Stjerneregissører velger Vestlandet

Nobelprisvinner Jon Fosse er manusforfatter på Bad Moon Rising, som mottar et tilskudd på kr 1 000 000. Foto: Helge Skodvin, Getty Images.

Vestnorsk filmsenter gir i årets siste finansieringsrunde tilskudd på totalt 7 205 000 kroner, fordelt på 21 filmprosjekter. Filmsenteret satser på en rekke prosjekter med internasjonal appell, og flere selskaper og fagfolk i regionen tar nye steg.

Ved siden av spennende prosjekter i ulike utviklingsløp, går nå 11 filmer og serier i produksjon og post-produksjon med tilskudd fra Vestnorsk filmsenter. Alle tildelingene ser du her.

Nobelprisvinner Jon Fosse til lerretet

Vestnorsk filmsenter gir for første gang i filmsenterets 30-årige historie tilskudd til produksjon av spillefilm, med en samlet ramme på kr 3 500 000. På grunn av flere sterke internasjonale samproduksjoner har filmsenteret styrket denne potten med kr 500 000, en omdisponering av midler reservert til internasjonale innspillinger i regionen.

Bad Moon Rising, basert på Jon Fosses eneste originale filmmanus, mottar et tilskudd på kr 1 000 000. Produsent Njål Lambrechts fra Truewest AS er samprodusent med Paradox Film AS og regissør Erik Poppe skal bringe Fosses manus til lerretet. Filmen spilles inn i sin helhet på Vestlandet, der landskapet utgjør en sentral del av en historie om kjærlighet, tap, stillstand og bevegelse i et parforhold.

Mia Hansen-Løve i samproduksjon med Mer Film AS og Maria Ekerhovd

Regissør Mia Hansen-Løve, her ved filmfestivalen i Cannes. Foto: Pascal Le Segretain, Getty Images.

Mer Film AS, ved produsent Maria Ekerhovd, får et tilskudd på kr 500 000 for samproduksjonen If Love Should Die, regissert av Mia Hansen-Løve. Filmen skildrer livet til Mary Wollstonecraft, hennes intellektuelle reiser, ideer, kjærlighetsforhold og dramatiske personlige opplevelser. Deler av filmopptakene legges til Norge, med vestnorsk stab i en rekke sentrale posisjoner.

- Mia Hansen-Løve, en av Frankrikes ledende filmskapere, er internasjonalt anerkjent for sine personlige og nære skildringer av moderne liv og kjærlighet. If Love Should Die er Hansen-Løves første historiske drama, og hun skildrer Wollstonecraft med et blikk for både hennes historiske betydning og søken etter likeverdig kjærlighet, uttaler filmkonsulent Hanne-Lovise Skartveit.

Mer Film AS får også kr 700 000 til å gjennomføre etterarbeid i regionen på Den stygge stesøstera fra regissør Emilie Blichfeldt. Produsent Maria Ekerhovd har samarbeidet med debutfilmregissøren gjennom mange år i utviklingen av denne mørke nytolkningen av den klassiske Askepott-historien.

Gullpalmevinner Cristian Mungiu kommer til Vestlandet for innspilling av det sosiale dramaet Fjord. Filmen er basert på virkelige hendelser fra regionen, og hele innspillingen vil gjennomføres i Møre og Romsdal. Norsk samprodusent er Eye Eye Pictures AS, som mottar et tilskudd på kr 500 000. Produksjonen er nå på befaring med vestnorsk stab, og vil med dette tilskuddet søke ytterligere samarbeid med regionen.

- Med sin kunstnerisk ambisiøse filmografi utfordrer Mungiu publikum til å reflektere over sammensatte samfunnsspørsmål og moralske dilemma. Fjord blir en kompleks refleksjon over et dagsaktuelt tema som er viktig å få belyst utover tabloide fremstillinger, sier Skartveit.

