mvh.
Programgruppen, Dokumentarkonventet 2023

Panelsamtale med dokumentarens deltakere

Inspirert av den amerikanske dokumentarfilmen «Subject» inviterer Dokumentarkonventet til panelsamtale, der vi utfordrer deltakere fra kjente norske dokumentarer til å rått og ærlig dele sine perspektiver på deltakelsen. Uten deltakere er dokumentarfilmen fattigere, men tar dokumentarister tilstrekkelig hensyn til hvordan deltakerne har det og hva som blir konsekvensen av å delta. Hvordan har det vært å dele sitt innerste liv med et stort publikum? 

Trond Henriksen var vanekriminell da han deltok i kinodokumentarfilmen «Store gutter gråter ikke» (regi: Sigve Endresen, Motlys) på 90-tallet. Johanne Butenschøn var sammen med sine jevnaldrende politisk engasjerte på Utøya sommeren 2011 da hun var en del av dokumentarfilmen «Til Ungdommen» (regi: Kari Anne Moe, Sant & Usant). De har begge delt noen av de vanskeligste øyeblikkene sine liv med det norske folk. 

Vi har det store privilegiet å ønske dem begge velkomne til Solstrand, for å dele sine opplevelser med oss på godt og vondt. Hvordan oppleves det å være medvirkende når en film møter publikum? Hva var krevende, og hva var givende? Og hvilke tanker har Trond og Johanne om dette i ettertid?

Filmvisning: Subject - karakterens perspektiv

Den amerikanske dokumentarfilmen «Subject» (regi: Jennifer Tiexiera og Camilla Hall) utforsker den livsendrende opplevelsen av å dele livet sitt på skjermen gjennom nøkkeldeltakere i anerkjente dokumentarer som «The Staircase», «Hoop Dreams», «The Wolfpack», «Capturing the Friedman»s og «The Square». Subject oppfordrer publikum til å vurdere den dype innvirkningen på deltakernes liv.

Var det verdt det?

Det har sjelden blitt laget en mer aktuell film for dokumentarister, og Dokumentarkonventet viser den kritikerroste og øyeåpnende dokumentaren både på mandag og tirsdag.

Videre program annonseres fortløpende

Vår engasjerte og erfarne programkomité skal frem mot desember fortsette arbeidet med et relevant og rikt program til vi samles på Solstrand 11. - 13. desember.

Thorvald Nilsen er engasjert som programleder og leder gruppen og arbeidet fram mot endelig program. Følg med på våre nettsider for oppdateringer.

Dokumentarkonventet blir normalt fulltallig, så husk å meld deg på tidlig!

Forrige
Forrige

Ålesundere dominerer prestisje-kåring i Hollywood

Neste
Neste

Møre og Romsdal klar for Mission: Impossible