Vestnorske filmer markerer seg i København

Løvene ved elven Tigris fra regissør Zaradasht Ahmed og Indie Film Bergen AS får premiere i Human Rights-programmet på CPH:DOX.

Flere vestnorske filmer får sin verdenspremiere på CPH:DOX, festivalen som har vokst til å bli en av verdens fremste dokumentarfestivaler - med over 125000 publikummere og 2000 bransjegjester.

Ein er ei eiga eining fra produsent og regissør Sturla Pilskog i Blåst Film får en eksklusiv visning, der CPH:DOX gjør de ikoniske underjordiske kamrene i Cisternerne om til kino- og konsertsal for anledningen.

Løvene ved elven Tigris fra regissør Zaradasht Ahmed og produsent Thorvald Nilsen fra Indie Film Bergen får verdenspremiere i Human Rights-programmet, og Nilsen tar også med seg samproduksjonen The Helsinki Effect til hovedkonkurransen.

I tillegg deltar Gunnar Hall Jensen i det nordiske konkurranseprogrammet med Portrett av en forvirret far, som ble utviklet hos Aldeles.

Løvene ved elven Tigris: Fra pitch til premiere

For ikke mange år siden var Mosul hovedstaden til ISIS i Irak. I ruinene av terror og plyndring, utforsker Løvene ved elven Tigris hva som skjedde med en av Iraks mest mangfoldige kulturbyer, gjennom øynene til et knippe av byens innbyggere.

Løvene ved elven Tigris mottok første utviklingstilskudd fra Vestnorsk filmsenter i juni 2023. Produksjonen ble finansiert opp gjennom 2024 med tilskudd fra blant andre Norsk filminstitutt, Vestnorsk filmsenter og Mediefondet Zefyr, og fikk senere på året også finansiering fra Nederlands insentivordning, gjennom samprodusenten Doxy.

Produsent Thorvald Nilsen ser frem til verdenspremiere:

- Indie Film Bergen lanserte selskapet på CPH:DOX 2023, der vi samtidig pitchet Løvene ved elven Tigris på CPH:FORUM. Det var en fantastisk start, og vi er derfor spesielt glade og stolte over at filmen også får sin verdenspremiere på festivalen nå to år senere. Zaradasht Ahmed og resten av teamet har laget en sterk og håpefull film, som vi gleder oss stort til å dele med publikum!

Samproduksjonen The Helsinki Effect i hovedkonkurransen

Indie Film Bergen AS får også premiere på samproduksjonen The Helsinki Effect i hovedkonkurransen på CPH:Dox. Filmen fikk et tilskudd fra Vestnorsk filmsenter i september 2024, og har gjort etterarbeid på lyd og bilde hos Duper Post Punks og Rebel Unit i Bergen.

Den finske regissøren Arthur Franck tar for seg kald krig, diplomati og sikkerhetsforandlingene i Helsinki i 1975, i en eksperimentell arkivdokumentar.

Sturla Pilskog får spesialvisning av Ein er ei eiga eining

Sturla Pilskog, regissør og produsent i Blåst Film AS, får helt særegne omgivelser for verdenspremieren på dokumentaren Ein er ei eiga eining. CPH:DOX presenterer premieren som en unik film- og lydopplevelse, der de ikoniske underjordiske kamrene i Cisternerne forvandles til en kino.

I Ein er ei eiga eining utforsker Pilskog sitt forhold til sin autistiske sønn og deres sanselige opplevelse av verden, mens den Volda-baserte komponisten Magnar Åm beveger seg gjennom lydene i en dryppsteinsgrotte. En gang i uken faller en dråpe fra stalakitten og treffer stalagmitten. Sakte, i løpet av millioner av år, vokser de sammen. I dette tidsperspektivet er mennesket sitt liv nådeløst kort. Men kan man likevel få øye på dråpen som faller? Disse grottene fungerer som inspirasjon for Åms sanselige korkomposisjon, der publikum omsluttes av en unik 360-graders lydopplevelse.

I tilknytning til filmen fylles de ekkofylte kamrene i Cisternerne med kammerkoret Musica, som fremfører Magnar Åms korverk som en forlengelse av filmen.

Anita Norfolk til CPH:Forum

I tillegg til et sterkt knippe av vestnorske filmpremierer, er produsent Anita Norfolk i Folk Film AS valgt ut til CPH:Forum med prosjektet Pantheras. Dokumentaren er et nytt internasjonalt samarbeid for selskapet, som har med seg regissøren Salomé Lamas og produsent Pedro Duarte i det portugisiske selskapet Primeira Idade.

CPH:Forum er festivalens finansierings- og samproduksjonsarrangement, og samler 75 regissører og produsenter fra 26 land, med prosjekter i ulike stadier fra tidlig utvikling til produksjon.


Forrige
Forrige

Filmfestivalen i Ålesund sparker i gang

Neste
Neste

Søknadsfrist 1. april for filmkulturelle tiltak og Talent Ung