Klara Nilsson Grunning ny filmkonsulent

Klara Nilsson Grunning, her på Dokumentarkonventet på Solstrand, blir ny filmkonsulent for Vestnorsk filmsenter. Foto: Jon Helge Oleivsgard Stenslund.

Klara Nilsson Grunning tiltrer som ny filmkonsulent ved Vestnorsk filmsenter fra 1. mars 2025. Hun får ansvar for både dokumentar, fiksjon og spill, og blir den første filmkonsulenten i full stilling på senteret. 

Hun kommer fra Norsk filminstitutt, der hun de siste fire årene har vært konsulent for dokumentarfilm, internasjonale samproduksjoner, serier og digital historiefortelling. 

Med nesten 30 års erfaring fra film- og tv-bransjen har Klara opparbeidet seg et omfattende internasjonalt nettverk, og fått en EMMY i bagasjen. Hun har bakgrunn som produsent, fotograf og regissør, og har produsert både fiksjon, dokumentar, reklame, musikkvideoer og kunstinstallasjoner. Hun har tidligere vært filmkonsulent hos både det svenske og danske filminstituttet, i tillegg til roller som Supervising Producer hos ITVS i San Francisco og VP of Distribution hos Kudos Family i Stavanger. 

Hun har bidratt til filmer som Ibelin, No Other Land, Fedrelandet, Ukjent landskap, Renessanseprinsen, Praying for Armageddon, The Universe Is My Selfie og mange fler.

En sterk skandinavisk profil

Nilsson Grunning ble presentert som ny filmkonsulent på Dokumentarkonventet på Solstrand. Vi slo av en prat for å høre hennes refleksjoner om overgangen til Vestnorsk filmsenter.

- Du har base i Malmö, og en sterk skandinavisk bakgrunn fra både SFI, DFI og NFI. Hvordan vil dette prege din tilnærming? 

- Etter 20 år utenlands kom jeg tilbake til Skandinavia for 14 år siden, og da var det som å komme til en helt ny verden. Dette gjorde at jeg kunne vurdere prosjekter og bransjen med friske øyne. Samtidig kunne jeg bidra med et blikk utenfra - et internasjonalt perspektiv og en overordnet, bred forståelse av utviklingstrekk i bransjen internasjonalt. Det har vært veldig spennende og inspirerende å få dykke ned i de ulike skandinaviske landenes filmbransjer, tendenser, trender og finansieringssystem, for å kunne utvikle og bruke min erfaring til å stimulere prosjekter og talenter på en målrettet måte.

Min opplevelse er at det generelle samarbeidet, både i det kreative og i selve finansieringen, har blitt sterkere i løpet av disse 14 årene. Jeg tenker jo åpnere og bredere erfaring man tar med seg inn i den vurderingsprosessen som rollen krever, jo bedre.

Dette betyr selvsagt ikke at alle prosjekt må ha en internasjonal ambisjon. Det skal være rom for å utvikle et mangfold av sterke stemmer, med ulike mål for prosjektene sine. De prosjektene som kan transcendere gjennom fortelling, grep, visuelt uttrykk, kompleksitet, perspektiv, og troverdighet blir ofte relevant også for et publikum.

Ser frem til en utvidet portefølje

- Du har gjennom karrieren primært arbeidet med dokumentarfilm, men vil nå få et utvidet ansvarsområde med både spillefilm, dramaserier og spill i porteføljen. Hvilke tanker har du om dette?

- Dette gleder jeg meg skikkelig til. Det er ikke en hemmelighet at jeg har ønsket å utvikle min fiksjons- og spillside, selv om mitt hjerte banker veldig for dokumentarfilm. Det er sjangere som jeg har arbeidet en del med, men ikke kunnet prioritere nok i de seneste rollene jeg hatt. Det er faktisk en stor del av hvorfor jeg søkte denne jobben. Jeg ser frem til å samle kreatører fra alle formater og sjangre, for å skape sterkere felleskap, og for å kunne benytte ulike talenter og krefter i utviklingen av det kunstneriske. 

- Hvilke tanker har du om å melde overgang til et regionalt filmsenter? Hva ser du mest frem til? 

- Jeg gleder meg til å arbeide i en mindre sammenheng, hvor prosessene tar mindre tid, og hvor det er mulighet for å gå inn på en enda mer fokusert og dypere måte i hvordan tilskuddsmidlene og organisasjonen kan bidra til utvikling av bransjen og dens kreative ambisjoner.

Forrige
Forrige

Suksess for Dokumentarkonventet

Neste
Neste

Stjerneregissører velger Vestlandet