Nye skritt for Goodtime Pictures og Fotspor Film

Goodtime Pictures AS og produsent Vincent Saunders gjør sin første internasjonale samproduksjon med finsk-norske A Light That Never Goes Out. Filmen tar opp vanskelige tema som selvmord og prestasjonsangst blant unge voksne, samtidig som den er en hyllest til vennskap, musikk og kreativitet. Goodtime Pictures AS mottar kr 300 000 til etterarbeid i regionen, og har også med seg Njål Lambrechts som samprodusent.

Fotspor Film AS og produsent Trude Refsahl gjør sin første spillefilm med det sterke flyktningdramaet Zarzis fra regissør Farzad Samsami, som tidligere har regissert flere prisvinnende kortfilmer med Refsahl som produsent. Prosjektet mottar et tilskudd på kr 500 000. Refsahl tar med seg den vestnorske komponisten Olav Øyehaug, og legger etterarbeidet til Bergen.

Flere dokumentarfilmer og serier går i produksjon

Produsent Vegard Lund Bergheim og regissør Anders Hereid i Screen Story AS går i produksjon med dokumentarfilmen WarFun, som utforsker humorens rolle i krigens skygge. Prosjektet gir oss en ærlig innsikt i soldaters opplevelse av krig – og utfordrer stereotypier og forenklinger, basert på et forskningsprosjekt fra sosialantropolog Antonio De Lauri.

- Et unikt og oppsiktsvekkende forskningsprosjekt, med base i Bergen, dokumenteres i en film med internasjonalt potensiale. Fra Kabul, via Kurdistan og til den ukrainske grensen formidles forskningen med medrivende og nærgående filmfortellinger

Filmkonsulent, Lasse Gallefoss

Indie Film Bergen AS, ved produsent Thorvald Nilsen og regissør Benjamin Garcia Langeland, går nå i produksjon med dokumentarfilmen Kong Annie. Dokumentaren følger en nykommer i det bergenske dragkollektivet Haus of Friele. Med en hovedperson som følges fra skapet til kabaretscenen, fortelles en sterk historie om å våge å være alle versjoner av seg selv.

Kong Annie og WarFun mottar denne runden henholdsvis kr 600 000 og kr 500 000 i produksjonstilskudd.

Kong Annie, fra regissør Benjamin Garcia Langeland.

Dokumentarserien Unnskyld! Per du lyver mottar et tilskudd på kr 400 000, og går i produksjon med Hilde Nerland fra Tindefilm AS i som produsent og co-regissør. I serien møter vi dramatiker og skuespiller Bjørnar L. Teigen, som går i kritisk dialog med Svein Østviks om tidsaktuelle spørsmål som ytringsfrihet og tilhørighet.

Aldeles AS samproduserer igjen med svenske Ballad Film AB og regissør Sylvelin Måkestad. Samprodusent Turid Rogne mottar kr 250 000 til dokumentarfilmen Smugleren, der vi blir kjent med en eventyrlysten eldre kvinne, som lengter etter forsoning med sin far for å bearbeide familiens krigstraumer. Lyddesign, lydmiks, fargekorrigering og mastring er planlagt utført i regionen.

Bergenske Sylvelin Måkestad går igjen i samproduksjon med Aldeles AS, med dokumentaren Smugleren.

Kortfilm fra Kereklidis Turpin

Røtter, skrevet og regissert av Alexander Kereklidis Turpin, utforsker krigstraumer og tap gjennom en enkel, men gripende situasjon: En nylig ankommet krigsflyktning tar med sine døtre på sin første arbeidsdag på et norsk skogbruk, men får panikk når han oppdager at de har forlatt bilen og løper rundt blant skogsmaskinene. Kortfilmen mottar et tilskudd på kr 500 000 og produseres av Goodtime Pictures AS ved Vincent Saunders.



Forrige
Forrige

Klara Nilsson Grunning ny filmkonsulent

Neste
Neste

Tildelinger november 2024